agao_83 24.05.2016 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 czy ktoś miał taką sytuację - kupiliśmy działkę, sporą, ładną, w cichej okolicy. Okazało się, ze w MPZP jest zapis o kącie nachylenia połaci 40-45st. I tu zaczyna się problem - chcieliśmy parterówkę, bo najprostsza, najszybsza, wg nas najtańsza ale ten kąt dachu ją od razu skreśla :/ Czy uważacie, ze jest szansa na uzyskanie zgody od gminy na budowę domu z dachem o kącie nachylenia 27-30st? Czy raczej jak jest uchwalony MPZP to nie ma szans na żadne odstępstwa/zmiany itd.? Nie chodzi mi o składanie wniosku o zmiany zapisów w MPZP, bo nie chcę czekać rok czy dwa, aż uchwalą nowy. Zastanawiam się, czy jakby gmina wyraziła zgodę na budowę domu parterowego z dachem 30st., to czy nie będzie problemów przy uzyskiwaniu PnB? No i czy komukolwiek gmina zgodziła się na budowę domu nie do końca zgodnego z MPZP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 24.05.2016 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 ... gmina nie wyrazi zgody, ponieważ byłoby to sprzeczne z uchwalonym Planem Miejscowym, od którego nie ma procedury odwoławczej, jeśli jest już uchwalony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TM3d 24.05.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Miałem podobną sytuację. Rozmowy z urzędnikami nic nie dały. Nawet jeśli urzędnik by się zgodził to później miałby problemy. Zamiast domu z płaskim zielonym dachem, mam nowoczesną "stodołę". Gmina w województwie podlaskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 24.05.2016 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 rozumiem - czyli nawet jakby urzędnicy w gminie się zgodzili, to potem będą schody przy uzyskiwaniu PnB? ehhh no to w takim razie muszę szukać domu z poddaszem :/ Bo nie widziałam jeszcze parterówki z dachem 40st :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.05.2016 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 rozumiem - czyli nawet jakby urzędnicy w gminie się zgodzili, to potem będą schody przy uzyskiwaniu PnB? ehhh no to w takim razie muszę szukać domu z poddaszem :/ Bo nie widziałam jeszcze parterówki z dachem 40st :/ Ale co za problem ? I tak po zakupie projektu musisz wykonać jego adaptację , więc wtedy można zrobić adaptację dachu do wymaganych 40 stopni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 24.05.2016 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Ale co za problem ? I tak po zakupie projektu musisz wykonać jego adaptację , więc wtedy można zrobić adaptację dachu do wymaganych 40 stopni ... obawiam się tylko jak będzie wyglądał dom z kondygnacją o wysokości 2,8-2,9m i dachem wysokim na np. 3,6m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 24.05.2016 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 poza tym przy tym kacie pewnie powierzchnia dachu będzie ogromna :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 24.05.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Ale co za problem ? I tak po zakupie projektu musisz wykonać jego adaptację , więc wtedy można zrobić adaptację dachu do wymaganych 40 stopni ... Heh, parterówki mają zwykle kąt 25st. Po zwiększeniu go to 40 stopni wyjdzie jakiś koszmarek. Miałem to u siebie, na szczęście musiałem zwiększyć z 25 do 30st. czyli "tylko" o 5, jakoś to przebolałem, ale dom stał się mniej zgrabny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 24.05.2016 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 widziałam parterówkę o kącie 35st i wyglądała dobrze (ekonomiczny 2) ale przy kącie 40 hmmmmm nie wiem - na pewno pogadam z architektem - zrobi wizualizacje i podejmiemy decyzje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 24.05.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Oczywiście, jeśli dom był zaprojektowany dla danego kąta dachu, to pewnie wygląda dobrze, ja piszę o adaptacji projektu, którą zasugerował Kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 24.05.2016 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 nie no nie robiłabym w ramach adaptacji zwiększenia kąta dachu z 25 na 40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 24.05.2016 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Nie chcę być niemiła, ale dlatego właśnie MPZP sprawdza się przed kupnem działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.05.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 agao - jest rozwiązanie, ale dostępne tylko w projekcie indywidualnym. Zróżnicowanie połaci dachowej. W ten sposób omijali MPZP jedni moi klienci, którym marzył się dach płaski i rozłożysta parterówka. I mają płaski. Na jakiś 70% domu. Pozostałe 30 % do niby nadbudówka z dachem 40 stopni w której mieści się pom. gospodarcze (kotłownia, rekuperator, zasobnik do solarów). Inni klienci mieli dom parterowy z takim ostrym ale asymetrycznym dachem, gdzie wnętrze było otwarte po więźbę - ok 3,5-4 m wysokie, ale jedna ze ścian miała 2 m a druga normalnej wysokości. http://images77.fotosik.pl/622/170294811296a43e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 24.05.2016 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 agao - jest rozwiązanie, ale dostępne tylko w projekcie indywidualnym. Zróżnicowanie połaci dachowej. W ten sposób omijali MPZP jedni moi klienci, którym marzył się dach płaski i rozłożysta parterówka. I mają płaski. Na jakiś 70% domu. Pozostałe 30 % do niby nadbudówka z dachem 40 stopni w której mieści się pom. gospodarcze (kotłownia, rekuperator, zasobnik do solarów). Inni klienci mieli dom parterowy z takim ostrym ale asymetrycznym dachem, gdzie wnętrze było otwarte po więźbę - ok 3,5-4 m wysokie, ale jedna ze ścian miała 2 m a druga normalnej wysokości. http://images77.fotosik.pl/622/170294811296a43e.jpg jest też wymóg dachu symetrycznego, więc część płaska i część skośna odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 24.05.2016 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Nie chcę być niemiła, ale dlatego właśnie MPZP sprawdza się przed kupnem działki. Kalisa niestety wszystkie ościenne wioski mają ten sam MPZP - polecieli schematem i tyle. Kupno działki w okolicy, która nas interesowała wiązało się z takimi, a nie innymi zapisami. Dlatego zastanawiam się, czy można to jakoś obejść (zgoda urzędu gminy na odstępstwo czy cokolwiek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.05.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 (edytowane) widziałam parterówkę o kącie 35st i wyglądała dobrze (ekonomiczny 2) ale przy kącie 40 hmmmmm nie wiem - na pewno pogadam z architektem - zrobi wizualizacje i podejmiemy decyzje Ja właśnie chce budować ten Ekonomiczny 2 Tyle że u mnie kąt dachu może być pomiędzy 20 a 45 stopni No cóż każda zmiana napewno zmieni wygląd , wiec wtedy przyda się wizualizacja , albo zrobić projekt indywidualny ... U mnie projekt idealnie się wpasowuje i nic nie chce przerabiać ... Edytowane 24 Maja 2016 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 24.05.2016 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 ja sobie rozrysowałam sama rzut, jaki by mi odpowiadał - wychodzi lekko szerszy niż ekonomiczny, więc dach byłby wyższy ale jeszcze nad nim posiedzę - może uda się go zwęzić i wtedy na tej podstawie bedę zlecać indywidualny. Jak nie to pokombinuję coś z ekonomicznym ale w wersji b - bo ma dach 40st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.05.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 jest też wymóg dachu symetrycznego, więc część płaska i część skośna odpada Jak interpretować zapis "dach symetryczny" w MPZP: http://architekci.idziak-sepkowscy.pl/wp-content/uploads/2015/11/dach_odwrocony-dobry_architekt.jpg http://architekci.idziak-sepkowscy.pl/domow/dom-pod-szczecinem/ spokojnie można zrobić parterówkę z dużym "tarasem" (czyli dachem płaskim) i małym poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.05.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 (edytowane) http://images76.fotosik.pl/623/b64edee2320021dfgen.jpg z resztą "sztuczek" architektonicznych jest więcej - nie mogę teraz znaleźć zdjęcia - dom miał płaski dach i drewnianą, skośną, ażurową konstrukcję nad dachem, udająca dach stromy. Edytowane 24 Maja 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 24.05.2016 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Dzięki Elfir tylko mam wrażenie, że dach płaski jest droższy i trudniejszy w wykonaniu, niż skośny - dlatego wolałabym tradycyjną więźbę lub wiązary. No nic poczekam, co mi powiedzą panie w urzędzie i będę się dalej zastanawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts