Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brexit, czy ze strachu, a może z wyrachowania?

Tomaszs131

Recommended Posts

Zastanawia mnie dlaczego angole chcą odizolować się od EU?

Czy to może ze strachu przed atakami terrorystycznymi, czy z obawy wyparcia z rynku pracy przez przybycie tańszej siły roboczej z krajów unii?

Z tego co wyczytałem to Anglia wpłaca sporo do unijnej kasy i może mają tego poprostu dosyć?

A może znacie lub przepuszczacie inne podłoże zaistniałej sytuacji?

Referendum już nie długo- 23 Czerwca. Wyjdą z unii czy może przejrzą na oczy?

Wg mnie integracja po prostu poszła za daleko. Widać to nie tylko po UK, że krajom członkowskim zaczyna przeszkadzać coraz więcej regulacji ze strony Brukseli, które często służą interesom poszczególnych krajów a nie całej wspólnoty (vide ślimak będący rybą - więcej przykładów http://prawo.gazetaprawna.pl/galerie/798697,duze-zdjecie,1,dlaczego-slimak-to-ryba-absurdy-prawa-unii-europejskiej.html)

Wg mnie integracja po prostu poszła za daleko. Widać to nie tylko po UK, że krajom członkowskim zaczyna przeszkadzać coraz więcej regulacji ze strony Brukseli, które często służą interesom poszczególnych krajów a nie całej wspólnoty (vide ślimak będący rybą - więcej przykładów http://prawo.gazetaprawna.pl/galerie/798697,duze-zdjecie,1,dlaczego-slimak-to-ryba-absurdy-prawa-unii-europejskiej.html)

Może i tak być.

Brexit uderzyć może w sporą rzeszę rodaków mieszkających na wyspach od lat.

Gdzieś wyczytałem, że obywatelom z poza UK mieszkającym mniej niż 5 lat na wyspach może być ciężko utrzymać pracę, czy środki socjalne.

Z tego co pamiętam ograniczenie socjalu dla mieszkających krócej niż 5 lat jest już postanowione niezależnie od wyniku referendum. I wcale się nie dziwię... Nic nie słyszałem o problemach z utrzymaniem pracy, natomiast są głosy o ograniczeniach w przyjmowaniu nowych imigrantów.

Islandii wyszło na dobre bez wielkiego zaciskania pasa,

pozamykali banksterów i po kłopocie.!(reszta uciekła)

Tylko kto to zrobi w Polsce jak rzondy te same

(po.,psl.pis,sld) tylko szyldy zmieniają.jedna klika.!

same farbowane lisy.! do koryta teraz my.!

Włodku, czyżbyś nie zauwsżył dobrej zmiany ?

Farage już twierdzi, że on tylko tak żartował z tą wysokością kwoty, jaką rzekomo WB oddawała UE.

I ciekawi mnie kiedy referendum w Walii i Szkocji, żeby wyjść ze Zjednoczonego Królestwa i pozostać w UE? :)

Z tego co słyszałem to nie wcześniej niż za dwa lata.

Farge to bajkopisarz jest, obiecał że zaoszczędzone pieniądze w kwocie 350£ milionów funtów zamiast do skarbca EU trafią do NHS (odpowiednik NFZ-u) i to w co tygodniowych transzach. Jakież było zdziwienie gdy parę godzin po ogłoszeniu wyników w TV Farage stwierdził, że do tego nie dojdzie. Pomylił się....

Ile angoli kupiło jego zapewnienia, nie wiadomo. Patrząc na to jak długo w Anglii czeka się na wizytę u specjalisty, było ich sporo.

Nie jestem do końca pewny, nie oglądam angielskiej TV- chociaż mieszkam w na wyspach od dłuższego czasu.

Pamiętam tylko, ze zapewniano Irlandię i Szkocję o dobrej woli pozostania Anglii w EU. To był warunek dla którego oba pozostały w UK. Teraz nic ich nie zatrzyma przed ustanowieniem odrębności. Na FB zaczyna być o tym głośno...

A tymczasem.....

http://images72.fotosik.pl/530/2f8ca8c25c17f9d9.jpg

13533016_10153949190278557_3893895221256758850_n.jpg

Edytowane przez Tomaszs131

No i zaczęło się, pierwsze wywiady wsród zadowolonych brexitowców. Przebieg reportażu zdawał się być z góry ustalony, bez wpadek, niespodzianek, do momentu gdy do głosu doszedł zakłopotany mężczyzna i oświadczył, że jest w szoku. Nie sądził iż do Brexitu dojdzie, nie spodziewał się że jego głos ma znaczenie, był przekonany że Anglia w unii pozostanie.

Ilu jeszcze.....

Ponad 1,2 miliona Anglików żyje w krajach UE.

Pojawił się pomysł aby wprowadzić obowiązek posiadania brytyjskiego paszportu dla obcokrajowców z Unii żyjących w UK. Wiąże się to ze zdaniem egzaminu w języku angielskim z wiedzy powszechnej i historii Anglii. I oczywiście zapłaceniu 1500 Funtów za paszport. Czekam osobiście aż jak to przystało na pomysłodawców 1,2 miliona Anglików zda egzamin w języku francuskim, hiszpańskim, portugalskim, greckim, włoskim, a nawet polskim i tym zapewni sobie możliwość zakupu paszportu i prawa do życia w kraju w którym mieszkają.

Jest wiele spraw na minus dla członkostwa w Unii. Anglicy / i Walijczycy/ zrobili to do czego mają prawo, ale nie mają prawa zapominać, że kij ma 2 końce.

Ponad 1,2 miliona Anglików żyje w krajach UE.

Pojawił się pomysł aby wprowadzić obowiązek posiadania brytyjskiego paszportu dla obcokrajowców z Unii żyjących w UK. Wiąże się to ze zdaniem egzaminu w języku angielskim z wiedzy powszechnej i historii Anglii. I oczywiście zapłaceniu 1500 Funtów za paszport. Czekam osobiście aż jak to przystało na pomysłodawców 1,2 miliona Anglików zda egzamin w języku francuskim, hiszpańskim, portugalskim, greckim, włoskim, a nawet polskim i tym zapewni sobie możliwość zakupu paszportu i prawa do życia w kraju w którym mieszkają.

Jest wiele spraw na minus dla członkostwa w Unii. Anglicy / i Walijczycy/ zrobili to do czego mają prawo, ale nie mają prawa zapominać, że kij ma 2 końce.

Już widzę jak dumni Angolę stawiają się na egzamin np. z historii i j. hiszpańskiego, francuskiego, włoskiego:)

W piątek w Cambridgeshire Polacy znaleźli ulotki z informacją " Wyszliśmy z UE. Nie będzie więcej polskiego robactwa". Ta druga część przypomina zamierzchłe czasy, czasy nienawiści i tragizmu człowieczeństwa pierwszej połowy XX wieku. Policja poważnie zabrała się do pracy. Za ten czyn grozi do 6 miesięcy więzienia.