Jarek.P 23.05.2016 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Słuchajcie, są sobie młode czereśnie, drzewka dość słabe jeszcze, upodobały je sobie niestety mrówki na zakładanie na nich kolonii mszyc.W zeszłym roku sprawę przegapiłem, połapałem się dopiero, jak całe czubki gałęzi się pozwijały, wszystkie liście, pąki szlag trafił.W tym roku postanowiłem, że nie daruję, od wczesnej wiosny kontrolowałem czereśnie, pierwszy oprysk (Decis) zrobiłem przy pierwszym znaleziomym owadzie. Pomogło, znikły. Po trzech tygodniach jednak widzę, że znów są, już w grupkach. Znów opryskałem, znów znikły. Wczoraj jednak patrzę - są. Trzeci oprysk, już tak niepewnie, bo owoce pozawiązywane, ale opryskałem. Fakt, delikatnie, nie za dużo. Efektu widocznego niestety brak, te, które były na wierzchu wyzdychały, ale te w zwiniętych liściach żyją w najlepsze, a mrówki łażą między nimi i je doją. Dodatkowo okleiłem pnie drzewek takim lepem na owady prod. Bros (ogrodniczym, nie lep na muchy!). Co jeszcze mogę zrobić? Pryskać do skutku? Zmienić chemię na inną? Stężenie zwiększyć? A co z owocami? Drzewka w tym roku pięknie rosną i mszyce (w obecnej ilości) właściwie nie przeszkadzają, to są pojedyncze skręcone liście, na nie każdej gałęzi, jednak wolę dmuchać na zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2016 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 na każdym środku chemicznym jest napisane po jakim okresie można spożywać owoce. Zwykle to jest od kilku dni do dwóch tygodni. Do zbioru czereśni co najmniej miesiąc. Przy słabym ataku można próbować środków ekologicznych: gnojówek, oprysków mydłem, olejami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 23.05.2016 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 A czy zbyt częste opryski nie zaszkodzą tutaj? Na Decisie, jak właśnie sprawdziłem, stoi, że maksymalna liczba zabiegów w okresie wegetatywnym wynosi 2. U mnie już były trzy. To co, teraz tymi mydlinami polecieć? Czy może jakiś środek eko kupić w sklepie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts