m104 16.05.2016 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Witam. Przeglądając bardzo dużo projektów upatrzylem właśnie Z114 z jednym stanowiskiem na auto. Brałem pod uwagę głównie koszt budowy. Moje pytanie brzmi czy jestem w stanie postawić go do 250 tys pod klucz biorąc pod uwagę że firma będzie tylko przy budowie dachu oraz tynków i posadzki. Żeby było taniej wyrzucam z domu kominek. Wykurz zostaje ponieważ jest on żony A ja mam garaż Oczywiście nie będę montować złotych klamek.... Jestem z dolnegoSlaskiego / Boleslawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2016 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) nie. Będzie ciężko nawet do stanu deweloperskiego. na dodatek ten dom ma błędy w zaprojektowanej przestrzeni (np. garderoba z oknem szczytowym a sypialnie tylko z połaciówkami, hol na pietrze wielkości użytkowej pokoi, toaleta otwierająca się na salon, za krótki garaż) Edytowane 16 Maja 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 16.05.2016 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Garaż chciałem wyrownac do ścian budynku oraz poszerzyć o ok 1m . Mi się wydawało ze jest prosty... Chyba ze ma ktoś podobny projekt z garażem oraz wykurzem. Oczywiście jak najtańszy w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2016 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 dom jest prosty. Tylko niefunkcjonalny.Jak zaczynasz kombinować w stylu poszerzenie garażu to od razu rosną ci koszty. Jak masz mały budżet to odpuść sobie garaż - garaż zawsze idzie dobudować do budynku - starczy przewidzieć nadproże w ścianie domu na przebicie przejścia z domu do garażu. Poza tym do likwidacji wszelkie balkony, wykusze, okna połaciowe. Kosztorys z biura projektowego opiewa na 280 tyś brutto (240 tyś netto)Robocizna za fundament i stawiania ścian to +/- 30-40 tyś. Robocizna za instalacje nie więcej jak 20 tyś. Czyli za 220 tyś możesz liczyć na stan deweloperski przy dużym udziale pracy własnej. A jesteś w stanie wykończyć dom pod klucz za 30 tyś?Gdzie same meble do kuchni z AGD pewnie wyjdą co najmniej 10 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2016 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 http://images76.fotosik.pl/602/ce3713914b328720.png http://images78.fotosik.pl/601/6b2057c86ea59226.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 16.05.2016 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) Garaż musi być.... I te ścianki co poodkładałeś to w ogóle mi nie odpowiadają. Jak dla mnie rozłożenie było b. dobre tylko ten garaż musiał bym powiększyć. Spiżarka w kuchni była kozacka. Ogolnie chiałem wziąść 280 tys kredytu tak żeby starczył na jakieś meble i sprzęt... Tak na marginesie wczoraj byłem u kolegi który ma domek : http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-pod-bukami-4-m4202448144bea wszystko robiła mu firma położył panele,wykonał elewacje i fundament wyszło go w okolicach 24-250 tys ze sprzętem w środku.... Widziałem kosztorys (uwzględniona każda pierdoła)... Edytowane 16 Maja 2016 przez m104 przymoniało mi sie coś :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.05.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Jak masz mały budżet to odpuść sobie garaż - garaż zawsze idzie dobudować do budynku - starczy przewidzieć nadproże w ścianie domu na przebicie przejścia z domu do garażu. Poza tym do likwidacji wszelkie balkony, wykusze, okna połaciowe. Quod erat demonstrandum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) Garaż musi być.... I te ścianki co poodkładałeś to w ogóle mi nie odpowiadają. Jak dla mnie rozłożenie było b. dobre tylko ten garaż musiał bym powiększyć. Spiżarka w kuchni była kozacka. Spiżarka w projekcie jest za wąska by spełniała swoją rolę. Toaleta otwierająca się na salon to wzorcowy błąd planowania przestrzeni. Schody kończące się na piętrze przy drzwiach toalety to proszenie się o wypadek. Do tego sypialnie dzieci o efektywnej powierzchni 7 m2. W blokach jest większy komfort życia. Do tego zwróć uwagę, że na rzucie domu meble w salonie zostały pomniejszone. Tak na marginesie wczoraj byłem u kolegi który ma domek : http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-pod-bukami-4-m4202448144bea wszystko robiła mu firma położył panele,wykonał elewacje i fundament wyszło go w okolicach 24-250 tys ze sprzętem w środku.... Widziałem kosztorys (uwzględniona każda pierdoła)... Chyba mu dopłacali. Ale skoro uważasz, że się mylę - buduj i załóż na forum dziennik. W końcu to nie ja utknę z rozgrzebaną budową i pustym kontem Edytowane 16 Maja 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 16.05.2016 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Chyba mu dopłacali. Może Tobie? Forum jest po to aby poznać opinię wielu osób nie tylko jednej. Myślę ze koszt materiałów nie przekroczy nawet 200tys... Będę musiał na pewno wykupić przedwstepny kosztorys żeby poznać realne koszty materiałów. Nie jestem typem człowieka który np. z wymiana/robotą byle czego leci do firmy i płaci ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajerzyk 16.05.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Popytaj ludzi którzy już wybudowali np : http://www.monikaipawel-z114.mojabudowa.pl/ na dole masz też linki do innych osób budujących ten projekt. Dodam że ja sam właśnie tak robiłem rozeznanie, po prostu pytałem ludzi którzy już wybudowali projekt który aktualnie mi się podobał czy jest w moim zasięgu czy nie, często też ludzie robią dobre kosztorysy na stronach. z114 był pierwszym projektem jaki wybrałem później było wiele innych i raczej stanie na domu w jabłonkach 4 z małymi przeróbkami. W z114 brakowało mi jednego pokoju na biuro, i wkurzało mnie usytuowanie kominka, jak dla mnie zmarnowane miejsce. Dom chcę postawić do 320tys pod klucz, i boję się że się nie wmieszczę, bo oszczędzać na materiałach nie zamierzam, a Ty chcesz większy dom postawić za prawie 70ys mniej Dodam że będę budował sam oprócz więźby, i chyba tynki zlecę firmie, samemu zajmie mi to kupę czasu, a firmie 1-2dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 16.05.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 A ja powiem tak, że jeżeli RZECZYWIŚCIE ekipy będą tylko przy dachu, tynkach (zewnętrznych, wewnętrznych, obu?) i wylewkach, to moim zdaniem się da, ale trzeba się mocno spinać. Co do rozmieszczenia się nie wypowiadam, bo nie ja będę tam mieszkać i ewentualnie się męczyć. Metrażowo mam dom podobny i na razie stanęło na około 275 tysiącach, przy czym płaciłam za murowanie, hydraulikę, przyłącza. Samo murowanie wyniosło 25 tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 17.05.2016 04:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Może Tobie? Forum jest po to aby poznać opinię wielu osób nie tylko jednej. Myślę ze koszt materiałów nie przekroczy nawet 200tys... Będę musiał na pewno wykupić przedwstepny kosztorys żeby poznać realne koszty materiałów. Nie jestem typem człowieka który np. z wymiana/robotą byle czego leci do firmy i płaci ... Nie jednej, ja już jestem drugi. O prawdziwości słów Elfir to się dowiesz jak będziesz budował. Co do "nielecenia do firmy" - budowa domu to nie naprawa roweru. Tam trzeba tak po prostu fizycznie atakiem czołowym bez żadnych myków przerobić setki ton materiału - co ciężko zrobić samemu. Co do projektu - przy domu wielkości rzędu 100 metrów raczej wypada rozsądnie dom tylko z parterem /niedużo tych metrów, duże straty na schodach, skośne sufity w pokojach odbierające połowę metrażu/, a jak już autorze wątku piszesz o kosztach - to oczywiście odpada garaż dla ukochanego samochodzika warty 10x tyle co samochodzik, chyba że chcesz mieć graciarnię pod pozorem garażu, to OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 17.05.2016 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Poszukam projektów które będą mi pasowały... czyli najtaniej parterowy by wyszedł? Coś na styl z7 z garażem? tylko musiał bym poszerzyć to delikatnie... Ogółem widziałem kosztorysy z114 I pisałem do autorów lecz nikt mi nie odpisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.05.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 (edytowane) Kiedy rozpoczęłam budowę swojego domu też byłam taka hurraoptymistyczna w ocenie kosztów budowy Nie odbieraj moich słów jako złośliwość wobec ciebie, tylko jako głos rozsądku kogoś, kto przeszedł proces budowlany. W domach z poddaszem bardzo dużo kosztuje wykończenie poddasza płytami k-g. Jedna płyta może jest tania. Ale trzeba sporo płyt, stelaże, siatki, wkręty i mnóstwo czasu na obróbki - w tym projekcie są same okna połaciowe - drogie, problematyczne w wykończeniu i stwarzające problemy podczas użytkowania (skraplanie się wody). Dlatego namawiam na zrobienie okien szczytowych zamiast połaciowych. Jak długo chcesz budować ten dom? Masz czas na drugi etat ciężkiej pracy fizycznej, skoro wszystko chcesz robić sam? Masz kogokolwiek do pomocy? Chociażby do cięcia i podawania bloczków, gdy stoisz na rusztowaniu. Same schody to min. 10 tyś. Sam ich nie zrobisz. Beton ma rację z domem parterowym - do pow. ok. 120 m2 jest tańszy. Ale pow. całkowitej a nie użytkowej. Z lekkim stropem i nieużytkowym poddaszem. Z ociepleniem na stropie a nie w połaciach. Ogrzewany prądem. Garaż - czy musi być murowany? Może starczy dostawić do bryły budynku garaż w lekkiej technologii szkieletu drewnianego, na fundamencie słupkowym, z najprostszym dachem pulpitowym. Będzie o kilka tysięcy zł tańszy od murowanego, na głębokich fundamentach i dachem dwuspadowym. Jedynie elewację wykończyć tynkiem, jak dom. Po wykończeniu nie będzie widać z jakiego materiału został zbudowany. Edytowane 17 Maja 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 17.05.2016 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 (edytowane) Beton ma rację z domem parterowym - do pow. ok. 120 m2 jest tańszy. Ale pow. całkowitej a nie użytkowej. Z lekkim stropem i nieużytkowym poddaszem. Z ociepleniem na stropie a nie w połaciach. Ogrzewany prądem. . hmmm.... -artykuł nr 1 http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/koszt-budowy-domu,13_7125.html -artykuł nr 2 http://kb.pl/teksty/2015/11/18/dom-parterowy-czy-z-poddaszem-ktory-tanszy/ ogrzewany prądem poszukam pare projektów i wrzuce a może ten dom w perłówce 3 : http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-perlowce-3-m4fd881325f78c ? Edytowane 17 Maja 2016 przez m104 zbalazłem coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.05.2016 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 (edytowane) artykuł nr 1 rozważa dom z poddaszem i piętrowy a nie parterówkę. Artykuł nr 2 - podobny był jakiś czas temu publikowany w Muratorze z odmiennym wnioskami To nie jest tak, że każda parterówka jest tańsza od każdego domu z poddaszem. Ale mała, prosta parterówka będzie - i było to wielokrotnie tu dyskutowane na forum. Niby fundament większy, ale może być lżejszy konstrukcyjnie (mniej stali). Można znaleźć projekt bez ścian nośnych (lub podciągów) w środku - co w przypadku domu ze schodami jest praktycznie niemożliwe. Niby większy dach, ale brak ciężkiego stropu. W przypadku stropu w postaci kratownicy - tańsze wykończenie, mniej materiału ociepleniowego, mniejsza pow. płyt K-G. No i brak schodów, okien połaciowych (zwykłe okna sa tańsze). Jeśli planujesz dom z rekuperacją, to w parterówce sporo okien można zrobić jako fixy. W przypadku samodzielnej budowy - w parterówce nie musisz wynajmować wysokiego rusztowania do ocieplania ścian szczytowych, bo do dachu sięgniesz ze zwykłego podestu Ogólnie polecam zajrzeć ci do wątków "dom za 200 tyś" i "dom za 250 tyś", żeby zobaczyć z czego trzeba zrezygnować, by się w takiej kwocie zmieścić: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171092-Dom-do-ok-200-tys-jest-sens-marzyć http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213451-Czy-faktycznie-można-wybudować-dom-za-250-000-zł i jeszcze tu: http://forum.budujemydom.pl/Nasze-Domki-za-200tys-t7110.html&st=1300 W tym wątku wybudowano w 2014 dom z poddaszem za 200 tyś - ale o pow. niecałych 100 m2. Czyli wpasowuje się to w statystyczna średnią 2 tyś/m2 pow. całkowitej przy pracy własnej i 2,5-3 tyś/m2 przy systemie zleconym Problem w tym, że dyskusja jest gorąca, ale przykładów domów zbudowanych w tej kwocie - niewiele. A te co są, są sprzed kilku lat. Dlatego dom za 250 tyś pod klucz o pow. powyżej 120 m2 pow. całkowitej w tej chwili uważam za mrzonkę albo wyjątkowy fuks (typu teść budowlaniec, wujek dekarz, szwagier - właściciel hurtowni budowlanej). Nawet do stanu deweloperskiego będzie trudno dobić przy tej kwocie. Trzeba byłoby trzymać niesamowity reżim wydatków. A pamiętajmy, że zmieniły się przepisy dotyczące norm ciepła. Budynek wybudowany 5 lat temu mógł być słabiej ocieplony od tego, który wolno budować dziś. A słabiej ocieplony = mniejsze wydatki na materiały ociepleniowe. Ogrzewanie prądem - dla dobrze ocieplonego, małego domu to najekonomiczniejsze rozwiązanie. Spore oszczędności powstają na etapie budowy (prosta, tania instalacja, kotłownia niepotrzebna, kominy niepotrzebne) i te oszczędności pokrywają ci na wiele, wiele lat ewentualne różnice w cenie ogrzewania. Edytowane 18 Maja 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.05.2016 03:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Skrót od tysiąc to jest tys., nie tyś, Elfiro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gti11 18.05.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Skrót od tysiąc to jest tys., nie tyś, Elfiro... A nie kilo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.05.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 (edytowane) Skrót od tysiąc to jest tys., nie tyś, Elfiro... no fakt. Edytowane 18 Maja 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 18.05.2016 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 a co myslicie o projekcie "dom w perłówce 3"?Zeby zyskać na kosztach wywalić kominy wentylacyjne i wstawić najprostsze (chyba ceramiczne kręki w murze).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts