krzysztofb51 07.06.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Witam, Prosze o pomoc!!!Mam problem z budowa, otoz zostaly wylane lawy oraz postawione sciany fundamentowe. Na tym etapie zorientowalem sie z wykonawca ze geodeta zle wymierzyl budynek na gruncie i nie wiem co w tej sytuacji robic? Ktos mial taka sytuacj badz wie co dalej robic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.06.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 A co na to kierownik budowy? Zgłoś to kierownikowi budowy, on pogada z geodetą, a w zasadzie geodety ubezpieczycielem. Jeśli panowie się nie dogadają zawsze może z nimi porozmawiać wynajęty przez Ciebie prawnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 07.06.2016 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Zgloszone juz, niestety dla mnie o wielka strata poniewaz roboty niestety sa wstrzymane, trzeba zglosci sprawe do ubezpieczyciela i nie mozna nic w tej chwili robic. Kredyt w drodze. Geodeta ustytuowal budynek o ok 1,5m metra zbyt blisko granicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.06.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 To już któryś post na forum o błędnym usytuowaniu budynku przez geodetę.Po pijaku wytyczają te domy czy co?Ja rozumiem pomyłki rzędu 10 cm, ale 1,5 m?! Mam wrażenie, że z tą branżą coś jest mocno nie tak. Brak kar urzędowych typu odebranie uprawnień, że tak olewają swoje obowiązki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 07.06.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 U mnie, fakt, daaaawno temu, skrócił chałupę o pół metra. Z jednej strony mam cosik grubawy fundament. Po wylaniu się domierzyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 07.06.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 To już któryś post na forum o błędnym usytuowaniu budynku przez geodetę. Po pijaku wytyczają te domy czy co? Ja rozumiem pomyłki rzędu 10 cm, ale 1,5 m?! Mam wrażenie, że z tą branżą coś jest mocno nie tak. Brak kar urzędowych typu odebranie uprawnień, że tak olewają swoje obowiązki? Nie po pijaku, tylko mapy biora z geoportalu a nje ze starostwa. Niech autor sie cieszy ze teraz, sasiad zorientowal sie przed odbiorem ze ma o 1,6 metra za blisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.06.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Zgloszone juz, niestety dla mnie o wielka strata poniewaz roboty niestety sa wstrzymane, trzeba zglosci sprawe do ubezpieczyciela i nie mozna nic w tej chwili robic. Kredyt w drodze. Geodeta ustytuowal budynek o ok 1,5m metra zbyt blisko granicy No niestety, zgłosiłes, musisz czekać na rzeczoznawcę, potem decyzję. Dobrze Ci napisał kolega - ciesz się, że teraz to odkryliscie, a nie na pozniejszych etapach i że jedynie stracisz trochę czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 08.06.2016 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Burzyc i robic od nowa? Czy ratowac to co sie da i czy toma sens? Za stan ktory obecnie mam wykonawca wystawil mi fv i teraz czy ubezpieczyciel wyplaci mi te pieniadze ktore sa na fv + koszty rozbiorki itp? Czy rzeczoznawca sam wyceni jakie szkpdy powstaly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 08.06.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2016 Nie po pijaku, tylko mapy biora z geoportalu a nje ze starostwa. Niech autor sie cieszy ze teraz, sasiad zorientowal sie przed odbiorem ze ma o 1,6 metra za blisko nie geoprtalu;) powinni brac ze starostwa i to kosztuje ok 50zl ale większość bierze. Problem jest sprzet i licencje...wielu chce wygodnie polegac na GPS a na to licencja coroczna jest bardzo droga i jak wygasnie to czesc nie chce placic wiec wtedy wracaja do starej metody wyzczania po punktach geodezyjnych ale czesto jest tak,ze te punkty sa przesuniete przy rownaniu drogi, zakopane itd i pozniej roznie wychodzi...u mnie punkt byl 0,5 po ziemia po "zaorali" go jak droge utwardzali...ale mam spoko geodete z dobrym sprzetem i ma wszystko na tip top. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 22.06.2016 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Po przeczytaniu "1.5m za blisko granicy" oczy zrobiłem jak 5-cio złotówki i piszę to jako mąż geodetki - mający doświadczenie ze słyszenia Jeżeli chodzi o licencję na GPS to w naszym rejonie to jest ok 1500zl za najbardziej popularną VRS, więc GROSZE w skali roku. Do tyczenia budynku większość używa jednak tachimetrów, bo GPS ma taką a nie inną dokładność - w przypadku żony i jej już starawego GPSa to czasem się uda 5-8mm, ale zazwyczaj jest to raczej 10-15mm i dlatego GPS jest używany głównie do odnajdywania punktów i inwentaryzacji (kabli energetycznych, map do celów projektowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts