TAGBA 11.06.2016 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 Witam, Mam dylemat jak ogrzewać poddasze w budynku o konstrukcji szkieletu drewnianego. Ogolnie budynek będzie dobrze zaizolwany 15cm wełny + 15cm piany pur w ściany i 30cm piany w dach. Parter będzie cały w podłogówce natomiast piętro na początku chciałem zrobić w grzejnikach ale dzisiaj mnie oświeciło, że może właśnie ogrzewanie ścienne. Przeglądając internet znalazłem rozwiązanie ścienne przy zastosowaniu suchej zabudowy gdzie rurki umieszczone sa w styro i dodatkowo są przy rurkach radiatory. Z tego względu, że ściany są już dobrze ocieplone i nie chciał bym dodatkowo dokładać styro może zamiast tych radiatorów zastosować folie aluminiową jak pod podłogówke? Ogólnie proszę o odpowiedź czy to ogrzewanie ścienne ma w ogóle sens czy też zostać przy grzejnikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.06.2016 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2016 Sucha zabudowa z ogrzewaniem ściennym. I jak oni sobie to wyobrażają ? że do radiatorów są przykręcane płyty z karton gipsu które grzeją, czy też elektryczna mata grzejna znajduje się pomiędzy styropianem a płytą KG.Po pierwsze to jakaś nowalijka którą ktoś opisał a nikt nie sprawdził w rzeczywistości a po drugie to jeśli już miało by tak być to z poddaszem jesteś skazany na dokładność montażu i spajania płyt której nikt wcześniej nie doświadczył, gdyż płyty pod wpływem temperatury są tak suche i ciągle pracują że o rysy i spękania prawie na każdym łączeniu nie trudno. Radzę porzucić ten temat i skupić się albo na kontynuacji podłogówki także na poddaszu albo iść spokojnie w grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAGBA 12.06.2016 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Bardziej to widziałem tak ażeby cienkie rurki 8x1 przytakerować do płyty GK i aby zwiększyć przewodnictwo zalać to jakimś klejem. Nie wiem tylko jak z tym wysychaniem gipsu raczej z tym nie powinno być problemu w tym watku nikt o tym nie wspomina http://forum.muratordom.pl/showthread.php?210489-Mam-ogrzewanie-ścienne-pod-płytami-gipsowo-kartonowymi-jaka-maksymalna-temperatura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAGBA 12.06.2016 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 (edytowane) Z tego co można znaleźć w sieci to producenci mają już gotowe płyty gk z zatopionymi rurkami więc jakoś to musieli przebadać pod kątem także ewntualnych problemów z wysychaniem gipsu i powstawania jakiś pęknięć jeśli oczywiście w ogóle powstają. Może ktoś ma takie rozwiązanie i się wypowie. Bo takie gdybanie bez potwierdzenia w życiu codziennym jak się coś sprawuje do mnie nie przemawia. Edytowane 13 Czerwca 2016 przez TAGBA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 13.06.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Mamy gotowy system suchej zabudowy oparty o rury 8x1 mm zatopione w płycie gipsowo-włókninowej o grubości 15 mm - System KAN-therm Wall suchy.Nasz oddział w Niemczech sprzedaje to jako standard właśnie do wykończania poddaszy w budownictwie jednorodzinnym i coraz częściej użyteczności publicznej. Więcej szczegółów + poradnik i cennik na stronie www - zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrol76 22.11.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2016 Witam, Mam dylemat jak ogrzewać poddasze w budynku o konstrukcji szkieletu drewnianego. Ogolnie budynek będzie dobrze zaizolwany 15cm wełny + 15cm piany pur w ściany i 30cm piany w dach. Parter będzie cały w podłogówce natomiast piętro na początku chciałem zrobić w grzejnikach ale dzisiaj mnie oświeciło, że może właśnie ogrzewanie ścienne. Przeglądając internet znalazłem rozwiązanie ścienne przy zastosowaniu suchej zabudowy gdzie rurki umieszczone sa w styro i dodatkowo są przy rurkach radiatory. Z tego względu, że ściany są już dobrze ocieplone i nie chciał bym dodatkowo dokładać styro może zamiast tych radiatorów zastosować folie aluminiową jak pod podłogówke? Ogólnie proszę o odpowiedź czy to ogrzewanie ścienne ma w ogóle sens czy też zostać przy grzejnikach? Polski producent 3THERMO ma gotowe grzejniki podtynkowe do montażu pod płyty GK także w skosach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.11.2016 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 (edytowane) Polski producent 3THERMO ma gotowe grzejniki podtynkowe do montażu pod płyty GK także w skosach. [ATTACH=CONFIG]374007[/ATTACH] Grzejniki i owszem pomysłowe rozwiązanie ale jest jeden szkopuł. Otóż przewodność płyty gipsowo kartonowej plasuje się na poziomie 0,2 - 0,3W/mK i jest troszkę większa od przewodności paneli podłogowych i porównywalna z przewodnością materiałów ściennych jakimi są np bloczki z betonu komórkowego, O ile więc w ogrzewaniu podłogowym możemy wykorzystywać zjawisko promieniowania i konwekcji i poprzez wielkość powierzchni zasilać obwody niską temperaturą to w ogrzewaniu ściennym znajdującym się na skosach poddasza możemy mówić już tylko o zjawisku promieniowania co wpływa na zasilanie takiego układu temperaturami trochę wyższymi wyższymi niż podłogowe. Poza tym mamy dostęp do 250W mocy w 1m2 takiego grzejnika więc aby uzyskać typową wartość 1300 - 1800W dla np. standardowego 24m2 pokoju musimy umieścić tam 5 - 7 takich urządzeń. Pomysł może i jest wart uwagi jeśli mówimy o grzejnikach tego producenta które są zatynkowane ale jeśli już miałbym zainwestować w drogi interes obłożenia swoich skosów takim wynalazkiem a moja lepsza połowa wykazywała by się aż takim wstrętem odnośnie widoku grzejników na ścianie to wolał bym użyć System KAN-therm Wall suchy. lub zwykłe grzejniki płytowe powiesić na zaizolowanej uprzednio ściance kolankowej i ukryć je na styk płytą GK co na pewno było by tańszym rozwiązaniem. Edytowane 24 Listopada 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrol76 25.11.2016 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Nie wiem czy tak drogi system jak pan zakłada? Skąd ta informacja? Jak na system ścienny? Mnie dodatkowo w takim pomieszczeniu (łazienka na poddaszu, 5szt + robota i inst) kosztowało to 1500zł o ile dobrze pamiętam. Znajomy płacił za cały dom coś ok 8tys (system mokry, pod tynk) czyli dokładnie tyle co proponowano mu za podłogówkę. Ile kosztuje 5 grzejników płytowych czy cały system w KAN? Pamiętam, że w SANHA to były ciężkie pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 28.11.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Koszt jednego panela z gipso-włókniny, o największym rozmiarze (2000x625 100%) i mocy (123W przy temp. zasilania 35st.C dt=5st.C) wynosi około 290 PLN netto, cena katalogowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 29.11.2016 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Nie wiem czy tak drogi system jak pan zakłada? Skąd ta informacja? Jak na system ścienny? . masz odpowiedź Koszt jednego panela z gipso-włókniny, o największym rozmiarze (2000x625 100%) i mocy (123W przy temp. zasilania 35st.C dt=5st.C) wynosi około 290 PLN netto, cena katalogowa. To tylko 123W !!! Pomieszczenie typowe 3m x 4m wysokość 2,5m dobrze izolowane jedna przegroda zewnętrzna okno nowoczesne z pakietem dwuszybowym . Zapotrzebowanie na moc grzejnika 1400W http://www.purmo.com/pl/produkty/calculator-1.htm Grzejnik purmo 900 x 600 ma 1450W przy zasilaniu 75*C natomiast przy 35*C jego koszt to 560 zł brutto Ogrzewanie podłogowe 12m2 rozstaw rur co 15cm moc podłogi przy 45*C to 140W/m2 co daje 1680W Całkowity koszt ogrzewania podłogowego to ok 130zł / m2 więc przy pomieszczeniu wychodzi koszt 1560zł Ogrzewanie ścienne 200x625 moc ok 200W przy zasilaniu max 45*C 1600W to 8 szt paneli podtynkowych KAN-therm co daje 2400 netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 29.11.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Grzejnik to jednak nadal grzejnik, a przy parametrach jak dla ogrzewania ściennego tj. 45st. C będzie to spory klocek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrol76 16.12.2016 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Ogrzewanie podłogowe 12m2 rozstaw rur co 15cm moc podłogi przy 45*C to 140W/m2 co daje 1680W Całkowity koszt ogrzewania podłogowego to ok 130zł / m2 więc przy pomieszczeniu wychodzi koszt 1560zł Ciekawe skąd taka moc w podłodze... Powiedzmy, że miał Pan na myśli rurkę fi12. Moc z 1mb przy zasileniu 45st to ok 12W. Przy rozstawie co 15cm zakładam, że nie nawlecze się jej więcej jak 7mb na 1m2. 7m x 12W to max 84W/1m2 Aby osiągnąć wskazaną przez pana moc trzeba byłoby polać posadzkę wodą i dmuchać na nią wentylatorem Jednak nie ma co porównywać ogrzewania podłogowego ze ściennym. Przy podłogowym to tak jak przy zwykłym grzejniku transmisja energii cieplnej biegnie od posadzki w kierunku zimnej ściany zewnętrznej. A więc ogrzane powietrze odda swoją wilgoć do zimnej ściany zewnętrznej. Podnosi wilgotność ścian i osusza wilgoć w pomieszczeniu. Tylko ogrzewanie ścienne odwraca ten proces, dlatego warto wydać więcej. W przypadku grzejnika wiszącego, to zasilanie go parametrem 45st w ogóle nie ma sensu. Ponieważ różnica temperatury otoczenia i grzejnika jest za niska do wywołania ssania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts