patryk1987 06.06.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Witam zamierzam w niedługi czasie rozpocząć budowę domu ( http://projekty.muratordom.pl/projekt_przystepny,3011,0,0.htm ). Powierzchnia użytkowa 112m, poddasze nieużytkowe, dach 2 spadowy z blachodachówki, ogrzewanie na ekogroszek w salonie podłogowe, w pozostałej części domu kaloryfery, brak stropu, podwieszane sufity, przydomowa oczyszczalnia, większość rozwiązań jak w projekcie, żadnych udziwnień ani drogich i luksusowych rzeczy i rozwiązań. Posiadam własną działkę, większość dokumentacji już załatwiona, działka ogrodzona. Chciałbym dowiedzieć się mniejwiecej oczywiście jaka kwota wystarczy na stan pod klucz (bez mebli i urządzę agd rtv oraz zagospodarowania działki ? Nie oczekuję tutaj podania jakiejś konkretnej kwoty z dokładnością do tysiąca zł. Chodzi mi o przybliżony koszt. Tak jak pisałem żadnych luksusów, malowanie, okładziny podłogowe i inne prostsze prace wykonam sam. Może ktoś budował podobny dom? Dziękuje z góry za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 06.06.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Jak sporo porobisz sam i materiały z niższej półki to może 220-240 starczy. Zależy jakie tam macie ceny w regionie za robocizne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patryk1987 06.06.2016 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Cena robocizny za fundamenty, mury, kominy i dach z rynnami to około 30 tyś zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.06.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Najlepiej pytać się osób, które go wybudowały - poszukać gdzieś w sieci, kto się chwalił budową tego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patryk1987 06.06.2016 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Szukałem w necie i niestety nikt nie chwalił się że budował dom według tego projektu. Ale będę sprawdzał co jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 06.06.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 To niewiele ci da bo ceny robocizny mogą sie różnic w zaleznosci od regionu o nawet 50%. Materiałów nawet o 20%. Nie napisałeś nic o działce, czasami samo uzbrojenie kosztuje kilkadziesiąt tysięcy. CO moze kosztować 15 a moze kosztować 50. Nie liczyłbym jednak na stan surowy za 60tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 06.06.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 a do tego potem dolicz i tak 30% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 06.06.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 a do tego potem dolicz i tak 30% święta prawda Sam robiąc kosztorys w to nie wierzyłem (bo licząc cały czas zaokrąglałem w górę, wybierałem droższe modele, etc). I jak przyszło co do czego to mam tylko parę pozycji tańszych niż ww kosztorysie, a więksszość przekracza założone ceny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 07.06.2016 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 święta prawda Sam robiąc kosztorys w to nie wierzyłem (bo licząc cały czas zaokrąglałem w górę, wybierałem droższe modele, etc). I jak przyszło co do czego to mam tylko parę pozycji tańszych niż ww kosztorysie, a więksszość przekracza założone ceny ... przerabiałem to ja, 4 innych znajomych zawsze dolicz 30% nie ma szans po prostu nie ma szans także, zgadzam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.06.2016 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 przerabiałem to ja, 4 innych znajomych zawsze dolicz 30% nie ma szans po prostu nie ma szans także, zgadzam się Co racja, to racja. Lepiej być mile zaskoczonym i pchać budowę do przodu niż w razie kryzysu zastanawiać się skąd na dokończenie budowy wziąć pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 07.06.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 przerabiałem to ja, 4 innych znajomych zawsze dolicz 30% nie ma szans po prostu nie ma szans także, zgadzam się U mnie niedługo stan surowy zamknięty i jak na razie mieściłem się w szacowanych kwotach. Wszystko zależy kto co i jak liczy, jeśli ktoś policzy że koszt ścian to koszt cegieł, a strop czy fundament to tylko beton i stal to doliczanie 30% może być jeszcze za mało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 08.06.2016 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 U mnie niedługo stan surowy zamknięty i jak na razie mieściłem się w szacowanych kwotach. Bo własnie od tego momentu zaczyna sie zabawa SSZ prawie każdemu wychodzi według planu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 08.06.2016 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 SSO i SSZ to jest pikuś, pogadamy na kolejnych etapach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wykona 08.06.2016 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 SSO i SSZ to jest pikuś, pogadamy na kolejnych etapach Ile nie założysz to zawsze przekroczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profesjonalistka 09.06.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Witam ktoś z forumowiczów napisał koszt 220 -240 tyś. Tak potwierdzam jest to realna cena za budowę domu bez sprzętu. Proszę wziąć jedynie pod uwagę miejsce zamieszkania. Niestety inne ceny są w różnych częściach Polski za materiały budowlane i robociznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts