mariusz244 23.05.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 witamZ racji napiętego budżetu niestety zdecydowałem się na wentylacje grawitacyjną , a nie mechaniczną. Sprawa jest prosta jeśli chodzi o wentylacje pomieszczeń przylegających do komina i kanałów wentylacyjnych (kotłownia, garaż, kuchnia, salon, łazienki). Problem jak zadbać o wentylacje pozostałych pomieszczeń. Wydawało mi sie że wmuruje w ściany tych pomieszczeń pustaki z silki z otworem , które nastepnie elastycznymi rurami połącze z kominkami wentylacyjnymi na dachu. Tak robi wiele osób. Poczytałem jednak o wadach takiego rozwiązania - skroplinach, wdmuchiwaniu powietrzna zamiast jego wyciagania itp. i w ogóle ze kominki wentylacyjne nie nadaja sie do wentylacji pomieszczeń. Czy jednak zastosowac te kominki wentylacyjne czy w ogóle zrezygnowac z wentylacji w tych pomieszczeniach ( pokoje dzieciece, sypialnia, garderoba, gabinet i pralnia) a może jakieś inne rozwiazanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.05.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 moga byc kominki wentylacyjne, ale takie spełniające wymagania norm. Najmniejszy to fi160. Sa super kominki wentylacyjne do wentylacji pomieszczeń(nie rur kanalizacyjnych), trochę drogie ale warto. wpisz sobie w google "160/IS/500" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 25.05.2016 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Kanały w kominie mają usuwać zużyte powietrze z pomieszczeń "brudnych" i dlatego prowadzi się je do pomieszczeń takich jak kuchnia, łazienka, toaleta, garaż itp.W pomieszczeniach czystych typu sypialnie, salon itd. doprowadza się świeże powietrze z zewnątrz zazwyczaj przez nawiewniki okienne, ewentualnie ścienne. Kominy, kominki itd. nie mają tam zastosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz244 25.05.2016 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 wydaje mi sie ze dobrze byłoby miec jakas kratke wyciagowa np. w sypialni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 26.05.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Ja mam coś takiego w sypialniach. Wszystkie wady, które wymieniłeś mogą występować. Żeby uniknąć skroplin trzeba zastosować rury spiro z ociepleniem. Są takie ocieplone wełną. Powietrze z zewnątrz może być nawiewane przez takie kominki do środka. I zwykle tak się dzieje. Jedynie przy wietrze na zewnątrz te kominki wyciągają powietrze z pomieszczeń. Żeby uniknąć nawiewania powietrza z zewnątrz , zastosowałem zawór zwrotny w kratce wentylacyjnej. Są dwa rodzaje takich zaworów - foliowy i z plastikową płytką. Ten drugi strasznie hałasuje. Polecam więc ten z folią.Jeżeli możesz jeszcze to tego nie rób. Zrób normalne kominy. Wiem , że są to koszty kominów i obróbki na dachu, ale efekt lepszy. Żeby to wszystko działało musisz mieć nawiewniki w oknach, To z kolei pogarsza właściwości cieplne okna..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz244 26.05.2016 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 normalnie kominy wentylacyjne są na pewno sa lepsze , ale przecież nie postawie 6 czy 7 kominów na dachu. Mam w projekcie dwa kominy spalinowe z kanałami wentylacyjnymi i planuje jeszcze postawienie trzeciego tylko wentylacyjnego , ale to i tak za mało , bo nie zabezpieczy mi wyciągu z sypialni , czy pokojów dziecięcych. W tych pomieszczeniach planowałem własnie kominki wentylacyjne , ale teraz już sam nie wiem. Chyba dam sobie z nimi spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 26.05.2016 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Jak masz nic nie robić, to moim zdaniem zrób te kominki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 26.05.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Żeby jakiekolwiek kominki cokolwiek wyciagały to musi być jakikolwiek nawiew. W sypialniach, pokojach nie robi się wywiewów tylko nawiewy.Wywiewy tylko kuchnie, łazienki itp. Nie rób tych kominków bo i tak je zatkasz w zimę, a w lato i tak nie będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 27.05.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Żeby jakiekolwiek kominki cokolwiek wyciagały to musi być jakikolwiek nawiew. W sypialniach, pokojach nie robi się wywiewów tylko nawiewy. Wywiewy tylko kuchnie, łazienki itp. Nie rób tych kominków bo i tak je zatkasz w zimę, a w lato i tak nie będzie działać. jest dokładnie tak jak piszesz. robienie wywiewów w tzw. pomieszczeniach czystych (salon, sypialnia) spowoduje osłabienie ciągu i wentylacja w ogóle nie będzie działać. wyciągi powinny być tylko w pomieszczeniach brudnych, żeby z nich usuwać wilgoć. w pozostałych pomieszczeniach nawiewniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 27.05.2016 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 jest dokładnie tak jak piszesz. robienie wywiewów w tzw. pomieszczeniach czystych (salon, sypialnia) spowoduje osłabienie ciągu i wentylacja w ogóle nie będzie działać. wyciągi powinny być tylko w pomieszczeniach brudnych, żeby z nich usuwać wilgoć. w pozostałych pomieszczeniach nawiewniki.raczej nie osłabi wentylacji, a raczej ja wzmocni poprzez nawiew powietrza do pomieszczeń, dlatego napisałem, ze w zimie zatka, a w lato i tak nie będzie działać. To są zbyt krótkie kanały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 28.05.2016 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 normalnie kominy wentylacyjne są na pewno sa lepsze , ale przecież nie postawie 6 czy 7 kominów na dachu. Mam w projekcie dwa kominy spalinowe z kanałami wentylacyjnymi i planuje jeszcze postawienie trzeciego tylko wentylacyjnego , ale to i tak za mało , bo nie zabezpieczy mi wyciągu z sypialni , czy pokojów dziecięcych. W tych pomieszczeniach planowałem własnie kominki wentylacyjne , ale teraz już sam nie wiem. Chyba dam sobie z nimi spokój Wentylacja grawitacyjna do dobrego działania wymaga odpowiedniej ilości kanałów , doprowadzonych do wszystkich pomieszczeń , które będą odpowiednio pootwierane tak aby połowa z nich nawiewała czyste powietrze a druga połowa odprowadzała na zewnątrz ... i tyle. Na rynku dostępne są pustaki do kanałów wentylacyjnych , zabierają mało miejsca są lekkie i łatwe w montażu , poczytaj u producentów kominów systemowych np Schidel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.05.2016 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 (edytowane) A konkretnie to jak chcesz zarządzić tym, żeby połowa kanałów wentylacyjnych nawiewała powietrze, a połowa je z domu wywiewała ? @mariusz 244prawidłowy układ wentylacji grawitacyjnej to otwór nawiewny w pomieszczeniach czystych (sypialnie, salon) uzyskany dzięki nawietrzakom na oknach, lub ich stałym rozszczelnieniu (choć sam mikrouchył to może być za mało) i kanały wywiewne w pomieszczeniach "brudnych" (łązienka, WC, kuchnia)Ciąg w tych kanałąch powinien być na tyle duży, żeby zapewnić włąściwą cyrkulację powietrza.Jeśłi nie jest można wspomóc się wentylatorami wyciągowymi. Edytowane 28 Maja 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 28.05.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 raczej nie osłabi wentylacji, a raczej ja wzmocni poprzez nawiew powietrza do pomieszczeń, dlatego napisałem, ze w zimie zatka, a w lato i tak nie będzie działać. To są zbyt krótkie kanały. nie byłbym pewien czy robienie układu nawiew+wywiew w sypialniach i salonie wzmocni ciąg w łazience i kuchni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 29.05.2016 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 ale heca ludzie dawają po 30 cm styropianu oraz okna 3 szybowe po to aby spać z mikrouchyłem lub otwartym oknem , jednak stare domy jakoś lepiej robili , ja mam wszystko pozamykane a wilgotność w domu od 40 do 55 procent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 29.05.2016 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 nie byłbym pewien czy robienie układu nawiew+wywiew w sypialniach i salonie wzmocni ciąg w łazience i kuchni...a gdzie tak jest napisane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts