Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WODA - instalacja DUALNA w domu - jak to zrobić?

MWM

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Mam mały problem do rozwiązania w przeciągu 2 tygodni bo właśnie robię instalacje.

W domu mam już podłączona wodę z wodociągów, która będzie rozprowadzana do wszystkich urządzeń.

Do domu mam wprowadzoną drugą rurę, która będzie w przyszłości połączona ze zbiornikiem na deszczówkę.

Z tego zbiornika chcę zasysać wodę do domu hydroforem i rozprowadzić po odseparowanej wewnętrznej instalacji z techniczną wodą, która ma iść na ogród i do garażu.

PYTANIE:

Jak połączyć układ od wody deszczowej z wodociągową tak aby w razie braku deszczówki zasilanie hydroforu AUTOMATYCZNIE przełączało się z deszczówki na wodociągową?

Wiadomo, że można to zrobić na ręcznych zaworach ale czy są jakieś takie zawory/układy automatyczne?

Z góry dziękuję za pomoc dla laika.

Czujnik poziomu wody i elektrozawór np trój-drogowy który przełączy dwa źródła zasilania wodą ( deszczówkę i wodociągi ) do jednej instalacji technicznej.

Gdy nie ma deszczówki zawór zasili instalację techniczną z wodociągów i spowoduje odwrotną sytuację po deszczu i uzupełnieniu wody w zbiorniku.

Deszcze są różne tak więc najlepiej aby pływak umieścić w zbiorniku na pewnej minimalnej wysokości tak aby miał ustalone minimalny poziom przy których następuje przełączenie. Nie spowoduje to przełaczenia dla np. 50l wody po krótkim deszczu które starczy np. na 3 spłukania WC

Czujnik poziomu wody i elektrozawór np trój-drogowy który przełączy dwa źródła zasilania wodą ( deszczówkę i wodociągi ) do jednej instalacji technicznej.

Gdy nie ma deszczówki zawór zasili instalację techniczną z wodociągów i spowoduje odwrotną sytuację po deszczu i uzupełnieniu wody w zbiorniku.

Deszcze są różne tak więc najlepiej aby pływak umieścić w zbiorniku na pewnej minimalnej wysokości tak aby miał ustalone minimalny poziom przy których następuje przełączenie. Nie spowoduje to przełączenia dla np. 50l wody po krótkim deszczu które starczy np. na 3 spłukania WC

O, chyba o coś takiego dokładnie mi chodziło.

Czyli powinienem umieścić jakiś czujnik w zbiorniku z wodą deszczową i połączyć go z elektrozaworem (trzeba będzie jakiś kabelek pociągnąć).

Przy poziomie "krytycznym" elektrozawór przełączy zasilanie układu "B" na wodociągowe.

Chcę wyeliminować możliwość braku wody w układzie "B".

Moja żona prowadzi intensywnie ogród, więc w miejscu gdzie się przeprowadzamy będzie podobnie.

Nie wyobrażam sobie sytuacji jak mi po 2-3 tygodniowym wyjeździe padają jakieś kwiaty z powodu braku podlewania (część roślin będzie podlewana automatem).

Wolę już zapłacić więcej za wodę z wodociągu.

Ktoś używał taki elektrozawór i czujnik pływakowy? Jakieś zalecenia co do producenta? (niezawodność)

Moja żona prowadzi intensywnie ogród, więc w miejscu gdzie się przeprowadzamy będzie podobnie.

Nie wyobrażam sobie sytuacji jak mi po 2-3 tygodniowym wyjeździe padają jakieś kwiaty z powodu braku podlewania (część roślin będzie podlewana automatem).

Wolę już zapłacić więcej za wodę z wodociągu.

To sie zastanów intensywnie na wywierceniem płytkiej studni do podlewania zamiast tego zbiornika. Jesli intensywna ogród to wiecej niz pare skrzynek z kwiatkami to woda deszczowa się szybko skonczy. A w szczegolnosci jej bedzie brakowa wlasnie wtedy gdy bedzie najbardziej potrzebna. Ja dzisiaj w nocy wylalem z 10m3 w trawnik 1000m2.

Zaleznie od temperatury i naslonecznienia przy baku opadów bedzie to trzeba powtorzyc za 2-4 dni. Taki zbiorniczek 2m3 to dobry do oplukiwania narzedzi ogrodniczych ;-)

Za koszt dualnej instalacji masz szanse wywiercic studnie. Oczywiscie to zalezy od tego jaki jest koszt wiercenia studni na Twoim terenie (intensynie sie zmienia zaleznie od czesci kraju) jak i spodziewanej głebokosci - tu wywiad po sasiadach moze pomoc.

Faktem jest ze woda z opadów przy zbiorniku 1m3 wystarcza na tydzień...... góra dwa przy codziennym podlewaniu kilku rabatek z kwiatkami wraz z tymi na balkonie.

Trawnika niestety to nie obejmuje gdyż pomysł ze zbiornikiem ma za zadanie raczej wspomóc lub odciążyć wodociągi a nie je zastąpić.

Oprócz dualnej instalacji raczej uzgodnij z wodociągami założenie drugiego wodomierza który pozwoli odliczyć ci koszty kanalizacji.

Przy dzisiejszych cenach wody zgromadzenie rocznie z opadów 2 lub 3 pełnych zbiorników o pojemności 2m3 daje nam 6m3 wody czyli oszczędności rzędu 20 - 30zł.

Mówię tu o pojemności wody która będzie spożytkowana na podlewanie a nie na tej która w pory jesienne lub wiosenne zapełni nam zbiornik powodując następnie uruchomienie rozsączania z powodu przelewania się wody.

Mając na uwadze wodę z rynien którą według przepisów w niektórych częściach kraju musimy zagospodarować na swojej działce, tak czy inaczej stosując zbiornik musimy zadbać o studnię chłonną lub inną formę zagospodarowania nadmiaru wody.

Faktem jest ze woda z opadów przy zbiorniku 1m3 wystarcza na tydzień...... góra dwa przy codziennym podlewaniu kilku rabatek z kwiatkami wraz z tymi na balkonie.

Trawnika niestety to nie obejmuje gdyż pomysł ze zbiornikiem ma za zadanie raczej wspomóc lub odciążyć wodociągi a nie je zastąpić.

Oprócz dualnej instalacji raczej uzgodnij z wodociągami założenie drugiego wodomierza który pozwoli odliczyć ci koszty kanalizacji.

Przy dzisiejszych cenach wody zgromadzenie rocznie z opadów 2 lub 3 pełnych zbiorników o pojemności 2m3 daje nam 6m3 wody czyli oszczędności rzędu 20 - 30zł.

Mówię tu o pojemności wody która będzie spożytkowana na podlewanie a nie na tej która w pory jesienne lub wiosenne zapełni nam zbiornik powodując następnie uruchomienie rozsączania z powodu przelewania się wody.

Mając na uwadze wodę z rynien którą według przepisów w niektórych częściach kraju musimy zagospodarować na swojej działce, tak czy inaczej stosując zbiornik musimy zadbać o studnię chłonną lub inną formę zagospodarowania nadmiaru wody.

- W naszej gminie wodę opadową należy właśnie zagospodarować na własnym terenie więc i tak trzeba budować studnie chłonne.

- Planowałem bardziej zbiornik o wielkości 8-10m3 aby przy ulewnych deszczach dużo tej wody nazbierać. Nie rozwiązuje to jednak dalej tematu wody, która musi być zagospodarowana gdy zbiornik sie wypełni.

- Trawnika nie będzie bo teren pochylony i zadrzewiony, ale będzie dużo krzewów i kwiatów. Do tego ochlapać samochód lub dwa przed domem coś wyczyścić karcherem itp... Chciałbym zagospodarować jakoś tą wodę opadową, mam 260m2 dachu.

- Koszt wody w gminie to niestety 28PLN (4 miejsce w Polsce w zeszłym roku)

Ja u siebie mam przy dachu kopertowym z dwoma lukarnami ok 240m .

Zbiornik 1m3 typu MAUSER postanowiłem raczej postawić przy jednej rynnie tylko ze względów na kwiatki a poza tym został on po budowie.

Ze wszystkich rynien woda jest poprowadzona rurami kanalizacyjnymi (tania wersja z LeroyMerlin specjalnie do deszczówki) w jedno miejsce w którym zakopałem 4 szt tuneli typu Grafa.

Na 1/2 części działki glina tylko ta pozostała to piaseczek w który wszystko wsiąka.

Od kiedy gromadzę wodę wlewając ją do konewki aby podlać rabatkę jest ona zielonkawa, lecz oprócz typowych siatek na zakończeniach rur spustowych nic innego nie stosuję tak więc nie ma co się dziwić.

Ze względu na to właśnie co do chlapania samochodu to można tym raczej go pobrudzić.

, no może do umycia w sam raz ale końcowe płukanie to tylko kranówka. Inaczej po paru dniach chmara muszek będzie miała na czym przesiadywać.

Ja u siebie mam przy dachu kopertowym z dwoma lukarnami ok 240m .

Zbiornik 1m3 typu MAUSER postanowiłem raczej postawić przy jednej rynnie tylko ze względów na kwiatki a poza tym został on po budowie.

Ze wszystkich rynien woda jest poprowadzona rurami kanalizacyjnymi (tania wersja z LeroyMerlin specjalnie do deszczówki) w jedno miejsce w którym zakopałem 4 szt tuneli typu Grafa.

Na 1/2 części działki glina tylko ta pozostała to piaseczek w który wszystko wsiąka.

Od kiedy gromadzę wodę wlewając ją do konewki aby podlać rabatkę jest ona zielonkawa, lecz oprócz typowych siatek na zakończeniach rur spustowych nic innego nie stosuję tak więc nie ma co się dziwić.

Ze względu na to właśnie co do chlapania samochodu to można tym raczej go pobrudzić.

, no może do umycia w sam raz ale końcowe płukanie to tylko kranówka. Inaczej po paru dniach chmara muszek będzie miała na czym przesiadywać.

Myślę, że zielenienie można załatwić zakopaniem zbiornika w ziemi. Myślałem aby zakupić betonowy zbiornik 10m3 i zakopać go z metr ppg.

Podzwonię i popytam jednak ile by takie wiercenie kosztowało. Problem w tym, że na wiercenie studni potrzebne jest Pozwolenie NB a ja już mam serdecznie dość tej kobiety ze Starostwa jak i całego Urzędu.

To zamów sobie szambo betonowe. Producenci oferują razem z dostawą, po twojej stronie pozostaje umówienie koparki.

Odnoście studni to chyba do 25 -czy 30m nie potrzeba żadnych zezwoleń:

Wymogi określa Rozporzadzenie M. Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Cześć wymagań dotyczy ujęć wody przeznaczonej do spożycia.

§ 31. 1. Odległość studni dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, niewymagającej, zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony ujęć i źródeł wodnych, ustanowienia strefy ochronnej, powinna wynosić - licząc od osi studni - co najmniej:

1) do granicy działki - 5 m,

2) do osi rowu przydrożnego - 7,5 m,

3) do budynków inwentarskich i związanych z nimi szczelnych silosów, zbiorników do gromadzenia nieczystości, kompostu oraz podobnych szczelnych urządzeń - 15 m,

4) do najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej, jeżeli odprowadzane są do niej ścieki oczyszczone biologicznie w stopniu określonym w przepisach dotyczących ochrony wód - 30 m,

5) do nieutwardzonych wybiegów dla zwierząt hodowlanych, najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji lokalnej bez urządzeń biologicznego oczyszczania ścieków oraz do granicy pola filtracyjnego - 70 m.

2. Dopuszcza się sytuowanie studni w odległości mniejszej niż 5 m od granicy działki, a także studni wspólnej na granicy dwóch działek, pod warunkiem zachowania na obydwu działkach odległości, o których mowa w ust. 1 pkt 2-5.

§ 32. 1. Obudowa studni kopanej, dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, powinna być wykonana z materiałów nieprzepuszczalnych i niewpływających ujemnie na jakość wody, a złącza elementów obudowy powinny być należycie uszczelnione. Przy zastosowaniu kręgów betonowych warunek szczelności uznaje się za spełniony, jeżeli wykonane zostanie ich spoinowanie od wewnątrz na całej wysokości studni, a ponadto od zewnątrz do głębokości co najmniej 1,5 m od poziomu terenu.

2. Część nadziemna studni kopanej, niewyposażonej w urządzenie pompowe, powinna mieć wysokość co najmniej 0,9 m od poziomu terenu oraz być zabezpieczona trwałym i nieprzepuszczalnym przykryciem, ochraniającym wnętrze studni i urządzenia do czerpania wody.

3. Część nadziemna studni kopanej, wyposażonej w urządzenie pompowe, powinna mieć wysokość co najmniej 0,2 m od poziomu terenu. Przykrycie jej powinno być dopasowane do obudowy i wykonane z materiału nieprzepuszczalnego oraz mieć nośność odpowiednią do przewidywanego obciążenia.

4. Teren otaczający studnię kopaną, w pasie o szerokości co najmniej 1 m, licząc od zewnętrznej obudowy studni, powinien być pokryty nawierzchnią utwardzoną, ze spadkiem 2% w kierunku zewnętrznym.

§ 33. Przy ujęciu wód podziemnych za pomocą studni wierconej teren w promieniu co najmniej 1 m od wprowadzonej w grunt rury należy zabezpieczyć w sposób określony w § 32 ust. 4, a przejście rury studziennej przez nawierzchnię utwardzoną należy uszczelnić.

• 1 month później...
To zamów sobie szambo betonowe. Producenci oferują razem z dostawą, po twojej stronie pozostaje umówienie koparki.

Odnoście studni to chyba do 25 -czy 30m nie potrzeba żadnych zezwoleń:

Wymogi określa Rozporzadzenie M. Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Cześć wymagań dotyczy ujęć wody przeznaczonej do spożycia.

§ 31. 1. Odległość studni dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, niewymagającej, zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony ujęć i źródeł wodnych, ustanowienia strefy ochronnej, powinna wynosić - licząc od osi studni - co najmniej:

1) do granicy działki - 5 m,

2) do osi rowu przydrożnego - 7,5 m,

3) do budynków inwentarskich i związanych z nimi szczelnych silosów, zbiorników do gromadzenia nieczystości, kompostu oraz podobnych szczelnych urządzeń - 15 m,

4) do najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej, jeżeli odprowadzane są do niej ścieki oczyszczone biologicznie w stopniu określonym w przepisach dotyczących ochrony wód - 30 m,

5) do nieutwardzonych wybiegów dla zwierząt hodowlanych, najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji lokalnej bez urządzeń biologicznego oczyszczania ścieków oraz do granicy pola filtracyjnego - 70 m.

2. Dopuszcza się sytuowanie studni w odległości mniejszej niż 5 m od granicy działki, a także studni wspólnej na granicy dwóch działek, pod warunkiem zachowania na obydwu działkach odległości, o których mowa w ust. 1 pkt 2-5.

§ 32. 1. Obudowa studni kopanej, dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, powinna być wykonana z materiałów nieprzepuszczalnych i niewpływających ujemnie na jakość wody, a złącza elementów obudowy powinny być należycie uszczelnione. Przy zastosowaniu kręgów betonowych warunek szczelności uznaje się za spełniony, jeżeli wykonane zostanie ich spoinowanie od wewnątrz na całej wysokości studni, a ponadto od zewnątrz do głębokości co najmniej 1,5 m od poziomu terenu.

2. Część nadziemna studni kopanej, niewyposażonej w urządzenie pompowe, powinna mieć wysokość co najmniej 0,9 m od poziomu terenu oraz być zabezpieczona trwałym i nieprzepuszczalnym przykryciem, ochraniającym wnętrze studni i urządzenia do czerpania wody.

3. Część nadziemna studni kopanej, wyposażonej w urządzenie pompowe, powinna mieć wysokość co najmniej 0,2 m od poziomu terenu. Przykrycie jej powinno być dopasowane do obudowy i wykonane z materiału nieprzepuszczalnego oraz mieć nośność odpowiednią do przewidywanego obciążenia.

4. Teren otaczający studnię kopaną, w pasie o szerokości co najmniej 1 m, licząc od zewnętrznej obudowy studni, powinien być pokryty nawierzchnią utwardzoną, ze spadkiem 2% w kierunku zewnętrznym.

§ 33. Przy ujęciu wód podziemnych za pomocą studni wierconej teren w promieniu co najmniej 1 m od wprowadzonej w grunt rury należy zabezpieczyć w sposób określony w § 32 ust. 4, a przejście rury studziennej przez nawierzchnię utwardzoną należy uszczelnić.

1. Jak ustrzec się "zakwitu wody" w zbiorniku jeżeli będzie zbierał deszczówkę?

Pomyślałem, że można by wkopać taki zbiornik 10 m3 ale czy woda tam magazynowana nie stęchnie?\

2. Zrobiłem błąd.

Instalator przekonał mie do poprowadzenia do punktu poboru dwóch rur (woda wodociągi i szara) mówił, że sobie przełączę w razie czego ręcznie.

NIe zbystrzyłem się przez telefon i w dalszym ciągu mam instalację nieautomatyczną. Może chociaż podłaczyć 2 rury do jakiegoś trójnika z zaworem, który pozwala na przełazanie pomiędzy zasilaniem z jednego lub drugiego źródła?

Tylko będę miał problem z zabudowaniem tego.

Miało być schowane wszystko pod styropianem a teraz będzie potrzebna skrzynka rewizyjna jakaś.

Adamie, przepraszam, mógłbyś rozwinąć swoją myśl do minimum 4 zdań zdolnych do objęcia?

Wątek o perlicie parę innych czytałem, niektóre uwagi zastosowałem za które tutaj dziękuję generalnie.

Ale możesz proszę podać przykład takiego zaworu?

Czyli co podłączam zawór zwrotny na rurce szarej wody? i w razie braku ciśnienia się zamyka?

Dwa wejścia (N wejść) do instalacji...

Dwa (N) reduktory ustawione tak, że jeden podaje ciśnienie wyższe jak ten drugi.

Kilka zaworów zwrotnych.

Jak jest woda w zbiorniku, to hydrofor (oczywiście, zabezpieczony przed suchobiegiem) podaje ciśnienie wyższe jak z wodociągów.

Wtedy zawór zwrotny na rurce z wodociągów jest ZAMKNIĘTY. Dociśnięty ciśnieniem hydrofora.

Tak właściwie, to nastawą reduktora ciśnienia na układzie hydrofora.

Woda rurzana nie popłynie. Popłynie jedynie ta ze zbiornika.

Jak wody w zbiorniku braknie, to nie będzie czym TEGO ciśnienia wypracować, a wtedy poprzez zawór zwrotny popłynie woda miejska.

ABY NIE NAPEŁNIĆ NIĄ ZBIORNIKA trzeba na układzie hydrofora TEŻ dać zawór zwrotny.

Wtedy ciśnienie sieci miejskiej go zamknie a woda pojawi się tylko w rurkach układu domowego.

SAMO się wszystko robi raz ustawione.

Wiem, bo coś takiego kilka razy już popełniłem...

Adam M.

Jest takie miejsce, gdzie są DWA przyłącza wodne (woda w różnych cenach) oraz zbiornik i studnia płytka.

Chodziło o to, aby priorytetować wodę techniczną najtańszą.

Zrobiłem to na reduktorach ciśnienia i zaworach zwrotnych.

Działa.

Adam M.

1. Jak ustrzec się "zakwitu wody" w zbiorniku jeżeli będzie zbierał deszczówkę?

Pomyślałem, że można by wkopać taki zbiornik 10 m3 ale czy woda tam magazynowana nie stęchnie?\

Zapominasz o jednym aspekcie trzymania 10 m3 wody z deszczu w szczelnym zbiorniku - przecież ta woda zbiera ze sobą wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia. Dawno minęły czasy gdy deszczówka była "najczystsza". Teraz zawiera ona pyły z powietrza (także metale ciężkie), brud z dachu, a jak jakiś ptak na ten dach narobi to też to wszystko spłynie do zbiornika. A tam wszelkie bakterie i inne żyjątka już sobie urządzą dobre warunki (wilgotno, ciepło) do rozwoju... I teraz jeśli ta woda ma służyć do podlewania to nie wrzucisz tam chloru, a jak do użytkowania "na równi" z miejską - to nawet po chlorowaniu jej walory użytkowe mogą być wątpliwe.

Dwa wejścia (N wejść) do instalacji...

Dwa (N) reduktory ustawione tak, że jeden podaje ciśnienie wyższe jak ten drugi.

Kilka zaworów zwrotnych.

Jak jest woda w zbiorniku, to hydrofor (oczywiście, zabezpieczony przed suchobiegiem) podaje ciśnienie wyższe jak z wodociągów.

Wtedy zawór zwrotny na rurce z wodociągów jest ZAMKNIĘTY. Dociśnięty ciśnieniem hydrofora.

Tak właściwie, to nastawą reduktora ciśnienia na układzie hydrofora.

Woda rurzana nie popłynie. Popłynie jedynie ta ze zbiornika.

Jak wody w zbiorniku braknie, to nie będzie czym TEGO ciśnienia wypracować, a wtedy poprzez zawór zwrotny popłynie woda miejska.

ABY NIE NAPEŁNIĆ NIĄ ZBIORNIKA trzeba na układzie hydrofora TEŻ dać zawór zwrotny.

Wtedy ciśnienie sieci miejskiej go zamknie a woda pojawi się tylko w rurkach układu domowego.

SAMO się wszystko robi raz ustawione.

Wiem, bo coś takiego kilka razy już popełniłem...

Adam M.

Adamie,

Naprawdę serdeczne dzięki za wyłożenie tematu jak przysłowiowej krowie w miejscu wiadomym.

Dziękuję również za wyrozumiałość dla mojej niewiedzy.

Rzeczywiście muszę jeszcze rozwiązać temat oczyszczania deszczówki zanim trafi do zbiornika.

Chciałem właśnie założyć jakieś filtry przed wlotem do zbiornika.

Czytałem również kiedyś o układzie, który miał zamontowane w rurze szczelne lampy UV ale to chyba do mnie nie przemawia specjalnie.

Rzeczywiście posiadanie takiego układu ma swoje wady, ale zalet parę również ma.

Jeżeli chcę tą wodę używać min. do podlewania to nie za dobrze jest pakować jakąś chemię do zbiornika.

Może są jakieś tabletki, szybko się rozkładające i np za 24 h można już tym podlewać ogród?