kaszpir007 03.06.2016 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 OZC jeszcze nie robiłem. Dla oszczędności planuje zamontować wiatrak, który może zwróci się już po 10 latach. Mam działkę na górce w pobliżu odry i jeziora. Wieje tam prawie zawsze. To bardziej do mnie przemawia niż pchać się w kolejne cm styro gdzie 20cm to i tak już dużo. Co do wiatraków Te co sprzedają Niemcy to jeden wielki złom. Mają bardzo kiepską sprawność i olbrzymią awaryjnośc i niska trwałość. Pozbywają się ich i są u nich już o zupełnie innej konstrukcji a ten z złom sprzedają do PL. Wiatraki jak i panele są "opłacalne" dzięki dopłatom ... Tak naprawdę wiatraki to wcale nie taki "super biznes" a na pewno nie dla inwestora ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 03.06.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 (edytowane) Policzyłem sobie na szybko że ściana na Ytongu 24cm odmiana 400 ze styropianem 20cm (0,038) daje U=0,1310 a z Silką 24cm i takim samym styro daje już U=0,1734 więc sporo zimniejsza ściana a dodatkowo po porównaniu cen w jakimś sklepie wyszło mi że 1m2 z Ytona wychodzi 52,4zł a z Silki - 57,6 .. Czyli z Silki drożej i ... zimniej ... Aby uzyskać takie same U z Silką należy dołożyć 7cm styropianu a to zwiększy koszt a sam mur będzie jeszcze szerszy ... Dodatkowo Silki na 1m2 trzeba użyć więcej i co za tym idzie idzie więcej kleju , czyli następny koszt ... Zdawało mi się że silikaty są tańsze a tu wychodzi drożej ... No chyba że stosuje się głównie Silkikaty 18cm , wtedy te 7cm grubszego ocieplenia by "uratowało" sprawę i dało by to samo co BK + 20cm ? Ja u siebie też podobnie liczyłem i tak samo mi wychodziło. Silka ma swoje zalety, ale niektóre w zależności od sytuacji mogą być wadami. Pojemność i jednocześnie przewodność cieplna. Ściany ocieplimy, dołożymy kilka cm styropianu aby mieć podobne U ściany jak BK, a co z izolacją do gruntu ? Przy płycie jest to pomijalne, ale przy tradycyjnych fundamentach ma to już znaczenie. To był dla mnie kolejny argument aby zrezygnować z Silki, bo aby sensownie wybudować dom energooszczędny na tradycyjnych fundamentach w przypadku Silki musiałbym pierwszy wiersz zrobić np. z Isomuru. Wychodził mi dodatkowy koszt +50-60% kosztu ścian. Płyta fundamentowa u mnie była by też dużo droższa od ław fundamentowych. Zatem w moim przypadku budowa z Silki była by znacznie droższa niż Ytong Forte, po doliczeniu kosztów grubszego ocieplenia i zminimalizowaniu mostka termicznego ściany- grunt. Dodatkowo w przypadku silki montaż okien to chyba tylko w warstwie ocieplenia, nie wyobrażam sobie montażu okna w ścianie 18cm a na zewnątrz 25 cm styropianu, w przypadku Y Forte już mało ekonomiczny jest montaż w warstwie ocieplenia i zostając z oknami w warstwie muru nie mamy tak drastycznych dysproporcji pomiędzy zewnętrznym a wewnętrznym parapetem. Edytowane 3 Czerwca 2016 przez sylwekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.06.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Dodatkowo w przypadku silki montaż okien to chyba tylko w warstwie ocieplenia, nie wyobrażam sobie montażu okna w ścianie 18cm a na zewnątrz 25 cm styropianu A no właśnie też tak myślałem i na dzisiaj dałbym jeszcze 3-4cm więcej do moich 20cm. A to ze względu na to,że te 3-4cm okna mam wysunięte w warstwę ocieplenia na listwie podparapetowej i w tej chwili wnękę okienną mam 16-17cm a spokojnie te 20cm mogło by być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 03.06.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 J Dodatkowo w przypadku silki montaż okien to chyba tylko w warstwie ocieplenia, nie wyobrażam sobie montażu okna w ścianie 18cm a na zewnątrz 25 cm styropianu, w przypadku Y Forte już mało ekonomiczny jest montaż w warstwie ocieplenia i zostając z oknami w warstwie muru nie mamy tak drastycznych dysproporcji pomiędzy zewnętrznym a wewnętrznym parapetem. Mam silkat 24 i 25cm ocieplenia okna w licu ściany - wysunięte 2cm w ocieplenie. Wygląda to bardzo dobrze, Minusem silki 18 jest to, że potem ciężko zmieścić w niej np szafkę podtynkową rozdzielacza od podłogówki. Poza tym polecam Grupę Silikaty to samo a taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.06.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 (edytowane) Arturo: no tak, tylko wszystko zależy od tego kiedy to się zwróci jeśli powiedzmy koszt ogrzewania z 20cm wyniesie 1000zł rocznie to z tymi dodatkowymi 4cm 970zł? Toż to za życia się nie zwróci. Ja mam silikat 18 + 20 cm grafitowego styropianu. W podłodze 30 cm styropianu (płyta), na dachu 30 cm stropu Teriva z kształtek styropianowych + styropian spadkowy 30-60 cm. Okna średnio U = 0,7 (jedynie tarasowe U = 1) Tyle, że dom był projektowany pod konkretną wartość zużycia ciepła. Edytowane 3 Czerwca 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 03.06.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 ... ja również polecam SILIKAT ( Grupa Silikaty ) lub SILKĘ ( Xella ) - gr. 25 - 24cm + ocieplenie z zapewnieniem U jak również nośności przegrody zgodnie z projektem. Ciężki materiał, tak więc mogą psioczyć na budowie, ale moim zdaniem zapewnia najlepszy komfort dla użytkowników obiektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 03.06.2016 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 A u mnie silka 24cm i 25cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.06.2016 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 ... ja również polecam SILIKAT ( Grupa Silikaty ) lub SILKĘ ( Xella ) - gr. 25 - 24cm + ocieplenie z zapewnieniem U jak również nośności przegrody zgodnie z projektem. Ciężki materiał, tak więc mogą psioczyć na budowie, ale moim zdaniem zapewnia najlepszy komfort dla użytkowników obiektu. A dlaczego 24 cm? Ja mam dom piętrowy z dachem liczonym pod obciążenia dachu ekstensywnego z 18 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 03.06.2016 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 firewall - masz bardzo ciepłą przegrodę, Elfir również A dlaczego 24 cm? jeżeli projektant konstrukcji dobrze przeliczy ściany to jak najbardziej może zaistnieć np. Silikat gr. 18 cm ( czy Silka 18-ka ) jak w Twoim wypadku, aczkolwiek wg wytycznych wykonawczych Grupy Silikaty ( cytat ) " Aby spełnić wszystkie wymagania stawiane przed ścianami zewnętrznymi warstwa konstrukcyjna takiej ściany powinna mieć grubość min.18 cm. ", czyli w zasadzie jesteśmy na minimach ! Ogólnie ściany ( podobnie jak cały budynek ) się projektuje, tak aby mogły spełniać wymagania podstawowe, takie jak ( cytat ) : - bezpieczeństwo konstrukcji - bezpieczeństwo pożarowe - ochrona zdrowia i środowiska - bezpieczeństwo użytkowania - ochrona przed hałasem i drganiami - oszczędność energii i ochrona cieplna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 03.06.2016 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 (edytowane) rozmawiałem z budowlańcem który buduje z ytonga i pustaka faktycznie powiedział że na moim terenie większość buduje z pustaka ceramicznego ale mu to jedno z czego jak klient wybierze, ale sam powiedział że wszystko ma swoje wady i zalety jedno i drugie zaprosił mnie na budowe akurat buduje dwa domy koło siebie jeden z pustaka ceramicznego a drugi z ytonga zobaczę na żywo jak to wygląda może wtedy łątwiej mi będzie wybrać Jeszce pytania jak przepuszczają dźwięki pustak ceramiczny ytong czy silika ? ściany działowe z czego najlepiej budować ? oraz co jest równoważne z pustakiem ceramicznym 25cm + 25cm ocieplenia ? w senie jaki silikat i jaki ytong co wychodzi taniej płyta fundamentowa czy tradycyjne fundamenty na 130m2 ? Edytowane 3 Czerwca 2016 przez creative_21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 03.06.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 jesli chodzi o izolację cieplną to przy styro 20-25cm nie ma praktycznie znaczenia rodzaj materiału przegrody.Znaczenie ma lambda styro. Jeśli chodzi o izolację akustyczną to nr1 - silikaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 03.06.2016 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 jak przepuszczają dźwięki pustak ceramiczny ytong czy silika ? http://www.ytong-silka.pl/pl/sciany_akustyczne_ytong_silka.php " im większy ciężar powierzchniowy przegrody, tym wyższa jej izolacyjność akustyczna." co jest prawdą przykładowo - izolacyjność akustyczna ( wg danych producenta ) : Ytong PP3/0,5, Rw=47 SILKA E18 (18cm) Rw=52 nowa SILKA E18A Rw=56 ( akustyczna ) Silka E24 (24cm) Rw=56 http://www.ytong-silka.pl/pl/docs/Katalog_Ytong_Silka_Multipor_2014.pdf SILKA wychodzi zdecydowanie lepiej niż YTONG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.06.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 A jakie zalety ma dzisiejsza ceramika poryzowana oprócz tego,że sąsiedzi z niej budują ? Wg mnie żadnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 03.06.2016 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 czyli równoznaczne z porothermem 25cm +20-25cm styropianu są jakie materiały ? co wychodzi taniej płyta fundamentowa czy tradycyjne fundamenty na 130m2 podłoże mam równe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.06.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 czyli równoznaczne z porothermem 25cm +20-25cm styropianu są jakie materiały ? co wychodzi taniej płyta fundamentowa czy tradycyjne fundamenty na 130m2 podłoże mam równe ? Pierwsza kwestia,wszystkie Druga kwestia,musisz policzyć,płyta fundamentowa to ok.250zl/m2 powierzchni zabudowy czyli w twoim przypadku 32tys.zł ale to już z izolacją pod wylewke przy tradycyjnych fundamentach,której to nie musisz już kłaść przy płycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 03.06.2016 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 czyli porotherm 25cm pod względem ciepła jest równy silice 25cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.06.2016 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 (edytowane) czyli porotherm 25cm pod względem ciepła jest równy silice 25cm ? To nie materiał konstrukcyjny ma dbać o ograniczenie strat ciepła z domu tylko izolacja. Najlepszy materiał na ściany to lany beton,który jest "zimny" ale jest drogi w wykonaniu. Ideałem jest ściana z jak najniższym współczynniku U jak najmniejszym kosztem.k Na tą chwilę z tego co wiem najbliżej ideału jest silikat 18cm. Edytowane 3 Czerwca 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.06.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 czyli porotherm 25cm pod względem ciepła jest równy silice 25cm ? A będziesz zbudował tylko z Porothermu ścianę jednowarstwową? W ścianie dwuwarstwowej - POWTARZAM TO PO RAZ KOLEJNY - materiał na ściany nie ma znaczenia. Znaczenie ma tylko warstwa ocieplenia. Z mojej strony EOT, bo przypomina to dyskusję z serwkompem o zagrożeniach ditlenkiem wodoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.06.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 jesli chodzi o izolację cieplną to przy styro 20-25cm nie ma praktycznie znaczenia rodzaj materiału przegrody.Znaczenie ma lambda styro. . Nie do konca, jak dokładnie to dokładnie. Jezeli jako materiał konstrukcyjny zastosujemy BK350 lub BK400 o lambdzie 0,075 lub 0,09 (termalica, ytong) to ma to znaczenie, bo róznica miedzy styropianem 0,04 a termalicą 350 ,075 to niecałe 100% (tylko). Nie uzwglednienie tej przegrody tylko dlatego ze jest konstrukcyjna powoduje spore błedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.06.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 (edytowane) A będziesz zbudował tylko z Porothermu ścianę jednowarstwową? W ścianie dwuwarstwowej - POWTARZAM TO PO RAZ KOLEJNY - materiał na ściany nie ma znaczenia. Znaczenie ma tylko warstwa ocieplenia. Z mojej strony EOT, bo przypomina to dyskusję z serwkompem o zagrożeniach ditlenkiem wodoru. Widac nigdy nie liczyłas sciany z bk350 i styropianu, nie trzeba powtarzac po raz kolejny jezeli nie wszystkie przeypadki są zgodne z taką tezą, są przypadki szczegolne, wcale nie takie rzadkie. Dla uzupelnienia dodam ze w takiej scianie są calkiem inne mostki na styku sciana fundament. Edytowane 3 Czerwca 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts