serox 28.05.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 Kupiłem kuchenkę indukcyjną, która ma styczkę pod 230V (tylko 2 pola) i tu pojawia się pytanie jak taką podłączyć pod instalcję 3 fazową (puszka)? Rozumiem że elektryk podłączając taką kuchenkę pod instalację i tak utnie wtyczkę (w takim razie po gwarancji i sensie wzywania takiego..)?Oczywiście mogę podłączyć ją poz zwykłe gniazdko i działa, ale wtedy mam widoczny przewód a tego chcę uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 28.05.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 To z puszki wyprowadź nowe gniazdko do kuchenki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serox 28.05.2016 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 To z puszki wyprowadź nowe gniazdko do kuchenki. mieszkanie już wykończone.. nie mogę zmieniać już elektryki, puszkę pod indukcje 3faz mam bezpośrednio pod kuchenką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobbit 28.05.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 Elektryk będzie wiedział co ma zrobić Nie będzie obcinał wtyczki tylko powinien zamontować gniazdko jednofazowe. Oczywiście zabezpieczone odpowiednim wyłącznikiem nadprądowym w rozdzielnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 29.05.2016 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 mieszkanie już wykończone.. nie mogę zmieniać już elektryki, puszkę pod indukcje 3faz mam bezpośrednio pod kuchenką Właśnie z tej puszki ale chyba nie rozumiesz więc tak jak pisze przedmówca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serox 15.06.2016 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 nie znam się , więc zamówiłem elektryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 15.06.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 To dobrze że masz puszkę a w niej kabel 3 fazy, czasem się zdarzało dawniej że kuchenki miały właśnie zasilanie z trójfazówki (sam mam takie). Obecnie nie ma takiej potrzeby i nic nie trzeba ucinać. Trzeba po prostu dać gniazdo jednofazowe 230 V z uziemieniem i nic więcej. Podłączając tylko odpowiednią fazę trzeba określić co z niej jest zasilane. Żebyś nie miał wszystkiego na jednej . Instalację robi się tak aby rozdzielić pobór mocy na poszczególne fazy. Żeby nie było że lodówkę, pralkę i indukcję masz pod jednym bo nic nie będzie działało jak się włączą jednocześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.06.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 czasem się zdarzało dawniej że kuchenki miały właśnie zasilanie z trójfazówki (sam mam takie). Obecnie nie ma takiej potrzeby i nic nie trzeba ucinać. Trzeba po prostu dać gniazdo jednofazowe 230 V z uziemieniem i nic więcej. Czy aby napewno, dziś produkują płyty indukcyjne 11kW i co nie ma takiej potrzeby, wtyczki wszędzie? I co z tym uziemieniem gdzie je podłączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts