mariusz7924 12.06.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Witam wszystkich. Mam pewien problem z adaptacją projektu do warunków zab. Nasz domek to lote g2 z dwuspadowym dachem. Oryginalny projekt miał pochylenie połaci 30*, a warunki zab. wymusiły zmianę na 35* Pomimo uzgodnień w naszym biurze arch. Dostałem niedawno skany projektu po zmianach i troszkę mnie zaskoczyło to co tam zobaczyłem. Domek miał konstr. dachu krokwiowo jętkową, Została ona zmieniona. Dorzucono dwie płatwie pośrednie o wym. 16x24 i do tego 6 szt słupów 16x16cm. Oczywiście, żeby słupy miały na czym stać domalowano dwa słupy żelbetowe na parterze 24x24, w wewnętrznych ścianach nośnych. zmieniono przkrój murłaty z 14x14cm na 16x16cm. I do tego kilka podciągów w stropie. Docelowo, biorąc pod uwagę klasę drewna w projekcie ( K27) dach prawdopodobnie powstanie z belek dwuteowych steico lub kronopol. Niewiem co mam o tym myśleć. Wiem że na forum udziela się wiele osób z branży, wiele z nich tępi (jak ja lubię to słowo) patologie budowlane i naprowadza budujących na własciwą drogę. Proszę o wypowiedzi na temat mojego dachu. Ew. zlecę wykonanie projrktu dachu komuś kto nie doprowadzi mnie do ruiny Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/211711-problem-z-projektem-dachu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts