lukasz.zst 12.06.2016 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Witam Mam problem z Miastem dotyczące oczyszczalni drenażowej Złożyłem w Kwietniu 2015 projekt budowy domu wraz z oczyszczalnią drenażowa przy domową. W projekcie była nawet zawarta firma jak to ma być. W Maju otrzymałem pozwolenie na budowę z starostwa. Termin zakończenia był na 2016marzec Projekt był indywidualny W marcu 2016 zakończyłem budowę i dostałem z nadzoru budowlanego pozwolenie na zamieszkanie. Po miesiącu przychodzi pismo żę wzywaj mnie do uzupełnienia dokumentów w ale urzędzie miasta w sprawie oczyszczalni . Jade tam i zarzucają mi że nie mam pozwolenia na odbiór oczyszczalni bo taki w niosek nie został złożony . I nakazują mi demontaż obecnej oczyszczalni i zamontowania odpowiedniej z godnie z przepisami z 2016 roku. I ich nie obchodzi starostwo żę wydało zgodę na oczyszczanie i pozwolenie na budowę. Starostwo i urząd miasta jest w tym samym budynku Wszędzie gdzie pytałem co montują oczyszczalnie mówili że mam walczyć z miastem :Ponieważ :- dlaczego nadzór wydał pozwolenie na budowę wiedząc żę w aglomeracji nie można montować oczyszczalni drenażowej.- dlaczego nadzór budowlany odebrał ta instalacje - dlaczego starostwo ani zim nie powiadomił mnie że mam po zakończeniu budowy złożyć wniosek na uruchomienie oczyszczalni. Czy mam racje czy mylę się czy warto wytoczyć ciężkie działa . I co mnie obchodzi starostwo i urząd miasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 13.06.2016 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 - dlaczego nadzór wydał pozwolenie na budowę wiedząc żę w aglomeracji nie można montować oczyszczalni drenażowej. W 2015 roku wolno było. Nie mogli ci zabronić, kierując się przepisami, które dopiero zaczną obowiązywać. - dlaczego nadzór budowlany odebrał ta instalacje Bo nadzór budowlany interesuje zgodność ze sztuką budowlaną i przepisami w tej dziedzinie. Ich interesuje, czy dom został wykonany prawidłowo, a nie czy masz zalegalizowany wodomierz albo właściwy typ oczyszczalni. - dlaczego starostwo ani zim nie powiadomił mnie że mam po zakończeniu budowy złożyć wniosek na uruchomienie oczyszczalni. Bo nie mają obowiązku. Nieznajomość prawa nie zwalnia cię z jego przestrzegania. Zainteresuj się raczej, dlaczego nie poinformowała cię o tym firma montująca oczyszczalnię. Oni musieli o tym wiedzieć, a przecież chyba robili ci to w 2016 roku? Chętnie bym poznał nazwę tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.06.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 (edytowane) Zgłoszenie przydomowej oczyszczalni ścieków to sprawa Twoja a nie firmy montującej.Budowa przydomowej oczyszczalni ściekówo przepustowości nie przekraczającej 7,5 m3na dobę nie wymaga otrzymania decyzji o ustaleniu warunków zabudowy i zagospodarowania terenu, ani też pozwolenia na budowę, wymaga natomiast zgłoszenia.Lokalizacja przydomowej oczyszczalni ścieków nie może być sprzeczna z miejscowym planem zagospodarowania terenu oraz wymaga przestrzegania wszystkich odległości. Budowa przydomowej oczyszczalni ścieków, w przypadku odprowadzenia oczyszczonych ścieków bytowych do wód lub do ziemi w ilości nieprzekraczającej 5 m3/d na gruncie stanowiącym naszą własność, nie wymaga uzyskania pozwolenia wodno prawnego. Oni zamontowali bo pozwalały lub nie zabraniały tego przepisy i pozwolenie na budowę. Albo jest kolizja z przepisami powyzej albo prawdopodobnie w przepisach ochrony środowiska dlatego też urzędem władnym nie jest inspektorat nadzoru budowlanego tylko urząd miasta. Ustawa z dnia 27 kwietnia Prawo ochrony środowiska Dz. U. z 2013 r. poz.1232) Włożyłeś kij w mrowisko więc niech sprawa trochę ucichnie a następnie zgłoś tą oczyszczalnię i przedstaw wszystkie certyfikaty wymagane przez urząd.Jeśli oczyszczalnia jest niezgodna z wymogami to wtedy to jest sprawa winy producenta i firmy montującej jeśli to ta sama. Edytowane 15 Czerwca 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 15.06.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 słowem POZAMIATANE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.zst 15.06.2016 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.06.2016 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 W tym roku zmieniły się przepisy. W zeszłym roku miałes pewnie oczyszczalnie zgodna z przepisami. Od stycznia weszło nowe rozporządzenie i do niego należy się zastosować. U.mnie oczyszczalnia na zgłoszenie w starostwie, odbiór ochrona środowiska z gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts