maruda66 20.05.2016 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 WitamPotrzebuję porady w temacie przyłącza energetycznego przebiegającego przez moje poddasze do sąsiada. Budynek jest poniemiecki podzielony pół i na mojej stronie mam przyłącze energetyczne. W chwili kiedy stałem się posiadaczem tej części budynku zmuszony byłem wykonać nowe przyłącze , który całkowicie jest na zewnątrz budynku( skrzynka na budynku , przewody po ścianie ), natomiast przewody do licznika sąsiada przebiegają od przyłącza na ścianie szczytowej budynku przez poddasze. Problem polega na tym że sąsiad ma w bardzo złym stanie dach który przecieka , a belki na których są te przewody są spróchniałe. Mam obawy że to się zawali , sąsiad nie wykazuje chęci remontu , nie zamieszkuje na stałe traktuje ten budynek jak altanę na terenie ROD. Zakład Energetyczny twierdzi, że instalacja wewnątrz budynku należy do administratora, właściciela budynku.Sąsiad uważa że to mój problem i jak chcę mogę mu wykonać oddzielne przyłącze . Być może ktoś z Was miał podobny problem lub też wie jak w tej sytuacji postąpić.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.05.2016 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Linia zasilająca sąsiada ma osobne zabezpieczenia tak więc po zawaleniu jego strony tylko ono ulegnie uszkodzeniu.Jeśli sąsiad nie wykazuje chęci remontu to dlaczego Ty martwisz się o jego połowę domu.Zrób wszystko po swojej stronie a instalację sąsiada zabezpiecz wyłącznikiem różnicowo-prądowym 500mA w celach przeciwpożarowych.Wykonywanie dodatkowego przyłącza do sąsiada po elewacji psując ją sobie i narażając się na dodatkowe koszty jest głupotą. Instalacja wewnętrzna jest w gestii właściciela i ZE to nie interesuje.Jeśli chcesz wymienić przyłącze do sąsiada to zamiast prowadzić je po krokwiach puść je w peszlu po podłodze.Tak samo możesz zrobić u sąsiada a jeśli poddasze jest u niego już zagospodarowane i jakoś urządzone to po zastosowaniu zabezpieczenia pozostaw tak jak jest.W przypadku zawalenia dachu twoja część instalacji będzie dalej działała bez zarzutu a sąsiad niech się martwi sam o swoje mienie.W przypadku gdybyś jednak zdecydował się na przeniesienie przyłącza to sąsiad pewnikiem wykorzysta ten fakt i będzie domagał sie wyremontowania lub doprowadzenia do stanu poprzedniego pomieszczenia w którym znajduje się jego główna rozdzielnica z zabezpieczeniami oraz swojej elewacji po której będzie szło przyszłe zasilanie sąsiada.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.05.2016 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 A dawanie sąsiadowi wyłącznika RCD 500 mA jest mądrością ?I gdzie niby ma on być zainstalowany, by sąsiad miał do niego dostęp w razie W ?W które przewody wpięty i ilu polowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts