Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolejno?? warstw - pod?oga na gruncie

pelikan

Recommended Posts

ja jastrychowi nie mosciłem folii, ślizga sie po styropianie

i furczy z zadowolenia jak kot ...

tym samym masz mostki termiczne w izolacji. Naprężenia w jastrychu. Styropian który minimalnie bo minimalnie - ale wchłonął wode, i jak kolega wpsomniał może i uszkodzoną warste izolacji.

Folia jest konieczna. Oczywiście nie spełnia ona żadnej izolacji p. wilgociowej.

ja jastrychowi nie mosciłem folii, ślizga sie po styropianie

i furczy z zadowolenia jak kot ...

tym samym masz mostki termiczne w izolacji.

acha

- czyli najpierw folia jako warstwa poślizgowa ?

- potem jako izolacja termiczna ?

- i kolejno wg Sławka " ... aby nie zniszczyć warstwy styropianu...."

i znów

- " ... zapobiega przedostawaniu się wilgoci w warstwę styro ...

czyli mamy cztery zastosowania :)

... Folia jest konieczna. Oczywiście nie spełnia ona żadnej izolacji p. wilgociowej.

otóz wg mnie nie jest konieczna bo :

1. styropianowi nie potrzeba "wygód" aby mu sie lżej slizgało

nie słyszałem aby ktoś /bez drugiej folii/ żalił się na złe warunki jego styropianu :)

2. znam lepsze izolatory termiczne niz folia

3. " ... chyba nietrudno sobie wyobrazić co będzie się działo jak bezpośrednio na ten styropian wylejemy beton (mówię o samym procesie wylewania posadzki)... nie ma możliwości, aby nie zniszczyć warstwy styropianu...."

wysypywałem wielokrotnie jastrych na styropian - nigdy nie udało mi sie wysypywaniem zniszczyc styro - więc trudno mi sobie wyobrazic ...

moze dokładniej ...

co mianowicie dzieje sie przy wysypywaniu piasku z cementem na styro ? pęka ? kruszy sie ? zanika? utlenia sie ? wyfruwa ?

4. jesli zaś wilgoć dostanie sie do styropianu to wyschnie tak samo jak jastrych

chodzi o jakieś o bicie rekordów na czas schniecia ?

ja natomiast często czytam na forum tematy typu "pękła mi podłogówka czy rura z zimną wodą " lub "zalało mi mieszkanie - jak wysuszyć warstwe styropianu pomiędzy dwoma foliami ?"

i wtedy przychodzi mi na myśl to kładzenie drugiej foliii, która "...Oczywiście nie spełnia ona żadnej izolacji p. wilgociowej."

ale kładzie się ot tak bez zastanowienia ... bo "koszuje tylko 200 - 300 zł ..." tyle co splunąć ...

- czyli najpierw folia jako warstwa poślizgowa ?

- potem jako izolacja termiczna ?

- i kolejno wg Sławka " ... aby nie zniszczyć warstwy styropianu...."

i znów

- " ... zapobiega przedostawaniu się wilgoci w warstwę styro ...

czyli mamy cztery zastosowania :)

wysypywałem wielokrotnie jastrych na styropian - nigdy nie udało mi sie wysypywaniem zniszczyc styro - więc trudno mi sobie wyobrazic ...

moze dokładniej ...

co mianowicie dzieje sie przy wysypywaniu piasku z cementem na styro ? pęka ? kruszy sie ? zanika? utlenia sie ? wyfruwa ?

ale kładzie się ot tak bez zastanowienia ... bo "koszuje tylko 200 - 300 zł ..." tyle co splunąć ...

..no więc tak...

folia jako warstwa poślizgowa....

oczywiście nie jako termoizolacja....

folia jako warstwa separacyjna...

jeżeli udało Ci się nigdy nie uszkodzić styro sypiąc bezpośrednio to gratuluję...

pewnie niejeden zniszczył, ale to co się zniszczyło to się wyrzuciło bo przecież z powrotem włożyć się już nie da... gwarantuję Ci, że przy laniu bardziej płynnego betonu warstwa styro będzie do wyrzucenia na 100 %, po prostu najzwyczajniej w świecie beton będzie "podpływał" pod styropian więc skutki chyba bardzo łatwo sobie wyobrazić...

przy wysypywaniu tak jak napisałem może obrażenia są mniejsze, ale nie wierzę, że też styro nie "odfrunie" jak to określiłeś, a i ten półsuchy jastrych będzie próbował dostać się pod styropian (a jak już to zrobi to styro do wyrzucenia tylko tak żeby inwestor nie widział), szczególnie przy miejscach gdzie nie leży idealnie równo czyli wszelkiego rodzaju rury umiejscowione w posadzce - tam często w ogóle nie ma styro, albo są tylko kawałki...no i nie można pominąć faktu, że podczas pracy miksokret przepompowuje półsuchy beton gumowymi rurami, które leżą właśnie na tym styropianie (bądź na jakichś podkładkach które są na nim oparte) i dość gwałtownie się poruszają podczas transportu materiału co musi spowodować uszkodzenia styro....

poza tym jako znawca posadzek betonowych wiesz chyba dobrze, że posadzka powinna mieć jednakową grubość w całej płaszczyźnie i nie powinna mieć miejscowych pogrubień (mogą one wyniknąć np przy wlewaniu się betonu w szczeliny między płytami styro i o tym właśnie pisałem we wcześniejszym wątku tylko niefortunnie nazwałem to wnikaniem wilgoci, lub w sytuacji gdy wykonawca zniszczy jakieś płyty i je po prostu wyrzuci...)

szczerze mówiąc nie rozumiem Twojego naganiania na nie kładzenie folii na styropianie....

może daj jakieś na prawdę konkretne argumenty czemu ma to zaszkodzić bo ja daję argumenty czemu może zapobiec i pomóc....

i dalej podtrzymuję, że jeżeli chodzi o to co możemy zyskać i czemu zapobiec to wydatek 200-300 zł jest tego wart bo skutki nie "dania" folii mogą doprowadzić do o wiele większych strat finansowych....

poza tym jako znawca posadzek betonowych wiesz chyba dobrze, że posadzka powinna mieć jednakową grubość w całej płaszczyźnie i nie powinna mieć miejscowych pogrubień

Mozesz mi rozwianc troche temat ? Bo mam roznice na chudziaku rzedu 4 cm od poziomu i nie mam pojecia jak to zniwelowac, aby koncowa wylewka miala rowna grubosc

Fantom

tutaj chodziło o miejscowe zmiany grubości - powodujące niekorzystny rozkład naprężeń - i w konsekwencji pekanie.

chudziak to tyko podkład - ale już na jego etapie powinno się dołożyć starań by był on w miare równy. Jak zniwelować ? "dołożyć" beton w miejscach gdzie jest go zamało. Jest to warstwa w której nie ma znaczenia przyczepność "dodatku" do starej warstwy

tutaj chodziło o miejscowe zmiany grubości - powodujące niekorzystny rozkład naprężeń - i w konsekwencji pekanie.

chudziak to tyko podkład - ale już na jego etapie powinno się dołożyć starań by był on w miare równy. Jak zniwelować ? "dołożyć" beton w miejscach gdzie jest go zamało. Jest to warstwa w której nie ma znaczenia przyczepność "dodatku" do starej warstwy

Mam juz izolacje chudziaka (papa) :(

Co teraz ?

Fantom

hmm, w takim przypadku ulorzył bym na papę folię, na to warstwę wyrównującą. Następnie styropian

folia jako dodakowa ochrona izolacji z papy. Ponadto ine wiem jaką masz tą papę ? czy tzw. modyfikowana SBS ? jesli nie to folia i tak jest koniecznoscią.

... gwarantuję Ci, że przy laniu bardziej płynnego betonu warstwa styro będzie do wyrzucenia na 100 %, po prostu najzwyczajniej w świecie beton będzie "podpływał" pod styropian więc skutki chyba bardzo łatwo sobie wyobrazić...

nie będzie :)

wierz mi, ze robiłem posadzki zarówno z pułsuchego jastrychu jak i wylewki na mokro :D

nie dawałem folii i styropian mi nie wypływał ani sie nie podnosił

nie ulegał tez uszkodzeniom /a nawet gdyby pękł i pozostał na swoim miejscu to nic sie nie dzieje ...:)/

w nakrytym folią moze pęknąc /gdy jest niedbale poukładany/

- tylko tego nie widac ... :wink: i stąd ta "wiara w cuda" ze nakryty nie pęka :lol:

... może daj jakieś na prawdę konkretne argumenty czemu ma to zaszkodzić bo ja daję argumenty czemu może zapobiec i pomóc....

i dalej podtrzymuję, że jeżeli chodzi o to co możemy zyskać i czemu zapobiec to wydatek 200-300 zł jest tego wart bo skutki nie "dania" folii mogą doprowadzić do o wiele większych strat finansowych....

no to powtórze /pisałem o tym pare postów wyzej

kiedy woda czy skroplona para, / niekoniecznie powódź czy awaria c.o./

dostanie sie między folie to tkwi tam bez mozliwosci odparowania jak w zaparowanym szkiełku zegarka

/wymyjesz latem rece po kranem z zimna woda - sprawdź jak to działa/

ci którzy rozbierali posadzki wiedzą o czym pisze

i wtedy dopiero jest problem z namoknietym styropianem ... :wink:

pzdr

... gwarantuję Ci, że przy laniu bardziej płynnego betonu warstwa styro będzie do wyrzucenia na 100 %, po prostu najzwyczajniej w świecie beton będzie "podpływał" pod styropian więc skutki chyba bardzo łatwo sobie wyobrazić....

Jezeli do wylewania posadzek uzywasz betonu o konsystencji mleka to gwarantuje Ci, ze dlugo sie nimi nie nacieszysz. Chyba, ze pisales o wylewkach samopoziomujacych.

Napisz jeszcze prosze jak uszczelniasz przejscia rur i przewodow przez ta folie.

Ech ci teoretycy...