grarmi 31.05.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 Witam wszystkich, Podjęliśmy decyzję o rozbudowie naszego domu. I tak pokrótce - dom z lat 50-tych, typowy kwadraciak o wymiarach 10x8,5 m. Parter, piętro, strych. Chcemy rozbudować go w bok po dłuższym boku czyli "dolepić" 2 pokoje w sumie o wymiarach 10x4,5 (parter + piętro). Pytanie moje jest takie: czy przy takiej rozbudowie konieczne jest wykonanie całego projektu od nowa tzn istniejący dom i dobudówka? Pytam, ponieważ byłem u architekta i ten twierdzi, że musi być zrobiony projekt od nowa istniejącego już domu + to co chcemy dobudować. Koszt około 12 tys. zł. Jak usłyszałem cenę to trochę mnie zamurowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.06.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 tak. Musi być projekt całości.Można wykorzystać projekt pierwotnego domu. Jeśli go nie ma, architekt musi zrobić inwentaryzację i odtworzyć dokumentację. pewnie stąd ta cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grarmi 03.06.2016 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Mam projekt obecnego domu i z nim byłem u architekta, a mimo to architekt mówił, że trzeba cały projekt zrobić. Zastanawia mnie czy faktycznie trzeba czy po prostu chce mnie naciągnąć na koszty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michau_ 19.06.2016 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Ja za projekt rozbudowy płacę 16 tyś - co prawda dom ma bardziej żłozoną budowę, ale trzeba również zrobić inwentaryzację, ocenić stan itp., bo nie posiadam żadnych dokumentów dot. domu. Aczkolwiek skoro masz już projekt domu, to sytuacja jest łątwiejsza dla architekta, spróbuj ponegocjować lub uderzyć do 2-3 innych biur architektonicznch z prośba o wycenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts