Kaizen 19.04.2017 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Kaizen A jak sobie wyobrażasz grzanie CWU i CO za pomocą tej pc ? 10h x 3kW (same grzałki) dostarczy 30kWh. To mi wystarczy przy +5*. Przy wyższej temperaturze - z zapasem i bez użycia grzałki. Przy niższej dłużej utrzymującej się będę grzał w droższej strefie i/lub kominkiem. Ale to wszystko dopiero jak tam zamieszkam na stałe. Wtedy będę myślał nad modernizacją (może łatwo da się wstawić grzałkę 6kW, co rozwiąże brak mocy), a jak nie, to dokupię kocioł elektryczny i podepnę pod drugą wężownicę albo i całkiem przepnę pod niego CO. Żeby zimą mi nie zamarzło pod nieobecność ta PC grzejąc grzałkami i przy -20 da rade tylko w tańszej strefie utrzymać temperaturę dodatnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 19.04.2017 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 10h x 3kW (same grzałki) dostarczy 30kWh. To mi wystarczy przy +5*. Przy wyższej temperaturze - z zapasem i bez użycia grzałki. Czyli jak dobrze rozumiem przy tem poniżej +5* będziesz jechał na grzałkach , a przy tem powyżej +5* liczysz na PC ? Czy bęziesz miał potrzebę dku szkoda kasy na tę pc grzania domu przy tem powyżej +5*c a jeśli tak to ile godzin w roku? . W takim przypadku szkoda kasy na taka pc , bo w zasadzie sprawdzi się tylko do grzania CWU a i to tylko jakieś co najwyżej 8 miesięcy w roku. Żeby zimą mi nie zamarzło pod nieobecność ta PC grzejąc grzałkami i przy -20 da rade tylko w tańszej strefie utrzymać temperaturę dodatnią. E tam, przy -20*C to nie ta PC będzie utrzymywać temperaturę tylko same grzałki , podobnie będzie przy -10*C , -5*C nawet 0*C . Czyli będzie pc , kominek , kociołek elektryczny , czy aby na pewno dobrze to rozgrywasz ? ekonomicznie ? Dalej podtrzymuję pogląd że akurat ta PC w tym układzie to kasa w błoto ,oczywiście moje zdanie , mój pogląd ,choć poparte praktyka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.04.2017 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) Czyli jak dobrze rozumiem przy tem poniżej +5* będziesz jechał na grzałkach , a przy tem powyżej +5* liczysz na PC ? Przy +5 obstawiam, że w tańszej strefie samą sprężarką PC nie wyrobi nawet taka, działająca do -7* i mająca nominalnie 3kW. Alternatywą jest kocioł elektryczny i wspomniany Ariston - więc każde ogrzanie CO sprężarką z COP>1 będzie dla mnie czystym zyskiem przy podobnym koszcie instalacji. W czasie, gdy nie mieszkam zimą - ważne, żeby była w stanie utrzymać temperaturę dodatnią. W pozostałym czasie - ważne, żeby tanio produkowała CWU i w okresach przejściowych ogrzała podłogę. Jak zimą wpadnę na ferie czy zrobić imprezę sylwestrową - to kominek będzie atrakcją i załatwi sprawę dogrzania i zostawi moc PC na CWU nawet w największe mrozy. A jak będę się wprowadzał na 100%, to będę się zastanawiał, co dalej - może akurat będą dopłaty do PV, solarów czy PC w mojej gminie. A nawet jak nie, to PC będą pewnie tańsze i będą miały większą sprawność. Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 23.09.2018 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 ??? Ale o co chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.09.2018 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 ??? Ale o co chodzi ? To proste, jak sie udziela w kilkunastu wątkach jednoczesnie to moze sie zdarzyc ze sie pomyliło. Zapewne post dotyczy pytania o mozliwosc odkrecenia zaslepki w bojlerze. Wątek o instalacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts