creative_21 01.06.2016 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 (edytowane) Witam mam już działkę i projekt ( dom przy alabastrowej 9 ) właśnie złożyłem wniosek pozwolenie na budowę, z czego budować dom pytałem paru budowlańców polecają porotherm 25cm lub 30cm jak znajdę w dobrej cenie, warto inwestować w Porotherm DRYFIXczy może brać pod uwagę ytong ? czy możecie wypisać jakie materiały polecacie przy budowie domu do stanu otwartego z dachem ( dach ceramiczny ) chodzi mi o fundamenty bloczki i różne takie co jest potrzebne na czym nie dać się naciąć firmie budowlanej na co uważać z czego komin do C.O. i kominka jak zabezpieczyć żeby nie było latem sauny a zimą mrozu na poddaszu pozdrawiam i dziękuję za pomoc Edytowane 1 Czerwca 2016 przez creative_21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 z materiału który jest najtańszy w twojej okolicy - nie ma znaczenia czy jest to cegła, pustak, beton komórkowy czy silikat. A za zaoszczędzoną kasę kupujesz lepszy i grubszy styropian niż podano w projekcie. Tylko to ma znaczenie na ścianie współczesnego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 01.06.2016 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 najlepszy dla budowlańców jest beton komórkowy. Lekki,świetnie tnie się i szlifuje,a ze względu na rozmiary ściany szybko rosną. Budowlańcy będą zachwyceni jak wybierzesz ten materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 01.06.2016 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 bardziej zastanawiam się za Porotherm wolę żeby mi było lepiej niż budowlańcom a zachwycony to ja mam być z materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 01.06.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Poczytaj o silikatach, jest masa informacji na forum. Wg wielu tutaj piszacych wychodzi tez najtaniej (oczywiscie w zaleznosci gdzie mieszkasz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 01.06.2016 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Mieszkam na śląsku przeważnie nowe domy widzę z pustaka ceramicznego i raczej z tego będę budował a co jezeli chodzi o fundamenty dach kominy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.06.2016 03:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Tak naprawdę w "projekcie" nic nie ma o materiałach ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.06.2016 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 (edytowane) Mieszkam na śląsku przeważnie nowe domy widzę z pustaka ceramicznego i raczej z tego będę budował a co jezeli chodzi o fundamenty dach kominy ? O widzisz,ja również mieszkam na Śląsku a czerwona ceramika była i jest na ostatnim miejscu u mnie jeśli chodzi o mat.konstrukcyjny i w dalszym ciągu powoduje u mnie odruch cofki jak widzę nowe domy z tego mat. Budowalem z silikatu i to z gr.18cm. Co do fundamentow,pomysl nad izolowana płyta fundamentowa,nie wiem w jakim rejonie mieszkasz ale oprócz wielu zalet płyta ma u nas dodatkową zaletę Co do kominów,jeśli nie zamierzasz mieć kominka to na dachu kominów nie musisz mieć i nie wchodź czasami w węgiel bo to drogie i głupie rozwiązanie Dach,chyba tradycyjny z więźby ale możesz się też zastanowić nad wiazarami. Izolacja,oczywiście wieksza i lepsza niż w projekcie gotowym,klejona nie tak jak na Śląsku preferują,żeby ściany oddychaly Wentylacja,oczywiście mechaniczna. I masz prosty sposób na dobry dom Edytowane 2 Czerwca 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 02.06.2016 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 W moich okolicach schodzi głównie ceramika poryzowana, potem trochę betonu komórkowego, a silikaty praktycznie nie występują. W hurtowni w której kupowałem stwierdzili że sprzedają silikaty na dom raz, czasem dwa razy na rok.Ceramika to też fajny materiał dla budowlańców choć gorzej tnie się od BK, a bloczki są mniejsze od BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 02.06.2016 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 W projekcie jest porotherm 25cm + 15cm styropianu Chciałem tak plus 20cm styropianu ale teraz mi namieszaliście Będę budował w okolicach Raciborza tutaj kopalni nie ma wiec nie wiem czy jest sens fundament z płyty Ogrzewanie zostaje c.o. Z kominkiem sie zastanawiam czy warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2016 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Jakie znaczenie i jaka role pełni twoim zdaniem ma materiał nośny na ściany,że chcesz się kierować innymi pobudkami niż cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 02.06.2016 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 ja polecam silikat, jak najgrubszą izolację i ogrzewanie inne niż węglowe (które wychodzi całkiem drogo w instalacji) silikat dlatego, że jest ciężki i dobrze stabilizuje temperaturę w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 02.06.2016 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Dlaczego inne niż węglowe ? Aktualnie mieszkam z rodzicami w domku ok 120m2 na opal wydajemy rocznie okolo 2500 czy gaz lub pompa ciepla wyjdą taniej zaznacze ze w zimę grzejemy tez bojler z woda a latem na simensie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 02.06.2016 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Nie mam zdania co do materiału głównie z tego co widzę i z tego co budowlańcy polecają porotherm Niedawno kolo Raciborza przenosili wioskę w inne miejsce i powstawały nowe domki wszystkie z ceramiki nawet kościół stad tez mysle o porothermieAle jeszcze ostatecznej decyzji nie podjalem dlatego się konsultuje z wami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 (edytowane) Dlaczego inne niż węglowe ? Aktualnie mieszkam z rodzicami w domku ok 120m2 na opal wydajemy rocznie okolo 2500 czy gaz lub pompa ciepla wyjdą taniej zaznacze ze w zimę grzejemy tez bojler z woda a latem na simensie Ja gazem za ogrzanie 160 m2 z cwu płacę 1300 zł rocznie. Koszty ogrzewania zależą od grubości ocieplenia domu i likwidacji mostków cieplnych. Nie mam zdania co do materiału głównie z tego co widzę i z tego co budowlańcy polecają porotherm Niedawno kolo Raciborza przenosili wioskę w inne miejsce i powstawały nowe domki wszystkie z ceramiki nawet kościół stad tez mysle o porothermie Ale jeszcze ostatecznej decyzji nie podjalem dlatego się konsultuje z wami Szkoda kasy na materiał z którego stawia się ściany nośne. On naprawdę nie ma większego znaczenia. Pewnie w okolicy wszyscy budują z tego samego, bo sąsiad też tak ma. Chyba, ze Porotherm u was w okolicy faktycznie jest najtańszy? Bardzo mało jest inwestorów świadomych procesu budowlanego. Opierają się na radach sąsiadów (którzy na zasadzie każda pliszka swój ogonek chwali, zachwalają to co mają u siebie) i radach ekip (którzy polecają to, na czym im się najwygodniej buduje, bez patrzenia na portfel inwestora). Gdybym słuchała rad teściów w czasie budowy wybudowałabym dom dwa razy droższy od obecnego i kilka razy droższy w eksploatacji Miałby piwnicę, ogrzewanie węglem, balkon, cegła, poddasze i max 10 cm styro na ścianach, Bo oni mają taki dom z lat 60-tych i tak jest dobrze A nie jakieś nowomodne wymysły energooszczędne. Edytowane 2 Czerwca 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 02.06.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 (edytowane) słuchaj elfir. jeśli masz możliwość, to w czasie adaptacji oddylatuj garaż i taras od budynku, a ścianę między domem a garażem ociepl tak jak ścianę zewnętrzną domu - przyniesie to spore oszczędności na ogrzewaniu. możesz przy tym odchudzić izolację garażu. ogrzewanie czymś innym niż węglem może być tanie lub tańsze. przy pompie ciepła to żaden wyczyn ogrzewać taniej niż węglem. ja ogrzewam grzałką - koszt CO i CWU (pomijając promocję) to 1300 zł za ROK. instalacja bardzo tania i nie zajmuje wiele miejsca. ale taki koszt eksploatacji mam głównie dzięki domowi a nie nośnikowi energii warto skupić się na izolacji, eliminacji mostków, poprawnym montażu okien i drzwi. przy grzaniu prądem warto zainstalować wentylację z odzyskiem ciepła (a w każdym innym przypadku również - ze względu na komfort) i oczywiście ogrzewanie 100% podłogowe Edytowane 2 Czerwca 2016 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Elfir: gdyby zupełnie rodzaj materiału na ściany nie robił różnicy to pewnie sprzedawaliby tylko ceramikę. Dlaczego ceramikę a nie silikaty czy BK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2016 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 (edytowane) to co, ze ceramika jest stosowana od dawna? W jaki sposób podważa to moje twierdzenie, ze materiał nośny ścian dwuwarstwowych praktycznie nie ma znaczenia? Autor nie szuka materiału o jakiś specyficznych parametrach, które są mu potrzebne. Szuka argumentów, by wybrać konkretny produkt. A w tej sytuacji jedyny sensowny argument to cena. Bo gdyby napisał coś w stylu:- szukam materiału o najniższej promieniotwórczości naturalnej - poleciłabym silikat- materiału z którego buduje się wąskie przegrody, bo planuje grube ocieplenie i nie chcę mieć ścian po 50 cm grubości - poleciłabym silikat- szukam materiału, który doskonale kumuluje ciepło - poleciłabym silikat- szukam materiału, który doskonale tłumi dźwięki, bo dom planuję blisko szosy - poleciłabym silikat- szukam materiału, którym łatwo się buduje - poleciłabym BK Edytowane 2 Czerwca 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 02.06.2016 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 no to mi namieszaliście ogólnie chodzi mi o to żeby jakiś budowlaniec nie wciskał mi jakiegoś materiału na siłę mówiąc że najlepszy ( bo z niczego innego nie budował ) narazie od 3 dostałem informacje że najlepiej z ceramki porotherm szlifowany 25cm plus styropian 20-25cm jeżeli ytong to jakiej grubości i ile styropianu ? jeżeli silikat to jaki ile cm i ile styropianu na to jeżeli beton komórkowy to jaki i ile cm i ile styropianu na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 A w jakie parametry ściany celujesz? Na tej stronie: http://www.arbet.pl na dole masz kalkulator - wybierasz materiał nośny i grubość ocieplenia. Idea jest taka, by uzyskać jak najniższy współczynnik przenikania ciepła, przy jak najtańszych materiałach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts