Czingczang 02.06.2016 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Dzień dobry, Potrzebuję porady w doborze odpowiedniego przedłużacza pod spawarkę inwentorową 220 A (zabezp. 25 A). Chodzi mi głównie o przekrój (jaki musi być w tym wypadku), uwzględniając przy tym długość przedłużacza (czy kupić 25/30 czy 50 m) oraz odpowiednie gniazda (jakie muszę zakupić) ? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.06.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 (edytowane) Przekrój w tym przypadku będzie zależny od długości przedłużacza tak aby przedłużacz nie powodował spadków napięcia i efektu miękkiej sieci.Dla 25mb należało by pomyśleć o przedłużaczu o żyle 4 mm2 i jest to niezbędne minimum.Dla pozostałych odległości zastosował bym odpowiednio 6mm2 i 8mm2.Mówimy tu cały czas o lince YLY.Proszę pamiętać także iż podczas użytkowania należy rozwinąć cały kabel ze szpuli nie pozostawiając go zwiniętego nawet jeśli odcinek przedłużany jest krótszy.Podejrzewam że spawarka ta nie pracuje jednak przy prądach większych od 20A prądu chwilowego a zabezpieczenie 25A służy raczej w celach ochrony przed długotrwałymi zwarciami elektrod lub uszkodzeniem modułu sterowania.Ze względu na brak gniazd 230V na prądy powyżej 16A zastosował bym tu raczej gniazda trójfazowe 16A 32A z których wykorzystamy tylko jedną fazę.Powierzchnia bolca oraz gniazda 3 x 16A jest większa niż powierzchnia styku gniazda 230V nawet tego przemysłowego. Edytowane 6 Czerwca 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.06.2016 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Kolego Mareks77, skąd wytrzaśniesz linkę o przekroju 8 mm2 ?Zresztą przewody YLY są przeznaczone do układania na stałe w pomieszczeniach suchych i wilgotnych, szczególnie na konstrukcjach stalowych, korpusach maszyn itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.06.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 (edytowane) Kolego Mareks77, skąd wytrzaśniesz linkę o przekroju 8 mm2 ? Zresztą przewody YLY są przeznaczone do układania na stałe w pomieszczeniach suchych i wilgotnych, szczególnie na konstrukcjach stalowych, korpusach maszyn itp. Linkę z powodzeniem zakupię w sklepie lub hurtowni elektrycznej. Z uwagi na brak linek 2 lub 3 żyłowych oraz nietypową sytuację użytkownika owy przedłużacz musi powstać metodą samoróbki domowej umieszczając 2 lub 3 żyły w jednej koszulce PVC. Linki układałem krosując szafy sterownicze w których pracowały sterowniki tyrystorowe do pieców tak więc nie są one jakąś rzadkością nie do zdobycia. Edytowane 6 Czerwca 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.06.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 (edytowane) Jaki tam brak ?Zajrzyj na stronę Telefoniki, to znajdziesz ich w brud.Jedynym mankamentem jest to, że producenci NIE produkują linek o przekroju 8 mm2, a każesz autorowi taki zastosować.Ale przedłużacz z pojedynczych linek w koszulkach PCV to już mistrzostwo świata.Gratulować, czy śmiać się ? Edytowane 6 Czerwca 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.06.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Jaki tam brak ? Zajrzyj na stronę Telefoniki, to znajdziesz ich w brud. Jedynym mankamentem jest to, że producenci NIE produkują linek o przekroju 8 mm2, a każesz autorowi taki zastosować. Ale przedłużacz z pojedynczych linek w koszulkach PCV to już mistrzostwo świata. Gratulować, czy śmiać się ? Jak nie 8 to weźmie 10mm2. Moja pomyłka przy korekcie postu Takie mistrzostwo świata o jakim piszesz sam z powodzeniem używam do dnia dzisiejszego z uwagi na brak odpowiedników. a Ty kolego nie jesteś tu od oceny a raczej od doradztwa. Sądząc z Twojej fotki jaką sobie zamieściłeś na te 1000 wpisów i rocznika z której pochodzi sam nie raz używałeś i może nadal używasz narzędzi własnej konstrukcji a komuś będziesz prawił morały i jeszcze przytaczał normy które tu w ogóle nie są do niczego potrzebne. Życie niestety nadal koryguje pewne plany i nic na to nie poradzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.06.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 (edytowane) Znowu czegoś Ci brakuje ? Znajdź OW 3x4 lub 3x6 , zamiennik H05RR-F Znajdź OPD 3x4 lub 3x6 mm2. Życie niestety nadal koryguje pewne plany i nic na to nie poradzisz. To życie to nic innego, tylko dziadostwo, które tutaj propagujesz, że o partactwie nie wspomnę. Edytowane 6 Czerwca 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czingczang 07.06.2016 05:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 No właśnie, ile osób, tyle opinii. Na innym forum sugerowano mi przedłużacz 3x2,5 mm - do długości 30 m (przy zabezp. 16 a). Wiem, że mam też w garażu wyjście na "siłę" 16 a (380 v) - wejście na 4 bolce - z takiego wejścia mógłbym skorzystać? Jakby co w spawarce - oryginalnie mam zwykłą wtyczkę z uziemieniem, a przewód 3x2,5 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.06.2016 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 (edytowane) No właśnie, ile osób, tyle opinii. Na innym forum sugerowano mi przedłużacz 3x2,5 mm - do długości 30 m (przy zabezp. 16 a). Wiem, że mam też w garażu wyjście na "siłę" 16 a (380 v) - wejście na 4 bolce - z takiego wejścia mógłbym skorzystać? Jakby co w spawarce - oryginalnie mam zwykłą wtyczkę z uziemieniem, a przewód 3x2,5 mm. Masz zwykłą wtyczkę tylko że kabelek 2,5mm2 zasilający spawarkę ma 1 - 1,5m długości. Przy wspomnianych 25, 30 czy nawet 50mb bo się nie określiłeś średnica 2,5mm2 przy prądach 10 - 16A spowoduje to iż z napięcia w gniazdku 230V przy samej spawarce po przedłużaczu będzie już tylko 220V takie wahania napięcia z kolei spowodują kiepską pracę spawarki objawiające się tzw. klejeniem elektrody gdyż ustawiony prąd będzie gwałtownie malał. Tak sobie myślę że z tych deklarowanych 50mb w końcu zrobi się max. 25mb tak więc poszykaj w sklepach bądź na allegro zwykłego porządnego nie CHRL przedłużacza budowlanego w oplocie gumowym na bębnie który posiada przewód 3x2,5 mm2 i będzie OK. Przy takim przekroju i prądzie 16A spadek napięcia będzie coś w okolicach 1,5% tak więc będzie dobrze. Edytowane 7 Czerwca 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czingczang 07.06.2016 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Okej, właśnie sprawdziłem, że 25-metrowy spokojnie wystarczy, także nie ma raczej sensu kupować nic dłuższego - tym bardziej, że jak wspomnieliście będą spadki napięcia. Przy okazji zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Bo tak jak wspomniałem mam w domu wyjście na siłę - 4 bolce (380 v) [16 A]. Co prawda spawarka ma zwykłe wyjście z bolcem, ale czy byłaby możliwość zastosowania jakiegoś adaptera i podpięcia się pod siłę? Miałoby to sens przy przydomowym zastosowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.06.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Okej, właśnie sprawdziłem, że 25-metrowy spokojnie wystarczy, także nie ma raczej sensu kupować nic dłuższego - tym bardziej, że jak wspomnieliście będą spadki napięcia. Przy okazji zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Bo tak jak wspomniałem mam w domu wyjście na siłę - 4 bolce (380 v) [16 A]. Co prawda spawarka ma zwykłe wyjście z bolcem, ale czy byłaby możliwość zastosowania jakiegoś adaptera i podpięcia się pod siłę? Miałoby to sens przy przydomowym zastosowaniu? Możesz sam zrobić adapter łącząc zwykłą wtyczkę 3 fazową tak jak to ująłeś od siły z normalnym gniazdkiem 230V. Z wtyczki siłowej wykorzystujesz wtedy tylko jedną fazę, neutralny oraz uziemienie PE, łącząc je odpowiednio ze stykami gniazda. Jeśli Twoja siła ma tylko 4 bolce to zacisk PE czyli bolec gniazda 230V połącz oddzielnym przewodem do zacisku neutralnego wtyczki od siły, będą wtedy wychodziły z niego dwa przewody. Sensu to nie ma co prawda żadnego bo nadal to będzie tylko 230V, gdyż spawarka nie jest przystosowana do zasilania 400V i uległa by uszkodzeniu. Z tego też względu nie kombinuj i używaj zwykłych gniazd na 230V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts