Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie ściany miedzy garażem a resztą domu.

cactus

Recommended Posts

Witam

Mam garaż w budynku - zajmuje 1/3 parteru w budynku bez piwnic.

Nie chce ciągnąc tam podłogówki ani w ogóle go ogrzewać. Z tego co wyczytałem, nie należy w takiej sytuacji ocieplać go od podłoża styropianem. Należałoby jednak ocieplić ścianę miedzy garażem a domem. Niestety garaż jest wąski - jedynie 299cm bez tynków jeszcze. Każdy cm styropianu to dla mnie utrata miejsca którego i tak będzie brakować. Co mozna w tej sytuacji zrobić żeby nie tracic ciepła z domu i nie stracic miejsca w garażu? Czy np 8cm ocieplenia na tej scianie działowej bedzie wystarczające? Dla mnie to i tak za dużo...

Do tego nad garażem jest jedna sypialnia - czy sufit też powinienem ocieplać ? U góry podłogówka.

Edytowane przez cactus

Nie funkcjonalny garaż to pierwszy błąd - drugi to ocieplanie materiałami łatwopalnymi ! Garaż w budynku powinien być tak odizolowany by w razie pożaru samochodu ogień nie przedostawał się dalej .

Garaż nie stanowi osobnej strefy pożarowej (przynajmniej w domu się z tym nie spotkałem), chyba że jest w projekcie osobna strefa.

W użytkowaniu strat ciepła nie będziesz widział, bo nie masz porównania. Sufit ociepl minimum 10 cm, bo inaczej punkt rosy zawsze wypadnie za izolacją

"Niestety garaż jest wąski - jedynie 299cm"

"Nie chce ciągnąc tam podłogówki ani w ogóle go ogrzewać."

Masz "tramwaj" o małej powierzchni podłogi i sporej powierzchni ścian ZEWNĘTRZNYCH.

Myślałeś o tym, ze straty ciepła domu poprzez ścianę do garażu to zyski cieplne garażu?

Ścienne ogrzewanie się samoczynnie robi.

Tej ściany nie termoizolowałbym nadmiernie.

Tyle tylko, aby w domu woda po ścianie nie płynęła i pieczarki na niej nie rosły.

Wyjaśniam.

Wilgotność względna w domu przy około 20stC powinna być około 50%.

Dla tych warunków trzeba znaleźć punkt rosy (z tabeli).

Dać tyle ocieplenia, aby go nie przekraczać, pamiętając, ze wtedy w garażu NIGDY nie będzie mrozu - o co właśnie Ci chodzi.

Adam M.

możesz podać linka do takich tabeli ?

O to mi tylko chodzi żeby ciepło z domu nadmiernie nie uciekało przez ścianę do garażu. No i żeby w garażu zawsze było bezpieczniie powyzej tych "5 stopni nawet przy minus 20 na dworze.

Aha ściany zewnętrzne są tylko z przodu i z tyłu bo boki to moj dom i sciana sąsiada (bliżniak). Zresztą tył też bedzie kiedyś zabudowany małą komórką.

• 1 month później...

Podepnę sie pod temat. Mamy podobną sytuacje - garaż nie jest ocieplany, ma jedną ścianę wspólną z resztą domu oraz oczywiście sufit z poddaszem. Czy ocieplać ścianę miedzy garażem a domem? Ocieplenie całości domu to 15cm styropianu. Od przodu garażu prawie całość to brama wjazdowa a od tyłu okno więc tego ocieplenia nie ma za wiele. Ostatnia ściana to jednocześnie ściana domku obok (coś ala bliżniak) więc też będzie ocieplone). Kierownik budowy mówi żeby dać minimalne ocieplenie, max 5cm na tą ścianę wewnetrzną, oczywiście od strony garażu i nie dawać nic na sufit. Czy to dobre podejscie ?

Wilgotność względna w domu przy około 20stC powinna być około 50%.

Dla tych warunków trzeba znaleźć punkt rosy (z tabeli).

Dać tyle ocieplenia, aby go nie przekraczać, pamiętając, ze wtedy w garażu NIGDY nie będzie mrozu - o co właśnie Ci chodzi.

Możesz mi pómoc z tą tabelką? jak to wyliczyć orientacyjnie ?

"

Myślałeś o tym, ze straty ciepła domu poprzez ścianę do garażu to zyski cieplne garażu?

Ścienne ogrzewanie się samoczynnie robi.

Tej ściany nie termoizolowałbym nadmiernie.

Tyle tylko, aby w domu woda po ścianie nie płynęła i pieczarki na niej nie rosły.

Adam M.

Kazdy kij ma dwa konce, ogrzewanie garazu poprzez scianę to koniecznosc zwiekszenia mocy grzejników podłogowych w pomieszczeniach sąsiadujących, co sie realizuje albo zmniejszonym rozstawem, zwiekszonym przepływem, zwiekszoną temperaturą zasilania lub wszytkimi czynnikami jednoczesnie. Zawsze będzie jednak zwiekszona temp podłogi. Trzeba rozwazyc czy nie lepiej dogrzewac garaż niz zmieniac parametry podłogówki w innych pomieszczeniach bo takie zwiekszenie Tz przy pompie ciepła to straty COP.

• 6 years później...

Witajcie

Nie chcę zaczynać nowego tematu. Chcę ocieplić ścianę między garażem a domem tylko kiedy lepiej to zrobić przed tynkami i wylewkami czy po? Teraz będę za jakiś czas robił tynki a później podłogówka i wylewki. Czy podczas robienia tynków ominąć tą ścianę od garażu zrobić wszystkie inne tynki na ścianach zrobić podłogówkę i przy okazji tynków zewnętrznych zrobić też tą ścianę wewnętrzną czy z jakiegoś powodu trzeba to zrobić w innej kolejności? Wydaje mi się że łatwiej byłoby to zrobić po wylewkach bo nie byłoby wtedy kombinowania z wysokością itp.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.