Juniorka 22.05.2016 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Witam Chciałam zapytać czy wg was wykonawca mógł tak zamontować drzwi i zostawić jako poprawnie wykonane? U producenta tych drzwi zamówiliśmy też montaż, przyjechało 2 sympatycznych panów, znali się na rzeczy, sprawnie pozakładali drzwi (7 szt., drzwi drewniane bezprzylgowe). Początkowo wydawało mi się, że wszystkie drzwi są fachowo założone, ale tylko te jedne nie dają mi spokoju, dlatego zareklamowałam usługę. Przyjechał pan (ten sam, który je zakładał) i wytłumaczył dlaczego nie dało się inaczej. Czyli, że ściana krzywa i jakby docisnęli opaskę drzwiową do ściany, to wtedy skrzydło drzwiowe by się swobodnie nie domykało. Powiedział, żebym sobie akrylem zafugowała te szpary, a potem przemalowała tą samą farbą co ścianę i zniknie efekt odstawania. Niby sensownie to wytłumaczył, ale dalej takie wykonanie montażu nie daje mi spokoju. I tu pytania: Czy rzeczywiście tak się robi? Czy opaska może tak odstawać, bo nie da się jej inaczej zamontować, czy może jednak zawsze są jakieś sposoby, by ona przylegała do ściany? I czy naprawdę w takich przypadkach, to klient ma sobie te powstałe po montażu szpary sam akrylować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.05.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 jak ściana jest krzywa to będzie odstawać, bo drzwi montuje się w pionie a nie pod skosem.Czy umawialiście się z montażystami drzwi na naprawę niedoróbek po poprzednich ekipach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 22.05.2016 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 jak ściana jest krzywa to będzie odstawać, bo drzwi montuje się w pionie a nie pod skosem. Czy umawialiście się z montażystami drzwi na naprawę niedoróbek po poprzednich ekipach? Logiczne, że drzwi montuje się w pionie a nie pod skosem . Ale w tym wszystkim chodzi mi o to, czy można je tak zamontować, by aż tak nie odstawały? Czy montaż drzwi w takich przypadkach tak wygląda, że się zostawia szpary i niech klient dalej sobie sam radzi? Montażysta drzwi był od producenta (ten sam potem przyjechał na moją reklamację). Wg niego niedoróbek tu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.05.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Miałam za wysokie nadproże w otworze drzwiowym. Nie przyszło mi do głowy wymagać od montażystów jego obniżanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 22.05.2016 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Miałam za wysokie nadproże w otworze drzwiowym. Nie przyszło mi do głowy wymagać od montażystów jego obniżanie. Ale jaki do ma związek z dziurami po montażu drzwi? Sugerujesz, że jednak we własnym zakresie powinniśmy je zakryć? My też (przez budowlańca) mieliśmy nadproża obniżane, a otwory drzwiowe poszerzane/zwężane, by dopasować je do wymagań montażu drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 23.05.2016 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Wygląda na to , że masz nierówności na tynku i montaż drzwi to uwidocznił . W szpary wystarczy położyć akryl . Kto ma to zrobić? Montażysta miał zamontować drzwi i to zrobił . Wywiązał się więc . Ale ten akryl to drobiazg i powinien go położyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2016 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Juniorka - ja też miałam szparę, która ujawniła się podczas montażu, bo ościeżnica nie zakryła zbyt wysokiego nadproża. Umówiliśmy się, że zdemontują, ja zrobię poprawki i zamontuje się ponownie. Vadiol - o ile miał akryl w ilościach umożliwiających zakrycie dość sporych szczelin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 23.05.2016 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Montażyści od drzwi nie mieli przy sobie akrylu. Czyli montaż jest ok, a klient dziury sam sobie ma zakryć, hmm. Muszę się z tym chyba pogodzić, choć dziwnie mi trochę, bo np. ekipa, która będzie nam kładła listwy przypodłogowe w całym mieszkaniu powiedziała, że zrobi to na 2 tury. W pierwszym dniu przykleją listwy, a w drugim dniu będą akrylować szpary. Stąd myślałam, że to taki standard, że każdy po sobie dziury "zatyka", ale co montażyści to obyczaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 szpary akryluje się na połączeniach dwóch listew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 23.05.2016 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 szpary akryluje się na połączeniach dwóch listew. Nie tylko. Można też akrylować szczelinę między listwą a ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.05.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 czy te drzwi sa prawidłowo zamontowane, wystarczy przyłożyć 2m poziomnice do ościeznicy i do sciany. wszystko bedzie wtedy wiadomo, co jest źle a co dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek2005 24.05.2016 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Trochę też wina montażysty, u mnie jak byli wymierzyć przed zamówieniem to sprawdzili ściany i od razu wyjaśnili gdzie jak wyjdzie. Szpary mam dwie bo ściany były już pomalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 28.05.2016 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 Slawko, wiem, że poziomica pokaże nierówność ściany, ale zastanawiałam się czy może są jakieś triki, które w razie takiej nierówności ściany pozwalają estetyczniej zamontować opaskę. A po drugie czy montażysta może to tak zostawić, a klient ma już sam we własnym zakresie dokończyć uzupełnianie szpar. Piotrek2005, to fajnie, że sprawdzali też ściany, ale to chyba nie jest powszechna praktyka, z tego co rozmawiałam ze znajomymi, to nikt nie miał tego robionego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.05.2016 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 Slawko, wiem, że poziomica pokaże nierówność ściany, ale zastanawiałam się czy może są jakieś triki, które w razie takiej nierówności ściany pozwalają estetyczniej zamontować opaskę. A po drugie czy montażysta może to tak zostawić, a klient ma już sam we własnym zakresie dokończyć nie chodziło mi o to żeby sprawdzać ściany tylko sprawdzić co nie trzyma pionu. Ściana czy drzwi. Tą szpare masz dziwnie prawie jednakową na całej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erko43 29.05.2016 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Noo musisz pion bo ta szpara bez kitu jakaś dziwna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 02.06.2016 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Slawko123, a widzisz nie pomyślałam, żeby sprawdzić pion drzwi. To muszę skombinować poziomicę i faktycznie to sprawdzę. A szpara nie jest jednakowa na całej wysokości, opaska przy podłodze niemal przylega do ściany, im wyżej tym bardziej odstaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts