Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchenka z wtyczką pod 230 a instalacja 3 fazowa

Recommended Posts

Kupiłem kuchenkę indukcyjną, która ma styczkę pod 230V (tylko 2 pola) i tu pojawia się pytanie jak taką podłączyć pod instalcję 3 fazową (puszka)? Rozumiem że elektryk podłączając taką kuchenkę pod instalację i tak utnie wtyczkę (w takim razie po gwarancji i sensie wzywania takiego..)?

Oczywiście mogę podłączyć ją poz zwykłe gniazdko i działa, ale wtedy mam widoczny przewód a tego chcę uniknąć.

• 3 weeks później...
To dobrze że masz puszkę a w niej kabel 3 fazy, czasem się zdarzało dawniej że kuchenki miały właśnie zasilanie z trójfazówki (sam mam takie). Obecnie nie ma takiej potrzeby i nic nie trzeba ucinać. Trzeba po prostu dać gniazdo jednofazowe 230 V z uziemieniem i nic więcej. Podłączając tylko odpowiednią fazę trzeba określić co z niej jest zasilane. Żebyś nie miał wszystkiego na jednej ;). Instalację robi się tak aby rozdzielić pobór mocy na poszczególne fazy. Żeby nie było że lodówkę, pralkę i indukcję masz pod jednym bo nic nie będzie działało jak się włączą jednocześnie.

czasem się zdarzało dawniej że kuchenki miały właśnie zasilanie z trójfazówki (sam mam takie). Obecnie nie ma takiej potrzeby i nic nie trzeba ucinać. Trzeba po prostu dać gniazdo jednofazowe 230 V z uziemieniem i nic więcej.

Czy aby napewno, dziś produkują płyty indukcyjne 11kW i co nie ma takiej potrzeby, wtyczki wszędzie? I co z tym uziemieniem gdzie je podłączyć?