agao_83 29.05.2016 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 docelowo chcemy gruntową pc, do tych p-w jakoś zaufania nie mam. Instalacje będą przygotowane pod pc (wszędzie podłogówka) ale na chwilę obecną cena jest dla nas zbyt wysoka. Piec na eko prawdopodobnie będzie o mocy 7kw, więc nie powinien być przewymiarowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.05.2016 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 docelowo chcemy gruntową pc, do tych p-w jakoś zaufania nie mam. Instalacje będą przygotowane pod pc (wszędzie podłogówka) ale na chwilę obecną cena jest dla nas zbyt wysoka. Piec na eko prawdopodobnie będzie o mocy 7kw, więc nie powinien być przewymiarowany. A piec "na chwilę" + zasobniki mieszacze, kotłownia, kominy to za free, ? Bez sensu pomysł, w zasadzie dwa pomysły pędzenie podłogówki w tak małym domu węglem, i zmiana tego kotła za jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 29.05.2016 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Niestety poki co koszt pc nas przerasta. Ekogroszek na dzien dobry jest kilka razy tanszy. Zreszta z tego co widze wszyscy znajomi bydujacy sie przez ostatnie 3lata stawiaja na eko z opcja zmiany za pare lat na pc, kiedy ich ceny spadna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.05.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Niestety poki co koszt pc nas przerasta. Ekogroszek na dzien dobry jest kilka razy tanszy. Zreszta z tego co widze wszyscy znajomi bydujacy sie przez ostatnie 3lata stawiaja na eko z opcja zmiany za pare lat na pc, kiedy ich ceny spadna Napewno Cie nie stać? Nie znam cen pomp ale policz ile wydasz na węgiel, kotłownia 7m2 x 2,5 =17,5 tyś , komin ~5 tyś, kociol z 5 tyś, zasobniki pompy pewnie kolejne 5 tyś, już masz 32,5 tyś, a jakieś sterownie do tego może składzik na węgiel i to wszystko na kilka lat? Mi by było szkoda wywalić 30-40 tyś w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 30.05.2016 05:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Napewno Cie nie stać? Nie znam cen pomp ale policz ile wydasz na węgiel, kotłownia 7m2 x 2,5 =17,5 tyś , komin ~5 tyś, kociol z 5 tyś, zasobniki pompy pewnie kolejne 5 tyś, już masz 32,5 tyś, a jakieś sterownie do tego może składzik na węgiel i to wszystko na kilka lat? Mi by było szkoda wywalić 30-40 tyś w błoto. komin i tak będzie murowany, bo chcemy kozę - umieszczoną przy kotłowni, więc 1 komin na 2 kanały dymowe, także koszt robocizny raczej nie będzie z tego powodu większy. powierzchni nie przeliczam, bo tak czy inaczej to pomieszczenie byłoby budowane - może tylko część zostałaby przeznaczona na np. pralnio-suszarnię, zamiast trzymać jak obecnie planuję pralkę i suszarkę w łazience, więc to też nie jest dodatkowy koszt. Podłogówka byłaby tak czy inaczej. Jedyna różnica póki co to cena kotła a cen pompy, a tu różnica jest minimum 4-5 krotna na korzyść kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.05.2016 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 komin i tak będzie murowany, bo chcemy kozę - umieszczoną przy kotłowni, więc 1 komin na 2 kanały dymowe, także koszt robocizny raczej nie będzie z tego powodu większy. powierzchni nie przeliczam, bo tak czy inaczej to pomieszczenie byłoby budowane - może tylko część zostałaby przeznaczona na np. pralnio-suszarnię, zamiast trzymać jak obecnie planuję pralkę i suszarkę w łazience, więc to też nie jest dodatkowy koszt. Podłogówka byłaby tak czy inaczej. Jedyna różnica póki co to cena kotła a cen pompy, a tu różnica jest minimum 4-5 krotna na korzyść kotła. Upartego nikt i nic nie przekona. Jak planujesz tak czy inaczej kozę to może warto nią grzać cały budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 30.05.2016 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 koza my być dla klimatu bardziej i podgrzania w okresach przejściowych - na pewno nie do regularnego palenia codziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 30.05.2016 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 i to nie kwestia upartości, tylko fakt że za 35-40tys. mogę mieć albo pc albo całą kotownię na paliwo stałe i np. kuchnię na gotowo. Niestety nie mamy 500tys. na budowę tylko sporo mniej, a chcemy jak najmniej dobierać kredytu. Także póki co musimy mocno patrzeć na koszty, a po przeprowadzce i wynajęciu mieszkania na spokojnie sobie pozbierać na to, na co nie będziemy mieli na początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 30.05.2016 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 (edytowane) i to nie kwestia upartości, tylko fakt że za 35-40tys. mogę mieć albo pc albo całą kotownię na paliwo stałe i np. kuchnię na gotowo. Niestety nie mamy 500tys. na budowę tylko sporo mniej, a chcemy jak najmniej dobierać kredytu. Także póki co musimy mocno patrzeć na koszty, a po przeprowadzce i wynajęciu mieszkania na spokojnie sobie pozbierać na to, na co nie będziemy mieli na początku Buduję podobnej wielkości parterówkę i też tak na początku chciałem. Piec na Eko, a kiedyś pompa. Ale w końcu "zmądrzałem", z dużej planowanej kotłowni została wydzielona garderoba (nieduża, ale już coś), komina nie wybudowałem, w kotłowni będzie teraz pralnia, a jak by na koniec brakło funduszy będę grzał prądem w 2 taryfie. Możliwe, że nawet tak zostanie, dom buduję sporo ponad standard ocieplony, według kalkulacji to powietrzna pompa będzie zwracała się wiele lat, a gruntowa za mojego życia nie zwróci się (w porównaniu do grzania prądem). Kocioł elektryczny kupisz za poniżej 3 tys zł, powiesisz na ścianie, i cała reszta pomieszczenia do dyspozycji, bez syfu, noszenia węgla, popiołu, "walki" z blokowaniem podajnika czy urywaniem śłimaka..... Edytowane 30 Maja 2016 przez sylwekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.05.2016 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Napewno Cie nie stać? Nie znam cen pomp ale policz ile wydasz na węgiel, kotłownia 7m2 x 2,5 =17,5 tyś , komin ~5 tyś, kociol z 5 tyś, zasobniki pompy pewnie kolejne 5 tyś, już masz 32,5 tyś, a jakieś sterownie do tego może składzik na węgiel i to wszystko na kilka lat? Mi by było szkoda wywalić 30-40 tyś w błoto. i to nie kwestia upartości, tylko fakt że za 35-40tys. Poczytaj te moje wyliczenia i przemyśl sobie to na spokojnie bo mam wrażenie że popełniasz spory błąd w swoich założeniach. Kocioł gazowy czy pompa ciepła zajmuje minimalną ilość miejsca i nie produkują syfu. Planujesz malutki dom z niskotemperaturowym grzaniem, wywalisz na komin, kotłownie osprzęt kilkadziesiąt tysięcy a potem tego nie użyjesz. To nie jest tak jak piszesz że jak robisz kanał dymowy do kozy to drugi obok wyjdzie za darmo, jeden kanał dymowy to wydatek lekko licząc 2tyś a średnia polka cenowa to 3 tyś, do tego robota, obróbki itd - 4-5 tyś za kanał jak nic. Te metry które tracisz na kotłownie rozumiem że je wybudujesz ale można z nich lepiej korzystać a to wartość dodana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 30.05.2016 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 komin i tak będzie murowany, bo chcemy kozę - umieszczoną przy kotłowni, więc 1 komin na 2 kanały dymowe, także koszt robocizny raczej nie będzie z tego powodu większy. powierzchni nie przeliczam, bo tak czy inaczej to pomieszczenie byłoby budowane - może tylko część zostałaby przeznaczona na np. pralnio-suszarnię, zamiast trzymać jak obecnie planuję pralkę i suszarkę w łazience, więc to też nie jest dodatkowy koszt. Podłogówka byłaby tak czy inaczej. Jedyna różnica póki co to cena kotła a cen pompy, a tu różnica jest minimum 4-5 krotna na korzyść kotła. Budowac nowy dom i pralke trzymac w lazience, pranoja. Dobrze ze nje s kuchni jaknoj sasiad, wybudowl dom 300m i ma tak durnowaty rozklad ze nie idzie wydzielic nic ba pralnie i w rezuktacie pralke ma w kuchni a suszara stoi w przejsciu. To dopiero wyliczony spryt, podobny do twojego z tym groszkien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 30.05.2016 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 nie rozumiem, dlaczego kogoś dziwi trzymanie pralki w łazience - dla mnie wygodniej jest rozbierając się do kąpieli, wrzucić ciuchy do kosza na brudy, a potem od razu do pralki stojącej obok, niż dymanie z praniem po domu, bo pralkę mam 4 pomieszczenia dalej niż to, w którym się rozbieram :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 30.05.2016 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 (edytowane) nie rozumiem, dlaczego kogoś dziwi trzymanie pralki w łazience - dla mnie wygodniej jest rozbierając się do kąpieli, wrzucić ciuchy do kosza na brudy, a potem od razu do pralki stojącej obok, niż dymanie z praniem po domu, bo pralkę mam 4 pomieszczenia dalej niż to, w którym się rozbieram :/ Robta jak chceta, nie moj cyrk nie moje malpy. Pralke w lazience trzyma sie w bloki, jak nie ma na nia miejsca. Dom buduje sie zeby bylo miejsce na wszystko co potrzeba, na garderobe zeby rzeczy nie trzymac w pawlaczach, na strych na spiwory zeby po szafach nie upychac, na pralnie w ktorej masz caly okolopralniany majdan, proszki, plyny itp obok od razu suszarka i deska do prasowania. Tak jak piszesz to i tak trzeba latac po domu z rzeczami bo po wypraniu trzeba rozwiesic i wyprasowac, a tego raczej nie robisz w lazience. Poza tym dom planuje sie tak zeby nie robic pustych kilometrow tylko zeby wszystko bylo po drodze, zwby z pralki do prasowania nie latac na druga strone domu. Wejdz sobie na moj projekt, jest w stopce, zamiast kotlowni nr 9 mam wlasnie pralnio prasowalnie, tylko jest powiekszona do samej sciany zew kosztem garderoby z pokoju obok. I jest po drodze z kazdego miejsca w domu, kazdy jak przychodzi do mnie to najbardziej zachwyca sie wlasnie ta pralnia, ze caly majdan schowany, nie widac, ze ma swoje miejsce, ze fajny wielki metalowy zlew w ktorym myjemy buty i inne tego typu rzeczy Edytowane 30 Maja 2016 przez jacek.zoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 30.05.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 (edytowane) Budowac nowy dom i pralke trzymac w lazience, pranoja. Dobrze ze nje s kuchni jaknoj sasiad, wybudowl dom 300m i ma tak durnowaty rozklad ze nie idzie wydzielic nic ba pralnie i w rezuktacie pralke ma w kuchni a suszara stoi w przejsciu. To dopiero wyliczony spryt, podobny do twojego z tym groszkien ... no i tu masz rację ! ... pewnie 300m2 gotowca z lat 70-tych, i "dom" projektowany w 5 minut Edytowane 30 Maja 2016 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 30.05.2016 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Robta jak chceta, nie moj cyrk nie moje malpy. Pralke w lazience trzyma sie w bloki, jak nie ma na nia miejsca. Dom buduje sie zeby bylo miejsce na wszystko co potrzeba, na garderobe zeby rzeczy nie trzymac w pawlaczach, na strych na spiwory zeby po szafach nie upychac, na pralnie w ktorej masz caly okolopralniany majdan, proszki, plyny itp obok od razu suszarka i deska do prasowania. Tak jak piszesz to i tak trzeba latac po domu z rzeczami bo po wypraniu trzeba rozwiesic i wyprasowac, a tego raczej nie robisz w lazience. Poza tym dom planuje sie tak zeby nie robic pustych kilometrow tylko zeby wszystko bylo po drodze, zwby z pralki do prasowania nie latac na druga strone domu. Wejdz sobie na moj projekt, jest w stopce, zamiast kotlowni nr 9 mam wlasnie pralnio prasowalnie, tylko jest powiekszona do samej sciany zew kosztem garderoby z pokoju obok. I jest po drodze z kazdego miejsca w domu, kazdy jak przychodzi do mnie to najbardziej zachwyca sie wlasnie ta pralnia, ze caly majdan schowany, nie widac, ze ma swoje miejsce, ze fajny wielki metalowy zlew w ktorym myjemy buty i inne tego typu rzeczy jasne, ze tak można tyle tylko, że ty masz dom o pow. użytkowej 140m w którym masz 3 sypialnie, ciemną łazienkę i 2 kominy. My tymczasem chcemy dom o pow. użytkowej 110-120m i 4 sypialnie, więc coś za coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 30.05.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 ... no i tu masz rację ! ... pewnie 300m2 gotowca z lat 70-tych, i "dom" projektowany w 5 minut Zdziwilbys sie dom ma z 10 lat, nie wiem czy z gotowca czy indywidualny. Ale sa we dwoje i nie ma mozliwosci nawet odciac w jakis sposob czesci, na dole ma kuchnie, na polpietrze kibelek, na pietrze sypialnie, na nastepnym polpietrze garderobe, a na ostatnim pietrze lazienke. Tak lataja jak zyd po pustym sklepie i nabijaja kilometry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 30.05.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 jasne, ze tak można tyle tylko, że ty masz dom o pow. użytkowej 140m w którym masz 3 sypialnie, ciemną łazienkę i 2 kominy. My tymczasem chcemy dom o pow. użytkowej 110-120m i 4 sypialnie, więc coś za coś Tak, tylko policz ile mijsca zajmie ci wegiel, zamiast tego masz pralnie a w rogu pc, nie wiem jaka jest roznica miedzy powietrzna a gruntowa ale z tego co czytam to gruntowa jest komoletnie bez sensu. Takz e zamiast isc w koszty z gruntowa, zrob powietrzna, i zjesz ciastko i bedziesz miec ciastko. Ja w pralni z kotlowni mam tylko kociol gazowy i tyle, w ogole nie wadzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.05.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 mały, dobrze ocieplony dom można spokojnie ogrzać prądem bez rujnowania finansowego. Kotłownia to ok. 30 tyś. - można sobie policzyć, ile lat można dokładać do rachunków za ogrzewanie, żeby pokryć różnicę miedzy ogrzewaniem węglem a ogrzewaniem prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts