Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Jestem w trakcie remontu mieszkania.

W jednym pomieszczeniu, chcę mieć salon, jadalnię oraz kuchnię.

Na zdjęciu zaznaczyłem też miejsce gdzie musi być kuchnia.

Doradźcie mi proszę, gdzie tutaj zmieścić, jak ułożyć:

- stół

- 6 krzeseł

- narożnik

- szafka pod TV

- stolik kawowy

- może jeszcze jakiś mały mebel z szybą

Rzut pomieszczenia:

123.jpg

Aha, wymiary:

- długość: 620 cm

- szerokość: 424 cm

- wysokość: 330 cm

- szerokość okna: 242 cm

- szerokość drzwi: 80 cm

https://forum.murator.pl/topic/211354-salon-z-kuchnia-i-jadalni%C4%85-pomoc-przy-uk%C5%82adzie/

Dzięki.

A możesz rozrysować, jak by to wyglądało w 2 przypadkach;

1. Narożnik zaraz przy oknie, tv tam gdzie ustawiłaś, a stół pod ścianą

123.jpg

2. Narożnik pod okntem, stół z krzesłami obok kuchni, obok stołu szafka z TV

123 — kopia.jpg

A w tych układach to jak będzie używany stół? Powinno być min. 80cm od stołu do przeszkody. Tak aby można było swobodnie stanąć za krzesłem, odsunąć go, usiąść i podawać do stołu. Tutaj krzesła są pod samą ścianą co wogóle nie spełnia warunków ergonomii. Tak samo trzeba się zastanowić z narożnikiem. Minimalne wymiary to 220cm długości. Przeważnie są powyżej 250cm.
Moźe trzeba zacząć od informacji co to są za wyjścia? Czy obydwa są użytkowane? I czy okno (?) jest balkonowe/ tarasowe, czy ma parapet. Szkoda zastawiać wyjścia na balkon narożnikiem. I dlaczego kuchnia musi być w tym miejscu? Gdzie są przyłącza? I gdzie jest komin w takim wypadku?
To, że nie ma postów od wielu osób wcale nie oznacza, że mało śledzi dany wątek. Myślę, że po prostu niektórzy, jak np. ja, zgadzają się z proponowanymi projektami, gdyż są po prostu bardzo dobre, stąd brak bezsensownego planu, który z pewnością nie byłby lepszy niż te zaproponowane.

Moim zdaniem powinniście olać zabudowę kuchenną w literę L na rzecz zwykłej na jednej ścianie, ale np. do sufitu, ew. z wysuwanymi blatami roboczymi. Ja postawiłabym stół jako taki rozdzielnik między częścią kuchenną a wypoczynkową.

123.jpg

Pytam o zdanie, ponieważ chcę zdecydować dobrze.

Może faktycznie nie wiele osób coś napisało, ponieważ zgadza się z propozycjami, które już padły.

Co do kuchni "po sufit", to trochę za wysoka by była chyba (wysokość 3,4).

Dzięki za odpowiedzi.