Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeniesienie skrzynki z bezpiecznikami - proszę o radę

Recommended Posts

Witajcie,

proszę Was o poradę. Kupiłem mieszkanie i jestem w trakcie aranżacji kuchni. Niestety tzw. "skrzynka" z bezpiecznikami usytuowana jest w miejscu, w którym bardzo przeszkadza w planowaniu zabudowy kuchennej.

U dewelopera usłyszałem, że nie można jej ruszyć, ponieważ przepisy prawa budowlanego (być może to jakaś nowelizacja) stanowią, iż ma ona być w takim miejscu i nie można jej przenosić, i że ewentualnie mogę coś kombinować na własną rękę po odbiorze mieszkania, ale będzie to nielegalne. Czy jest to prawdą? Czy być może skrzynkę taką można przenieść w inne miejsce, a jeśli tak, to czy jest to kłopotliwa sprawa?

Michał

Co za deweloper zamontował skrzynkę z bezpiecznikami w kuchni.

To jest główna rozdzielnica w mieszkaniu czy też jest jeszcze inna główniejsza.

Samo przeniesienie skrzynki nie jest sprawą kłopotliwą, problemem jest sama skrzynka.

Jeśli w skrzynce oprócz zabezpieczeń znajduje się także licznik energii elektrycznej to w to miejsce dochodzi główne zasilanie.

Albo idzie ono z innej rozdzielnicy głównej, albo też idzie ono bezpośrednio z piwnicy.

Przeniesienie skrzynki nie przysporzy kłopotów ale ciągnięcie całej instalacji na nowo to już większy kłopot, a na dodatek w zależności od nowego położenia wymianie podlega główna linia zasilająca ową skrzynkę