Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi wewnętrzne - czy tak się montuje?

Juniorka

Recommended Posts

Witam

Chciałam zapytać czy wg was wykonawca mógł tak zamontować drzwi i zostawić jako poprawnie wykonane?

U producenta tych drzwi zamówiliśmy też montaż, przyjechało 2 sympatycznych panów, znali się na rzeczy, sprawnie pozakładali drzwi (7 szt., drzwi drewniane bezprzylgowe). Początkowo wydawało mi się, że wszystkie drzwi są fachowo założone, ale tylko te jedne nie dają mi spokoju, dlatego zareklamowałam usługę. Przyjechał pan (ten sam, który je zakładał) i wytłumaczył dlaczego nie dało się inaczej. Czyli, że ściana krzywa i jakby docisnęli opaskę drzwiową do ściany, to wtedy skrzydło drzwiowe by się swobodnie nie domykało. Powiedział, żebym sobie akrylem zafugowała te szpary, a potem przemalowała tą samą farbą co ścianę i zniknie efekt odstawania.

Niby sensownie to wytłumaczył, ale dalej takie wykonanie montażu nie daje mi spokoju. I tu pytania: Czy rzeczywiście tak się robi? Czy opaska może tak odstawać, bo nie da się jej inaczej zamontować, czy może jednak zawsze są jakieś sposoby, by ona przylegała do ściany? I czy naprawdę w takich przypadkach, to klient ma sobie te powstałe po montażu szpary sam akrylować?

Drzwi1.jpg

Drzwi2.jpg

jak ściana jest krzywa to będzie odstawać, bo drzwi montuje się w pionie a nie pod skosem.

Czy umawialiście się z montażystami drzwi na naprawę niedoróbek po poprzednich ekipach?

Logiczne, że drzwi montuje się w pionie a nie pod skosem ;). Ale w tym wszystkim chodzi mi o to, czy można je tak zamontować, by aż tak nie odstawały? Czy montaż drzwi w takich przypadkach tak wygląda, że się zostawia szpary i niech klient dalej sobie sam radzi?

Montażysta drzwi był od producenta (ten sam potem przyjechał na moją reklamację). Wg niego niedoróbek tu nie ma.

Miałam za wysokie nadproże w otworze drzwiowym. Nie przyszło mi do głowy wymagać od montażystów jego obniżanie.

Ale jaki do ma związek z dziurami po montażu drzwi? Sugerujesz, że jednak we własnym zakresie powinniśmy je zakryć?

My też (przez budowlańca) mieliśmy nadproża obniżane, a otwory drzwiowe poszerzane/zwężane, by dopasować je do wymagań montażu drzwi.

Juniorka - ja też miałam szparę, która ujawniła się podczas montażu, bo ościeżnica nie zakryła zbyt wysokiego nadproża. Umówiliśmy się, że zdemontują, ja zrobię poprawki i zamontuje się ponownie.

Vadiol - o ile miał akryl w ilościach umożliwiających zakrycie dość sporych szczelin.

Montażyści od drzwi nie mieli przy sobie akrylu.

Czyli montaż jest ok, a klient dziury sam sobie ma zakryć, hmm. Muszę się z tym chyba pogodzić, choć dziwnie mi trochę, bo np. ekipa, która będzie nam kładła listwy przypodłogowe w całym mieszkaniu powiedziała, że zrobi to na 2 tury. W pierwszym dniu przykleją listwy, a w drugim dniu będą akrylować szpary. Stąd myślałam, że to taki standard, że każdy po sobie dziury "zatyka", ale co montażyści to obyczaj...

Slawko, wiem, że poziomica pokaże nierówność ściany, ale zastanawiałam się czy może są jakieś triki, które w razie takiej nierówności ściany pozwalają estetyczniej zamontować opaskę. A po drugie czy montażysta może to tak zostawić, a klient ma już sam we własnym zakresie dokończyć uzupełnianie szpar.

Piotrek2005, to fajnie, że sprawdzali też ściany, ale to chyba nie jest powszechna praktyka, z tego co rozmawiałam ze znajomymi, to nikt nie miał tego robionego.

Slawko, wiem, że poziomica pokaże nierówność ściany, ale zastanawiałam się czy może są jakieś triki, które w razie takiej nierówności ściany pozwalają estetyczniej zamontować opaskę. A po drugie czy montażysta może to tak zostawić, a klient ma już sam we własnym zakresie dokończyć
nie chodziło mi o to żeby sprawdzać ściany tylko sprawdzić co nie trzyma pionu. Ściana czy drzwi.

Tą szpare masz dziwnie prawie jednakową na całej wysokości.