Maciej88 15.05.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Witam! Swoje pytanie kieruję szczególnie do fachowców starszej daty Klientka chce, abym drewniane elementy elewacji remontowanego domu dopasował wizualnie do stojącej obok starej stodoły, i bardzo Jej zależy aby wykonać to taką metodą, jak to było kiedyś na wsiach robione. Wiadomo że nie wchodzą w grę żadne farby, bejce i inne środki przeznaczone typowo do malowania drewna, i interesuje mnie w jaki sposób robiono to dawniej chałupniczymi metodami? Słyszałem coś o przepalonym oleju silnikowym ale jakoś to do mnie nie przemawia. Klientka również chce w ten sposób wykończyć drewniany taras (słyszałem również i o roztworze smoły, który zupełnie by się do tego nie nadawał, strach pomyśleć co by się działo w pełnym słońcu), i tu jest największa zagwozdka w jaki sposób jeszcze dodatkowo zabezpieczyć powierzchnię przed warunkami atmosferycznymi i ścieraniem tak, aby oddać również klimat starej stodoły... Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi, chodzi mi mniej więcej o taki efekt: http://nowoczesnastodola.com/wp-content/uploads/2015/12/nowoczesna-STODO%C5%81A-Stealth-Barn-9.jpg czy też http://eholiday.smcloud.net/eholiday/img/foto/big/gv9633/struktura-siedlisko-jaglowo-dzika-biebrza-jaglowo-117641.jpeg Z góry dziękuję za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2016 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 taki czarny efekt uzyskasz paląc powierzchnię drewna. Jeden z forumowiczów, oresund, ma tak wykończony dom:post 651 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?128564-Nowoczesne-stodoły-inspiracje/page33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej88 16.05.2016 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) Problem w tym, że fragment elewacji który mam na myśli, to szczyt ale od wysokości piętra, poniżej baranek, a więc pierwszy deszcz i elewacja brudna... Dlatego też nie wchodzi w grę przepalony olej, i jakoś to opalenie też do mnie nie przemawia w takim wypadku - deszcz zapewne wypłucze zwęglone drobinki i również elewację poniżej diabli wezmą A lakierowanie przypalonego drewna nawet najbardziej matowym lakierem na rynku zniszczyłoby cały efekt. Edytowane 16 Maja 2016 przez Maciej88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 twoje inspiracje pokazują całe drewniane ściany. Nie da się zastosować starej technologii nie stosując starych rozwiązań architektonicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 16.05.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 No ale przecież sadzę z opalonego drewna możesz przed montażem zmyć wodą pod lekkim ciśnieniem i deszczy nic więcej nie wypłucze. Najlepiej zrobić próbę na kawałku deski i sam ocenisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej88 16.05.2016 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Nie może się nie dać Wszystko się da, tylko jest to kwestia pomysłu i zasobności portfela. O drugie się nie martwimy, trzeba tylko coś wymyślić, a temat prosty nie jest Nie przekonuje mnie umycie przepalonego drewna. Nigdy nie zmyje się jednorazowo tyle, ile zmyje wielokrotny deszcz, coś zawsze zostanie i z czasem się wypłucze, a nie uśmiecha mi się co rusz poprawiać tej elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 17.05.2016 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 No to pozostaje Ci jakaś metoda z zastosowaniem chemii. Możesz zastosować czarną bejcę i to zabezpieczyć olejem do tarasów, możesz zastosować lazurę do drewna, choć czarnej nie widziałem. Na powierzchni pionowej kolor będzie zachowany przez długi okres czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej88 17.05.2016 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Stanęło jednak na tym, że zakupię po prostu deski rozbiórkowe ze starej stodoły, najlepszym środkiem do upiększania drewna jest po prostu czas I niczym tego nie będę malował ani impregnował. A taras niestety - Impregnat Vidaron kolor heban. Tak czy siak dziękuję za podpowiedzi i chęć pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts