Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie+- czy aby napewno, kiedy i kto za to zapłaci?

Tomaszs131

Recommended Posts

jakby nie patrzeć sytuacja na rynku mieszkaniowym w Polsce nie jest dobra - ceny wynajmu są zbyt wysokie w stosunku do zarobków.

Cena najmu, o jakim jest mowa w tym programie to 10-20 zł/m2

W Poznaniu ceny czynszówek miejskich wynosiły 5 lat temu ok. 8,5 zł/m2, socjalne nawet 3,5 zł/m2

Przy stawce 20 zł/m2, wynajem mieszkania 60 m2 wyniosłoby 1200 zł. Co jest niewielką różnicą w stosunku do obecnych stawek w Poznaniu w starszym budownictwie blokowym: http://olx.pl/oferta/3-pokojowe-mieszkanie-na-os-przyjazni-bezposrednio-CID3-IDfXNUl.html#e29de3b511

Różnica na korzyść programu pojawia się tylko przy kawalerkach, ale premier mówiła o rodzinach wielodzietnych, więc to musiałyby mieszkania od 60 m2 wzwyż (3 pokoje wzwyż).

Czy biedne wielodzietne rodziny stać będzie na czynsz?

Do tego dochodziłaby opłata "wykupnego".

I teraz. Premier mówiła, że jak ktoś straci pracę i nie będzie miał na czynsz, jego wysokość będzie pokrywana z "wykupnego".

Jeśli ktoś straci pracę rok po wynajmie (gdzie zgromadzona kwota "wykupnego" starczy na dwa czynsze) i nie znajdzie jej przez 5 lat (albo się rozpije i oleje pracę), to kto będzie płacił czynsz za niego? Przecież go nie wywala na bruk, zwłaszcza, jeśli to będzie wielodzietna rodzina. Czyżby na niepracująca wielodzietną rodzinę miało płacić państwo, czyli pozostali obywatele?

Niestety PiS robi z dzieci źródło dochodu, zamiast z pracy zawodowej.

Edytowane przez Elfir

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Adamie, a dlaczego Ty mi podajesz jakieś chore przykłady rodem z prl-u, skoro można przecież to zrobić inaczej. Kolega parę postów wyżej napisał o Londynie- mieszkanie wynajmujesz za 200 funtów od miasta, podczas gdy czynsz rynkowy to 1000. Bez dokwaterowywania i innych patologii. Moze warto na tym się wzorować, a nie na jakiś reliktach z przeszłości?
Po pierwsze, program bolszewików idzie dużo dalej niż rozwiązania z UK. Mamy wszyscy złożyć się na mieszkania dla wybranych. Po drugie, skala jest nieporównywalna. Oni dochodzili do tego co mają ponad wiek. Bolszewicy chcą to zrobić w ciągu paru lat.

"pierwsza z brzegu" fotka "osiedla kontenerów" :)

[ATTACH=CONFIG]357679[/ATTACH]

To osiedle jest na Florydzie czy w Kalifornii?

bo w Poznaniu wygląda tak:

54ae5b7bafcd7_o,size,933x0,q,70,h,a9509c.jpg

a w Zielonej Górze:

http://zielonagora-nowasol.regionalna.pl/wp-content/uploads/2012/10/ps-9766-1.jpg

Koszty ogrzewania powodują, że życie w nich jest nieopłacalne.

"dlaczego Ty mi podajesz jakieś chore przykłady rodem z prl-u, skoro można przecież to zrobić inaczej."

No, można, jak się MA Z CZEGO!!!

A tu nie ma z czego.

Z pustego i Salomon nie naleje, że nie wspomnę jakiegoś drobiu czy narzędzia szewskiego...

Za to...

TAK JAK POSTULOWAŁEŚ!!!!!!

Są sprawdzone wzorce na czasy niedostatku, biedy dla kompensowania różnic zasobności i przeciwdziałania "kombinatorstwu, nieuczciwości i niesprawiedliwości społecznej"

A jak się nie ma co się lubi - to się lubi co się ma...

I...

NIE MA takiego skurwysyństwa, jakiego NIE WYTNIE CI RZĄD, jak mu kasy braknie!

Nie wierzysz?

:lol:

Poczytaj wątek o fotowoltaiuce i prosumencie! :lol:

" (w Londynie) mieszkanie wynajmujesz za 200 funtów od miasta, podczas gdy czynsz rynkowy to 1000."

- To ja CHCĘ DO LONDYNU!!!

NATYCHMIAST!!!

Wynajmę od miasta z 100 lokali za 200 funtów...

Podnajmę te 100 lokali po 1000 funtów...

Podobno, jak piszesz, się da.

Zapominasz, że tam podatki i daniny są TAKIE, że WSZYSCY je płacą!

Tam nie trzeba kombinować, aby spokojnie żyć.

Wystarczy - ze masz pracę.

Nie musisz być biznesmenem.

SAM za siebie sobie decydujesz i płacisz, bo masz czym.

A może zamiast "dawać wszystkim" z nieswojej kieszeni dałoby się tak zrobić, aby nie zabierać wszystkim prawie wszystkiego?

ONI tak umieją to poustawiać.

Wzorce , co działają, są...

Adam M.

Po pierwsze, program bolszewików idzie dużo dalej niż rozwiązania z UK. Mamy wszyscy złożyć się na mieszkania dla wybranych. Po drugie, skala jest nieporównywalna. Oni dochodzili do tego co mają ponad wiek. Bolszewicy chcą to zrobić w ciągu paru lat.

A gdzie ja napisalem, że podoba mi się ten program? Stwierdzam tylko słuszną diagnozę, natomiast rozwiązanie jest kwestią dyskusyjną. Jeśli młody, zakładający rodzinę człowiek ma alternatywę mieszanie z mamusia lub wynajem mieszkania za 50% pensji albo i więcej to nie dziwmy się, że model rodziny w polsce w xxi wieku to dwójką plus kot.

A gdzie ja napisalem, że podoba mi się ten program? Stwierdzam tylko słuszną diagnozę, natomiast rozwiązanie jest kwestią dyskusyjną. Jeśli młody, zakładający rodzinę człowiek ma alternatywę mieszanie z mamusia lub wynajem mieszkania za 50% pensji albo i więcej to nie dziwmy się, że model rodziny w polsce w xxi wieku to dwójką plus kot.

W niektórych przypadkach bywa znacznie gorzej- kawaler+ kot:p. Taki substytut rodziny :)

A ja uważam, że każdy powinien być młody, zdrowy i bogaty. Podobna diagnoza do twojej.

A ja uważam, że każdy powinien być młody, zdrowy i bogaty. Podobna diagnoza do twojej.

Obowiązkiem każdego rządu bez względu na kolor partyjny jest rozwiązywanie problemów obywateli. Jednym z problemów w Polsce jest brak takich mieszkań na wynajem. A jak i czy w ogóle rząd ten problem rozwiąże to inna kwestia. Twój problem z chęcią bycia "młodym, zdrowym i bogatym" nie jest żadnym problemem społecznym - absurdem jest porównywanie tych dwóch kwestii.

Obowiązkiem każdego rządu bez względu na kolor partyjny jest rozwiązywanie problemów obywateli. Jednym z problemów w Polsce jest brak takich mieszkań na wynajem. A jak i czy w ogóle rząd ten problem rozwiąże to inna kwestia. Twój problem z chęcią bycia "młodym, zdrowym i bogatym" nie jest żadnym problemem społecznym - absurdem jest porównywanie tych dwóch kwestii.
Ja piszę o twojej "diagnozie". Jest tyle samo warta co moja. Stwierdza fakt, nie podaje rozwiązania. Spraw do wyprostowania jest w Polsce bez liku. Akurat program tanich mieszkań powinien być realizowany dopiero po reformach systemowych, bo inaczej zamieni się we własną parodię (o ile w ogóle zostanie przeprowadzony).

Ponoć minister budownictwa przedstawił źródła finansowania projektu mieszkanie plus, coś już wiadomo?

Gdzieś wyczytałem, że Bank Gospodarstwa Krajowego ma się zająć finansowaniem. Jeszcze nie jest to oficjalna wiadomość, ale dziwić może fakt że owy Bank z NBP ma się również zająć problemami frankowiczów.

BGK widać dysponuje niebagatelnymi środkami finansowymi....