lukasz2016 01.06.2016 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Witam, To mój pierwszy post na forum. Czytałem kilka podobnych postów ale nie rozwiały moich wątpliwości. A więc do rzeczy:Planujemy budowę domu i szukamy projektu. Garaż potrzebujemy dwustanowiskowy mimo, iż w chwili obecnej mamy tylko jeden samochód. Chcę oszczędzić na budowie domu dlatego myślę nad wersją bez garażu. Czytałem, że garaż w bryle trzeba też docieplać a jak będzie źle wykonany to mogą być problemy z wilgocią. Planuję zrobić tak, że wybuduję dom a garaż dopiero za kilka lat, ponieważ mam tyle co kupionego blaszaka. Działkę mamy dużą bo prawie 2,5tys o szerokości 22m. Jak myślicie czy takie rozwiązanie dobre? Dzięki za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 (edytowane) było o tym tyle pisane na forum.... Wybierasz dom z garażem dostawionym do bryły budynku. Podczas adaptacji architekt skreśla ci ten garaż z projektuBudujesz dom bez garażuJak się dorobisz, dajesz do adaptacji resztę projektu, z którego architekt wykreśla dom, a zostawia garażZgłaszasz ROZBUDOWĘ DOMU a nie budowę garażuBudujesz garaż, tynkujesz pod kolor domu, wybijasz przygotowane przejście do domu. Taki garaż możesz wybudować w technologii szkieletu, nieocieplony i na punktowych fundamentach i z dachem z blachy lub papy.Będzie sporo tańszy od garażu w bryle domu a podatek od nieruchomości będzie jak za dom a nie za garaż. http://images76.fotosik.pl/643/4058aa009eb84611gen.jpg Edytowane 1 Czerwca 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 01.06.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 A czy na taki szkieletowy trzeba pozwolenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 01.06.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 m104 napisał: A czy na taki szkieletowy trzeba pozwolenie? Na rozbudowę potrzeba PNB i nie da się zrobić tego na projekcie domu z którego wykreślono wcześniej garaż on już ostęplowany i po odbiorze budynku ma się tylko jeden egzemplarz.Projekt i od nowa plus inwentaryzacja istniejącego budynku. W przypadku szkieletu są jeszcze przepisy ppoż dotyczące odległości od granicy działki warto to mieć na uwadze aby zostawić odpowiednią ilość miejsca przy budowie domu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 01.06.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Bejaro napisał: Na rozbudowę potrzeba PNB i nie da się zrobić tego na projekcie domu z którego wykreślono wcześniej garaż on już ostęplowany i po odbiorze budynku ma się tylko jeden egzemplarz.Projekt i od nowa plus inwentaryzacja istniejącego budynku. W przypadku szkieletu są jeszcze przepisy ppoż dotyczące odległości od granicy działki warto to mieć na uwadze aby zostawić odpowiednią ilość miejsca przy budowie domu, hmmm czyli trzeba znów architekta pozwolenia itd.... napewno z 1000 zł + garaż np blacha 3 tyś lub drewniany ok 4-5 tys. Robi się nam koszt ok 4-5 tys. A czy np 5 tys zł nie starczy na postawienie murów + brama 1,5 tys. i go nie wykańczać tylko póżniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 01.06.2016 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Popieram garaż dobudowany. Życie pokaże, że potrzebujecie 1-, 2- czy może 1,5-stanowiskowy, więc nie spiesz się z jego budową. Zadbaj jednak o dobre pomieszczenie techniczne w przyszłym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 01.06.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 nk napisał: Popieram garaż dobudowany. Życie pokaże, że potrzebujecie 1-, 2- czy może 1,5-stanowiskowy, więc nie spiesz się z jego budową. Zadbaj jednak o dobre pomieszczenie techniczne w przyszłym domu. A jeżeli ktoś jest zdecydowany na garaż to nie wykańczając go jak wyjdzie z kosztami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 02.06.2016 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 m104 napisał: A jeżeli ktoś jest zdecydowany na garaż to nie wykańczając go jak wyjdzie z kosztami? Drzwi możesz nawet zrobić z płyt OSB ale to wszystko zależy od wielkości. Mury nie są drogie ale np dach już może być więc pytanie jak miałby być zadaszony garaż. Poza tym jak poszukasz w google to niektóre pracownie dają projekty garaży i koszt wykonania ale i na to trzeba poprawkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 02.06.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 .:Paco:. napisał: Drzwi możesz nawet zrobić z płyt OSB ale to wszystko zależy od wielkości. Mury nie są drogie ale np dach już może być więc pytanie jak miałby być zadaszony garaż. Najtaniej by było z balchodachówki. Tylko nie wiem jak by to wyglądało jeżeli u mnie w gminie w PZP na budynkach mieszkalnych jest zakaz blachy lecz na dudynkach gopodarczych juz nie więc jeżeli garaż jest z budynkiem w kupie to jak to wygląda odnośnie przepisów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2016 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 (edytowane) Bejaro napisał: Na rozbudowę potrzeba PNB i nie da się zrobić tego na projekcie domu z którego wykreślono wcześniej garaż on już ostęplowany i po odbiorze budynku ma się tylko jeden egzemplarz.Projekt i od nowa plus inwentaryzacja istniejącego budynku. W przypadku szkieletu są jeszcze przepisy ppoż dotyczące odległości od granicy działki warto to mieć na uwadze aby zostawić odpowiednią ilość miejsca przy budowie domu, Bejaro - przecież w czasie adaptacji/projektu garażu architekt użyje dokumentacji z projektu domu na zasadzie kopiuj-wklej. Tylko włoży do nowej teczki z nowymi pieczatkami. Edytowane 2 Czerwca 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2016 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 .:Paco:. napisał: Poza tym jak poszukasz w google to niektóre pracownie dają projekty garaży i koszt wykonania ale i na to trzeba poprawkę Pracownie dają chyba tylko projekty garaży murowanych. A ja proponuję najtańsze wykonanie - jeśli to ma być taniej. Chociażby z kantówek drewnianych obitych OSB. Z zewnątrz 1 cm styropianu z tynkiem, żeby się nie odróżniała od domu i papa/gont bitumiczny/blacha na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 02.06.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Elfir napisał: Pracownie dają chyba tylko projekty garaży murowanych. A ja proponuję najtańsze wykonanie - jeśli to ma być taniej. Chociażby z kantówek drewnianych obitych OSB. Z zewnątrz 1 cm styropianu z tynkiem, żeby się nie odróżniała od domu i papa/gont bitumiczny/blacha na dachu. Ok a czy to też trzeba zgłaszać jako rozbudowe? Przecież to jest czy było by tylko drewniane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 02.06.2016 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 m104 napisał: Ok a czy to też trzeba zgłaszać jako rozbudowe? Przecież to jest czy było by tylko drewniane... Tak. Uzyskujemy pozwolenie na budowę garażu Kolejną ważką kwestią przy dobudowie garażu do domu jest uzyskanie pozwolenia na budowę. Tą kwestię reguluje wspomniana uprzednio Ustawa Prawo budowlane z dnia 7 lipca 1994 r. W maju 2015 roku wchodzi w życie nowelizacja ustawy Prawo budowlane która jednak nie zmienia sytuacji w kwestii dobudowy garażu do domu. Zgodnie z nowelizacją budynki do 25 m2 nie wymagają pozwolenia na budowę tylko zgłoszenia do urzędu. Dotyczy to tylko budynków wolnostojących. W przypadku garaży nie będzie wymagane pozwolenie na budowę tylko w przypadku garaży wolnostojących o powierzchni zabudowy do 35 m2 tak więc w przypadku garażu dobudowanego do domu ten kazus nie będzie miał zastosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 02.06.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Moje obliczenia: strop nad garażem: 3500zł sciany: 1000zł brama : 1500 zł fundament :? okno : 500 posadzka : 1000 Razem : 6500 + fundament nie wiem ile I tak może już stać... Chyba że za bardzo optymistycznie zresztą jak narazie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Rozbudowa domu (a o tym pisałam) wymaga pozwolenia na budowę. Tylko garaż jako część domu będzie zwolniony z wyższych podatków od nieruchomości. Posadzka - kostka brukowa na gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m104 02.06.2016 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 (edytowane) Elfir napisał: Posadzka - kostka brukowa na gruncie. Co masz przez to na mysli? Moje wyliczenia dotyczyły wersji murowanej. Nie wiem jak by wyglądało cenowo pokrycie dachu (mówię tu ciągle o jednospadowym) dachówką? Edytowane 2 Czerwca 2016 przez m104 x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2016 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Po co robić zbrojoną posadzkę, skoro można położyć bruk? Na dodatek woda i stopniały śnieg wsiąkają w grunt, nie robią się kałuże na podłodze http://www.dom.pl/jakie-podloze-pod-garaz.html Chyba, że chcesz grzać wewnątrz garażu zimą? Taki garaż wówczas trzeba budować tak samo jak dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 02.06.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Elfir napisał: . Tylko garaż jako część domu będzie zwolniony z wyższych podatków od nieruchomości. . Zazwyczaj garaż jako inny budynek jest 10 krotnie wyżej opodatkowany , z tego powodu korzystniejsze jest aby był on w bryle budynku = jeden budynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 m104 napisał: Ok a czy to też trzeba zgłaszać jako rozbudowe? Przecież to jest czy było by tylko drewniane... to co, że drewniane? Na drewniane domy pozwolenia nie trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 10.08.2019 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2019 Odświeżając temat. Mamy np taki projekt. https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-malinowkach-4-g-m7ba2351d269e8 Dach płaski służacy jako taras dla górnych pomieszczeń. Dom na płycie. Mogę zrobić tak, że buduję dom a potem jak środki pozwolą doklejam garaż?Czy może być szkieletowy drewniany? Co z dachem? Też może być drewniany? Macie może jakichś szczegół rys technicznego jak wygląda fundament garażu na styku ze ścianą nośną domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts