Raszu 21.05.2016 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 Witajcie, proszę Was o poradę. Kupiłem mieszkanie i jestem w trakcie aranżacji kuchni. Niestety tzw. "skrzynka" z bezpiecznikami usytuowana jest w miejscu, w którym bardzo przeszkadza w planowaniu zabudowy kuchennej. U dewelopera usłyszałem, że nie można jej ruszyć, ponieważ przepisy prawa budowlanego (być może to jakaś nowelizacja) stanowią, iż ma ona być w takim miejscu i nie można jej przenosić, i że ewentualnie mogę coś kombinować na własną rękę po odbiorze mieszkania, ale będzie to nielegalne. Czy jest to prawdą? Czy być może skrzynkę taką można przenieść w inne miejsce, a jeśli tak, to czy jest to kłopotliwa sprawa? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.05.2016 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Co za deweloper zamontował skrzynkę z bezpiecznikami w kuchni.To jest główna rozdzielnica w mieszkaniu czy też jest jeszcze inna główniejsza.Samo przeniesienie skrzynki nie jest sprawą kłopotliwą, problemem jest sama skrzynka.Jeśli w skrzynce oprócz zabezpieczeń znajduje się także licznik energii elektrycznej to w to miejsce dochodzi główne zasilanie.Albo idzie ono z innej rozdzielnicy głównej, albo też idzie ono bezpośrednio z piwnicy.Przeniesienie skrzynki nie przysporzy kłopotów ale ciągnięcie całej instalacji na nowo to już większy kłopot, a na dodatek w zależności od nowego położenia wymianie podlega główna linia zasilająca ową skrzynkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 23.05.2016 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 A ja poproszę o skany projektu z części dotyczącej instalacji elektrycznej - schemat ideowy i rzut poziomy.Bez tego to można gdybać w nieskończoność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts