Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z Bali i karton gips:) ???

andrzejsal

Recommended Posts

WITAM!!!

Nie mam doświadczenia jako takiego mam do z bali i wewnątrz chciałbym zrobić płytami gipsowymi ściany :) i chodzi mi o coś takiego czy murze stelaż metalowy dawac czy po prostu np..... Płyty na klej do bali i dla pewności jak klej podeschnie na wkręty jeszcze złapać ??czy to raczej zły pomysł??czy wogole jest klej co da rade to zespoić ??czy stelaż ...... czasu mam mało a tak by szybciej by to poszło ale czy dobrze by było? prosze o opinie na ten temam bo brak doswiadczenia

Ja bym nie robił nic, szkoda by mi było zasłaniać fajne bale. A gdybym zmienił zdanie albo chciał jakiś kawałek ściany (np. w kuchni między szafkami) wykleić płytkami, to jednak dałbym pod płyty g-k ruszt - metalowy lub drewniany - albo przykręcił płytę OSB bez rusztu. Jeśli to nienowy dom, to drewno będzie pracować w ograniczonym zakresie i niewykluczone, że płyta bezpośrednio mocowana nie popęka, szczególnie na parterze (mniejsza działanie wiatru i różnice temperatur), ale wolałbym nie sprawdzać na własnym organizmie.

• 4 months później...
WITAM!!!

Nie mam doświadczenia jako takiego mam do z bali i wewnątrz chciałbym zrobić płytami gipsowymi ściany :) i chodzi mi o coś takiego czy murze stelaż metalowy dawac czy po prostu np..... Płyty na klej do bali i dla pewności jak klej podeschnie na wkręty jeszcze złapać ??czy to raczej zły pomysł??czy wogole jest klej co da rade to zespoić ??czy stelaż ...... czasu mam mało a tak by szybciej by to poszło ale czy dobrze by było? prosze o opinie na ten temam bo brak doswiadczenia

Nie wiem czy pytanie nadal aktualnie ale ci odpowiem:

jeśli dasz KG na bal to na 100% ci wszystko popęka prędzej czy później. Musisz zrobić stelaż drewniany do środka możesz sobie dać wełnę (nie musisz) na to dajesz plyte OSB a na to dopiero GK. Masz solidna i trwała konstrukcje.

choć jeśli nie masz o tym pojęcia to najlepiej to komuś zleć.

Tworzycie jakieś cuda ! aby niszczyć dom ! i hodować grzyby ! tak się nie robi ! jakieś klejenie do bali GK to ino zagłada dla domu.

On odetnie dopływ ciepła, ale nie odetnie dopływu pary wodnej ! a 20cm drewna nie jest wstanie podnieść temperatury na tyle, aby tam było ciepło.

Gnicie w narożnikach murowane. Wiem co piszę, raz z empiryki, że to moja praca i hobby jednocześnie tematy związane z fizyką budowli.

Cały narożnik do remontu

narożnik.jpg

Tworzycie jakieś cuda ! aby niszczyć dom ! i hodować grzyby ! tak się nie robi ! jakieś klejenie do bali GK to ino zagłada dla domu.

On odetnie dopływ ciepła, ale nie odetnie dopływu pary wodnej ! a 20cm drewna nie jest wstanie podnieść temperatury na tyle, aby tam było ciepło.

Gnicie w narożnikach murowane. Wiem co piszę, raz z empiryki, że to moja praca i hobby jednocześnie tematy związane z fizyką budowli.

Ja nic nie tworze - tylko odpowiedzialem na pytanie - dla mnie przyklejanie czy montowanie czy jak tam zwal KG na bal to najwieksza zbrodnia, bo nie po to robi sie dom z bali zeby pozniej dawac KG - jak sie chce KG to mozna sobie zrobic szkieletowke, albo tradycyjny dom

Ja nic nie tworze - tylko odpowiedzialem na pytanie - dla mnie przyklejanie czy montowanie czy jak tam zwal KG na bal to najwieksza zbrodnia, bo nie po to robi sie dom z bali zeby pozniej dawac KG - jak sie chce KG to mozna sobie zrobic szkieletowke, albo tradycyjny dom

Ale dokładnie tak .. też uważam że to zbrodnia ! jakieś nie wiem.. no mieć cudne drewno i dawać gk ..i robić para murowańca :bash:

Nie no z bala jest bardziej tradycyjny. Ale owszem domy z bala jakie widzę .. "tradycyjne" są tynkowane w środku, a później różne ozdoby: panele, boazerie, itp.

U mnie będzie surowe drewno, jest trochę roboty, bo ubytki trzeba wkleić, uzupełnić. Już były zamachy słowne - a przykleisz sobie gk i będziesz miał .. "ładnie" a mnie się krew gotuje, aby bliźniemu nie cisnąć garści inwektyw ;).

Ale dokładnie tak .. też uważam że to zbrodnia ! jakieś nie wiem.. no mieć cudne drewno i dawać gk ..i robić para murowańca :bash:

Nie no z bala jest bardziej tradycyjny. Ale owszem domy z bala jakie widzę .. "tradycyjne" są tynkowane w środku, a później różne ozdoby: panele, boazerie, itp.

U mnie będzie surowe drewno, jest trochę roboty, bo ubytki trzeba wkleić, uzupełnić. Już były zamachy słowne - a przykleisz sobie gk i będziesz miał .. "ładnie" a mnie się krew gotuje, aby bliźniemu nie cisnąć garści inwektyw ;).

U mnie tylko łazienka na parterze i poddaszu to ściana szkieletowa - deska 3cm - folia - wełna 10cm - folia - płyta OSB - KG - płytki - reszta musi być drzewo - cześć domu bal/płazy a część na ścianach działowych deska 3cm - folia - wełna 10cm - folia - deska 3cm

• 2 weeks później...

W starych chałupach z bali ściany ocieplano matami z trzciny, na które narzucano tynki gliniane, lub wapienne.

Więc po co te nerwy, jak ktoś chce sobie zrobić białą ścianę w części domu z bala?

Żeby nie było, w moim domu wszystkie ściany (za wyjątkiem ściany "kominowej" są "drewniane", więc nie bronię swojego...

https://lh3.googleusercontent.com/VstOtWkHFubQJgXr94rQOUeAXm3Bpch5AMFwgmyge2gRKe8LRA_P6VGS1xHSa68xeo8nzskDHzc1juQ=w1280-h1024-rw-no

Ale mój sumsiad ma kartongipsy na ścianach. Ładnie zaciągnięte tynki, udają własnie taki chłopski szalunek. O ile sobie przypominam, to stelaże mają tam jakieś "suwaki", i GK ma zapas na ewentualną pracę.

Jednak na to bym się nie zdecydował. No chyba, że miałbym fundusze na takie historyczne rozwiązania z matą trzcinową, i szlachetne tynki gliniane.

W łazienkach też mam deskę:

• 4 months później...
Niektóre nasze ściany wewnętrzne są z gk, bo lubimy białych ścian w połączeniu z drewnem. Wszystkie zewnętrzne jednakże zostawiliśmy drewniane. Konstrukcja to szkielet drewniany + wełna + gk. Na górze taki patent na osadzanie domu - ściany na górze nie są połączone na sztywno i jest miejsce na ew. siadanie domu. Ściany trzymają i nie pękają. Edytowane przez wymarzonydom

Mam dom z bala rok budowy 1913!!! Do niedawna były tynki wapienne na trzcinie.ale jakies 10 lat temu zaczalem remont i zrzucilem tynki i zrobilem normalny stelarz na esach.nic nie peka bo esy są elastyczne.podstawą jest nie łączyć na sztywno profili przysciennych z glownymi za pomoca pchelek.wtedy nie bedzie pekac.dalem jeszcze 10cm welny i jest dobrze.

• 9 months później...
Mam dom z bala rok budowy 1913!!! Do niedawna były tynki wapienne na trzcinie.ale jakies 10 lat temu zaczalem remont i zrzucilem tynki i zrobilem normalny stelarz na esach.nic nie peka bo esy są elastyczne.podstawą jest nie łączyć na sztywno profili przysciennych z glownymi za pomoca pchelek.wtedy nie bedzie pekac.dalem jeszcze 10cm welny i jest dobrze.

No jakieś normalne rozumowanie. To część forum o domach drewnianych a ciągle ktoś marudzi i daje jakięś dziwne rady.

Oczywiście ze pękać nie będzie bo dom już nie pracuje po tylu latach. Spokojnie można dawać płyty .

Potwierdzam, znajomy robił podobną robotę i działa!