Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o ocenę instalacji

kylo68

Recommended Posts

Proszę o ocenę prawidłowości schematu oraz doboru podzespołów. Instalacja posiada ogrzewanie podłogowe - 13 obwodów, 2 rozdzielacze, łączna długość przewodów PEX 16 ok 900m, łączna powierzchnia którą ogrzewa podłogówka to 123m2, przy zapotrzebowaniu na moc wg projektu 6,15kW, dodatkowo 5 kaloryferów ogrzewających 100,8m2 przy zapotrzebowaniu na moc 6,145kW, kaloryfery dobrałem z katalogu Purmo:

SAN 11x06 (339W) - tylko suszarka, w łazience jest podłogówka

CV 22 900x1200 (1422W) - garaż, temp. nie więcej niż kilka stopni

HV 20 500x1200 (579W)

2 x CV 22 500x1400 (2x1037W).

Instalacja będzie zasilana kotłem Ogniwo Eko Plus 16kW. Zgodnie z dokumentacją sterownika eCoal, ochronę powrotu zapewni mi sterownik, który wykorzysta pompę CWU (1. WILO Yonos Pico 25/1-4) jako pompę mieszającą, zapewnienie temperatury na podłogówce zagwarantuje trójdrogowy zawór mieszający termostatyczny (2.) Afriso ATM 761 DN20, G1", zakres temperatury 20-43st.C, Kvs 3,2 lub 4,2 (z tablic ESBE wychodzi ok 3,3) - czy tak może być ??? a może zawór z kapilarą aby móc mierzyć temperaturę za pompą - podłogówka będzie zasilana pompą (3.) WILO Yonos Pico 25/1-6, właściwą temperaturę na kaloryferach zapewni drugi 3-drogowy obrotowy zawór mieszający (4.) ARV 384, DN25, Rp1", Kvs 12 - wychodzi mi kvs 1,6 ale nie znalazłem takiego zaworu - czy może być ten, czy wybrać inny czy ktoś wie ????, obwód ten będzie zasilała pompa WILO Yonos Pico 25/1-4 (5.), instalację będzie wspomagał wewnętrzny bezprzewodowy regulator temperatury. Myślałem o automatyce 4d, ale ze względu na możliwości eCoal, zrezygnowałem. Na rysunku 6. to podłogówka a 7. to kaloryferki.

Jak myślicie, czy jest to poprawne rozwiązanie ? co mogę poprawić zmienić ????

Instalacja2.jpg

Właściwą temperaturę kaloryferów zapewniają zawory termostatyczne zamontowane na grzejnikach więc po co jeszcze zawór trójdrogowy mieszający.

Zawór daje mi możliwość jednoczesnej korekty w całym układzie, nie muszę pompować gorącej wody do każdego odbiornika i tam korygować

Edytowane przez kylo68