Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam problem z Miastem dotyczące oczyszczalni drenażowej

lukasz.zst

Recommended Posts

Witam

Mam problem z Miastem dotyczące oczyszczalni drenażowej

Złożyłem w Kwietniu 2015 projekt budowy domu wraz z oczyszczalnią drenażowa przy domową. W projekcie była nawet zawarta firma jak to ma być. W Maju otrzymałem pozwolenie na budowę z starostwa. Termin zakończenia był na 2016marzec

Projekt był indywidualny

W marcu 2016 zakończyłem budowę i dostałem z nadzoru budowlanego pozwolenie na zamieszkanie. Po miesiącu przychodzi pismo żę wzywaj mnie do uzupełnienia dokumentów w ale urzędzie miasta w sprawie oczyszczalni . Jade tam i zarzucają mi że nie mam pozwolenia na odbiór oczyszczalni bo taki w niosek nie został złożony . I nakazują mi demontaż obecnej oczyszczalni i zamontowania odpowiedniej z godnie z przepisami z 2016 roku. I ich nie obchodzi starostwo żę wydało zgodę na oczyszczanie i pozwolenie na budowę. Starostwo i urząd miasta jest w tym samym budynku

Wszędzie gdzie pytałem co montują oczyszczalnie mówili że mam walczyć z miastem :

Ponieważ :

- dlaczego nadzór wydał pozwolenie na budowę wiedząc żę w aglomeracji nie można montować oczyszczalni drenażowej.

- dlaczego nadzór budowlany odebrał ta instalacje

- dlaczego starostwo ani zim nie powiadomił mnie że mam po zakończeniu budowy złożyć wniosek na uruchomienie oczyszczalni.

Czy mam racje czy mylę się czy warto wytoczyć ciężkie działa .

I co mnie obchodzi starostwo i urząd miasta

- dlaczego nadzór wydał pozwolenie na budowę wiedząc żę w aglomeracji nie można montować oczyszczalni drenażowej.

W 2015 roku wolno było. Nie mogli ci zabronić, kierując się przepisami, które dopiero zaczną obowiązywać.

- dlaczego nadzór budowlany odebrał ta instalacje

Bo nadzór budowlany interesuje zgodność ze sztuką budowlaną i przepisami w tej dziedzinie. Ich interesuje, czy dom został wykonany prawidłowo, a nie czy masz zalegalizowany wodomierz albo właściwy typ oczyszczalni.

- dlaczego starostwo ani zim nie powiadomił mnie że mam po zakończeniu budowy złożyć wniosek na uruchomienie oczyszczalni.

Bo nie mają obowiązku. Nieznajomość prawa nie zwalnia cię z jego przestrzegania. Zainteresuj się raczej, dlaczego nie poinformowała cię o tym firma montująca oczyszczalnię. Oni musieli o tym wiedzieć, a przecież chyba robili ci to w 2016 roku?

Chętnie bym poznał nazwę tej firmy.

Zgłoszenie przydomowej oczyszczalni ścieków to sprawa Twoja a nie firmy montującej.

Budowa przydomowej oczyszczalni ściekówo przepustowości nie przekraczającej 7,5 m3

na dobę nie wymaga otrzymania decyzji o ustaleniu warunków zabudowy i zagospodarowania terenu, ani też pozwolenia na budowę, wymaga natomiast zgłoszenia.

Lokalizacja przydomowej oczyszczalni ścieków nie może być sprzeczna z miejscowym planem zagospodarowania terenu oraz wymaga przestrzegania wszystkich odległości.

Budowa przydomowej oczyszczalni ścieków, w przypadku odprowadzenia oczyszczonych

ścieków bytowych do wód lub do ziemi w ilości nieprzekraczającej 5 m3/d na gruncie stanowiącym naszą własność, nie wymaga uzyskania pozwolenia wodno prawnego.

Oni zamontowali bo pozwalały lub nie zabraniały tego przepisy i pozwolenie na budowę.

Albo jest kolizja z przepisami powyzej albo prawdopodobnie w przepisach ochrony środowiska dlatego też urzędem władnym nie jest inspektorat nadzoru budowlanego tylko urząd miasta.

Ustawa z dnia 27 kwietnia Prawo ochrony środowiska Dz. U. z 2013 r. poz.1232)

Włożyłeś kij w mrowisko więc niech sprawa trochę ucichnie a następnie zgłoś tą oczyszczalnię i przedstaw wszystkie certyfikaty wymagane przez urząd.

Jeśli oczyszczalnia jest niezgodna z wymogami to wtedy to jest sprawa winy producenta i firmy montującej jeśli to ta sama.

Edytowane przez Mareks77