Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie ścienne w domy szkieletowym

TAGBA

Recommended Posts

Witam,

Mam dylemat jak ogrzewać poddasze w budynku o konstrukcji szkieletu drewnianego. Ogolnie budynek będzie dobrze zaizolwany 15cm wełny + 15cm piany pur w ściany i 30cm piany w dach. Parter będzie cały w podłogówce natomiast piętro na początku chciałem zrobić w grzejnikach ale dzisiaj mnie oświeciło, że może właśnie ogrzewanie ścienne. Przeglądając internet znalazłem rozwiązanie ścienne przy zastosowaniu suchej zabudowy gdzie rurki umieszczone sa w styro i dodatkowo są przy rurkach radiatory. Z tego względu, że ściany są już dobrze ocieplone i nie chciał bym dodatkowo dokładać styro może zamiast tych radiatorów zastosować folie aluminiową jak pod podłogówke? Ogólnie proszę o odpowiedź czy to ogrzewanie ścienne ma w ogóle sens czy też zostać przy grzejnikach?

Sucha zabudowa z ogrzewaniem ściennym. I jak oni sobie to wyobrażają ? że do radiatorów są przykręcane płyty z karton gipsu które grzeją, czy też elektryczna mata grzejna znajduje się pomiędzy styropianem a płytą KG.

Po pierwsze to jakaś nowalijka którą ktoś opisał a nikt nie sprawdził w rzeczywistości a po drugie to jeśli już miało by tak być to z poddaszem jesteś skazany na dokładność montażu i spajania płyt której nikt wcześniej nie doświadczył, gdyż płyty pod wpływem temperatury są tak suche i ciągle pracują że o rysy i spękania prawie na każdym łączeniu nie trudno.

Radzę porzucić ten temat i skupić się albo na kontynuacji podłogówki także na poddaszu albo iść spokojnie w grzejniki.

Bardziej to widziałem tak ażeby cienkie rurki 8x1 przytakerować do płyty GK i aby zwiększyć przewodnictwo zalać to jakimś klejem. Nie wiem tylko jak z tym wysychaniem gipsu raczej z tym nie powinno być problemu w tym watku nikt o tym nie wspomina http://forum.muratordom.pl/showthread.php?210489-Mam-ogrzewanie-ścienne-pod-płytami-gipsowo-kartonowymi-jaka-maksymalna-temperatura

Z tego co można znaleźć w sieci to producenci mają już gotowe płyty gk z zatopionymi rurkami więc jakoś to musieli przebadać pod kątem także ewntualnych problemów z wysychaniem gipsu i powstawania jakiś pęknięć jeśli oczywiście w ogóle powstają. Może ktoś ma takie rozwiązanie i się wypowie. Bo takie gdybanie bez potwierdzenia w życiu codziennym jak się coś sprawuje do mnie nie przemawia. Edytowane przez TAGBA

Mamy gotowy system suchej zabudowy oparty o rury 8x1 mm zatopione w płycie gipsowo-włókninowej o grubości 15 mm - System KAN-therm Wall suchy.

Nasz oddział w Niemczech sprzedaje to jako standard właśnie do wykończania poddaszy w budownictwie jednorodzinnym i coraz częściej użyteczności publicznej.

Więcej szczegółów + poradnik i cennik na stronie www - zapraszam.

• 5 months później...
Witam,

Mam dylemat jak ogrzewać poddasze w budynku o konstrukcji szkieletu drewnianego. Ogolnie budynek będzie dobrze zaizolwany 15cm wełny + 15cm piany pur w ściany i 30cm piany w dach. Parter będzie cały w podłogówce natomiast piętro na początku chciałem zrobić w grzejnikach ale dzisiaj mnie oświeciło, że może właśnie ogrzewanie ścienne. Przeglądając internet znalazłem rozwiązanie ścienne przy zastosowaniu suchej zabudowy gdzie rurki umieszczone sa w styro i dodatkowo są przy rurkach radiatory. Z tego względu, że ściany są już dobrze ocieplone i nie chciał bym dodatkowo dokładać styro może zamiast tych radiatorów zastosować folie aluminiową jak pod podłogówke? Ogólnie proszę o odpowiedź czy to ogrzewanie ścienne ma w ogóle sens czy też zostać przy grzejnikach?

Polski producent 3THERMO ma gotowe grzejniki podtynkowe do montażu pod płyty GK także w skosach. Obraz1.jpg

Polski producent 3THERMO ma gotowe grzejniki podtynkowe do montażu pod płyty GK także w skosach. [ATTACH=CONFIG]374007[/ATTACH]

Grzejniki i owszem pomysłowe rozwiązanie ale jest jeden szkopuł.

Otóż przewodność płyty gipsowo kartonowej plasuje się na poziomie 0,2 - 0,3W/mK i jest troszkę większa od przewodności paneli podłogowych i porównywalna z przewodnością materiałów ściennych jakimi są np bloczki z betonu komórkowego,

O ile więc w ogrzewaniu podłogowym możemy wykorzystywać zjawisko promieniowania i konwekcji i poprzez wielkość powierzchni zasilać obwody niską temperaturą to w ogrzewaniu ściennym znajdującym się na skosach poddasza możemy mówić już tylko o zjawisku promieniowania co wpływa na zasilanie takiego układu temperaturami trochę wyższymi wyższymi niż podłogowe.

Poza tym mamy dostęp do 250W mocy w 1m2 takiego grzejnika więc aby uzyskać typową wartość 1300 - 1800W dla np. standardowego 24m2 pokoju musimy umieścić tam 5 - 7 takich urządzeń.

Pomysł może i jest wart uwagi jeśli mówimy o grzejnikach tego producenta które są zatynkowane ale jeśli już miałbym zainwestować w drogi interes obłożenia swoich skosów takim wynalazkiem a moja lepsza połowa wykazywała by się aż takim wstrętem odnośnie widoku grzejników na ścianie to wolał bym użyć System KAN-therm Wall suchy. lub zwykłe grzejniki płytowe powiesić na zaizolowanej uprzednio ściance kolankowej i ukryć je na styk płytą GK co na pewno było by tańszym rozwiązaniem. :)

Edytowane przez Mareks77

Nie wiem czy tak drogi system jak pan zakłada? Skąd ta informacja? Jak na system ścienny?

Mnie dodatkowo w takim pomieszczeniu (łazienka na poddaszu, 5szt + robota i inst) kosztowało to 1500zł o ile dobrze pamiętam. Znajomy płacił za cały dom coś ok 8tys (system mokry, pod tynk) czyli dokładnie tyle co proponowano mu za podłogówkę.

Ile kosztuje 5 grzejników płytowych czy cały system w KAN? Pamiętam, że w SANHA to były ciężkie pieniądze.

Nie wiem czy tak drogi system jak pan zakłada? Skąd ta informacja? Jak na system ścienny?

.

masz odpowiedź

Koszt jednego panela z gipso-włókniny, o największym rozmiarze (2000x625 100%) i mocy (123W przy temp. zasilania 35st.C dt=5st.C) wynosi około 290 PLN netto, cena katalogowa.

To tylko 123W !!!

Pomieszczenie typowe 3m x 4m wysokość 2,5m dobrze izolowane jedna przegroda zewnętrzna okno nowoczesne z pakietem dwuszybowym .

Zapotrzebowanie na moc grzejnika 1400W

http://www.purmo.com/pl/produkty/calculator-1.htm

Grzejnik purmo 900 x 600 ma 1450W przy zasilaniu 75*C natomiast przy 35*C jego koszt to 560 zł brutto

Ogrzewanie podłogowe 12m2 rozstaw rur co 15cm moc podłogi przy 45*C to 140W/m2 co daje 1680W

Całkowity koszt ogrzewania podłogowego to ok 130zł / m2 więc przy pomieszczeniu wychodzi koszt 1560zł

Ogrzewanie ścienne 200x625 moc ok 200W przy zasilaniu max 45*C

1600W to 8 szt paneli podtynkowych KAN-therm co daje 2400 netto

• 3 weeks później...

Ogrzewanie podłogowe 12m2 rozstaw rur co 15cm moc podłogi przy 45*C to 140W/m2 co daje 1680W

Całkowity koszt ogrzewania podłogowego to ok 130zł / m2 więc przy pomieszczeniu wychodzi koszt 1560zł

Ciekawe skąd taka moc w podłodze... Powiedzmy, że miał Pan na myśli rurkę fi12. Moc z 1mb przy zasileniu 45st to ok 12W. Przy rozstawie co 15cm zakładam, że nie nawlecze się jej więcej jak 7mb na 1m2. 7m x 12W to max 84W/1m2 Aby osiągnąć wskazaną przez pana moc trzeba byłoby polać posadzkę wodą i dmuchać na nią wentylatorem :)

Jednak nie ma co porównywać ogrzewania podłogowego ze ściennym. Przy podłogowym to tak jak przy zwykłym grzejniku transmisja energii cieplnej biegnie od posadzki w kierunku zimnej ściany zewnętrznej. A więc ogrzane powietrze odda swoją wilgoć do zimnej ściany zewnętrznej. Podnosi wilgotność ścian i osusza wilgoć w pomieszczeniu. Tylko ogrzewanie ścienne odwraca ten proces, dlatego warto wydać więcej.

W przypadku grzejnika wiszącego, to zasilanie go parametrem 45st w ogóle nie ma sensu. Ponieważ różnica temperatury otoczenia i grzejnika jest za niska do wywołania ssania.