Gumol 14.06.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2016 Witam, Mam nielada problem ze smrodem z kanalizacji, który uniemożliwia normalne funkcjonowanie w domu. Ale od początku... Kilka miesięcy temu Miejskie Wodociągi w Bydgoszczy podłączyły do kanalizacji okoliczne miasteczka z gminy Białe Błota, jak się szybko okazało spowodowało to ogromny fetor z kanalizacji... Przez wiele tygodni smród niósł się nad okolicą, jedynym ratunkiem było ciągłe wzywanie pogotowia wod-kan które przepukiwało kanalizację... Ponoć stężenie siarko-wodoru przekraczało normę ponad 8 krotnie. Był o tym nawet artykuł na jednym z portali: http://m.bydgoszcz24.pl/mobile.php/artykul/zlowonne-gazy-na-pradach-prezes-drzewiecki-zatyka-nos Po wielu bojach z MWiK, został wprowadzony "plan naprawczy" polegający na dawkowaniu chemi neutralizującej przykre zapachy. Faktycznie po pewnym czasie sytuacja ogólna w okolicy się poprawiła. Niemniej problem w moim własnym ogródku nadal pozostał - a mianowicie odór z pionów kanalizacyjnych. Zapach jest mocno odczuwalny kiedy tylko otwieramy okna ( i to nie tylko dachowe), bądź siedzimy na ogrodzie. Wewnątrz domu instalacja jest w pełni szczelna, wszędzie mamy zainstalowane syfony. Wydaje mi się, że jako jeden z niewielu domów w okolicy ( nowo wybudowany) mam wyprowadzoną wentylację kanalizacji poprzez 3 kominki dachowe, co powoduje że to właśnie przez mój dom wentyluje się cała okolica. Zastanawiam się czy istnieją jakieś sposoby aby samodzielnie pozbyć się tego przykrego problemu. Czytając fora zetknąłem się ze stosowaniem zaworów napowietrzających. Pytanie tylko czy stosując napowietrzacze mogę pozbyć się całkowicie wentylacji ponad dach? Wiem, że jest to sytuacja niepożadana, niemniej obawiam się że jeśli zostawię wentylację pojedyńczego pionu, to problem nadal pozostanie. Proszę doradźcie, bo marzenie o własnym miejscu na ziemi przeradza się w katorgę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.06.2016 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Zawory napowietrzające są używane zazwyczaj do napowietrzania miejscowego i występują oprócz stosowania wywiewki na pionie.W waszym przypadku można by zastosować takie zawory w miejsce wywiewek i należało by je zlikwidować gdyż zawory stosowane są tylko wewnątrz pomieszczeń w dodatnich temperaturach. Oprócz zaworów na pionach które idą do wywiewek należało by zastosować dodatkowe miejscowe napowietrzenia na dłuższych odcinkach kanalizacji wewnętrznej. Jeśli rozchodzący się odór nie pochodzi ze studzienek kanalizacyjnych umieszczonych w ulicy i na 100% pochodzi z waszych kominków wywiewnych to powinno rozwiązać problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts