Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czernienie drewna w stylu starej stodoły :)

Recommended Posts

Witam!

Swoje pytanie kieruję szczególnie do fachowców starszej daty :)

Klientka chce, abym drewniane elementy elewacji remontowanego domu dopasował wizualnie do stojącej obok starej stodoły, i bardzo Jej zależy aby wykonać to taką metodą, jak to było kiedyś na wsiach robione. Wiadomo że nie wchodzą w grę żadne farby, bejce i inne środki przeznaczone typowo do malowania drewna, i interesuje mnie w jaki sposób robiono to dawniej chałupniczymi metodami? Słyszałem coś o przepalonym oleju silnikowym ale jakoś to do mnie nie przemawia. Klientka również chce w ten sposób wykończyć drewniany taras (słyszałem również i o roztworze smoły, który zupełnie by się do tego nie nadawał, strach pomyśleć co by się działo w pełnym słońcu), i tu jest największa zagwozdka w jaki sposób jeszcze dodatkowo zabezpieczyć powierzchnię przed warunkami atmosferycznymi i ścieraniem tak, aby oddać również klimat starej stodoły... Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi, chodzi mi mniej więcej o taki efekt:

http://nowoczesnastodola.com/wp-content/uploads/2015/12/nowoczesna-STODO%C5%81A-Stealth-Barn-9.jpg

czy też

http://eholiday.smcloud.net/eholiday/img/foto/big/gv9633/struktura-siedlisko-jaglowo-dzika-biebrza-jaglowo-117641.jpeg

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Problem w tym, że fragment elewacji który mam na myśli, to szczyt ale od wysokości piętra, poniżej baranek, a więc pierwszy deszcz i elewacja brudna... Dlatego też nie wchodzi w grę przepalony olej, i jakoś to opalenie też do mnie nie przemawia w takim wypadku - deszcz zapewne wypłucze zwęglone drobinki i również elewację poniżej diabli wezmą :) A lakierowanie przypalonego drewna nawet najbardziej matowym lakierem na rynku zniszczyłoby cały efekt. Edytowane przez Maciej88

Nie może się nie dać :)

Wszystko się da, tylko jest to kwestia pomysłu i zasobności portfela. O drugie się nie martwimy, trzeba tylko coś wymyślić, a temat prosty nie jest :)

Nie przekonuje mnie umycie przepalonego drewna. Nigdy nie zmyje się jednorazowo tyle, ile zmyje wielokrotny deszcz, coś zawsze zostanie i z czasem się wypłucze, a nie uśmiecha mi się co rusz poprawiać tej elewacji.

Stanęło jednak na tym, że zakupię po prostu deski rozbiórkowe ze starej stodoły, najlepszym środkiem do upiększania drewna jest po prostu czas :)

I niczym tego nie będę malował ani impregnował. A taras niestety - Impregnat Vidaron kolor heban.

Tak czy siak dziękuję za podpowiedzi i chęć pomocy :)