Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie ogrzewania podłogowego pod instenijące ogrzewanie z kaloryferami

poli1990

Recommended Posts

Witam. Moi rodzice mieszkają w kamienicy na parterze. Mają C.O starego typu, tzn kaloryfery żeliwne, piec w piwnicy bez pompki, wszystko działa jak należy od X lat. Ja kupiłem mieszkanie w tej samej kamienicy tylko na 1szym piętrze. Chce podłączyć dwa mieszkania pod jeden piec. U siebie przeprowadzam gruntowny remont a także nowe wylewki i przy okazji chce założyć ogrzewanie podłogowe aby zaoszczędzić na miejscu (mieszkanie 42m2). Prosze o waszą pomoc, jak to ma być rozwiązane aby wszystko działało i u rodziców i u mnie. Czy trzeba zastosować jakiś mieszalnik? Gdzie ma być pompka? Czy do rodziców też bede musiał założyć pompke, której teraz nie ma? Czy zbiornik wyrównawczy mam przenosić od rodziców z mieszkania piętro wyżej lub na strych? Wiem ze rozdzielacz musze założyć u siebie np w przedpokoju. Czy od pieca do rozdzielacza rurki mogą być plastikowe czy miedziane/stalowe? Odwiedziło mnie juz kilku 'fachowców', kazdy inne wizje, oraz ceny bardzo wysokie. Jeden wołał prawie 10tys za położenie podłogówki z podłączeniem jej do istniejącej instalacji C.O bez wylewek... Jak dla mnie cena troche kosmos. Prosze o jakieś rady i +/- ile może to kosztować

Jeśli instalacja jest z ze zbiornikiem wyrównawczym to jest instalacja otwarta.

Najlepiej w takim przypadku do instalacji wpiąć sprzęg i przejść na instalację zamknietą.

Za wymiennikiem pompka a na rozdzielaczu należy zastosować mieszacz tak aby obniżyć temperaturę zasilania podłogówki..

W instalacji otwartej wysokotemperaturowej najlepiej zastosować miedź.

Po takiej przeróbce w starej instalacji zostaje wszystko tak jak dotychczas a nowa jest zasilana poprzez sprzęg, pompka przepompowuje wodę do wszystkich kaloryferów bądż pętli ogrzewania podłogowego a zastosowany mieszacz obniża dopuszczalną temperaturę dostosowując ją do podłogówki

Edytowane przez Mareks77

Nawet nie myśl o osobnym kotle, chyba że będzie to kocioł gazowy. Ogrzewanie podłogowe nie musi wcale pracować w układzie zamkniętym. Aby prawidłowo wykonać tę instalację powinieneś pociągnąć nowy pion z kotłowni do siebie. Powinieneś też zamontować pompę u rodziców i pompę z mieszaczem na swoją instalację z tym że ta pompa powinna być w kotłowni obok pompy do rodziców. Potrzebne jest też przeniesienie zbiornika wyrównawczego na twoje piętro i zawieszenie go w najwyższym możliwym miejscu. Pamiętać należy także o prawidłowym połączeniu kotła z tym naczyniem. Musi iść rura bezpośrednio z naczynia do kotła. Czyli dwie rury z kotłowni do zasilacza na piętro i dwie rury z kotłowni do naczynia wyrównawczego: jedna rura bezpieczeństwa a druga przelewowa.

A jeszcze kaloryfer łazienkowy podpięty do rozdzielacza grzany temp. wody w podłogówce. Moim zdaniem robocizna z materiałem nie powinna przekroczyć 6 tys. zł.