rustin 17.06.2016 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 I to jest bardzo ciekawa odpowiedz. Dzięki Skutki przewymiarowania kotła gazowego w takim razie maja mniejsze konserwację niż w przypadku kotłów na paliwo stałe. Czyli spalanie 5 procent większe. A co się dzieje przez częstrze wł /wył? Czy to spalanie jest większe o 5 procent przez to że się wł i wył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.06.2016 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 (edytowane) Spalanie większe o 5% wiąże się ze sposobem startu kotła.Podczas startu palnik jest wysterowany w zależności od rozwiązań producenta pomiędzy 80 - 100% a następnie wysterowanie palnika spada do poziomu który jest potrzebny do zapewnienia temperatury zasilania czynnika grzewczego.Nie wiem o jakich kotłach mówisz i z opisu ich parametrów wnioskuję że będzie to prawdopodobnie coś z Junkersa.Nie będę polemizował z różnicą spalania pomiędzy dwoma wyrobami tej samej firmy w których różna jest moc minimalna ale ze względu na charakter ogrzewania podłogowego i algorytm regulacji pogodowej twierdzę z doświadczenia ze swoim kotłem że mniejsza moc jest przydatna i zapewnia większą dynamikę pracy.Jeśli faktycznie myślisz o zastosowaniu Junkersa to przy zastosowaniu sprzęgła to ze względu na sposób pracy tych kotłów oraz rozwiązania instalacyjne pojawiają się problemy z taktowaniem. Problematyka jest opisana na forum . Edytowane 17 Czerwca 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 17.06.2016 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Jak nie masz nic do powiedzenia to po co piszesz? A jak jesteś taki dobry z fizyki to wyjaśnij. Napisałem Ci prawdę, po prostu. Żeby dostarczyć określoną ilość energii potrzeba spalić określoną ilość paliwa. Znaczenie ma tylko sprawność spalania, a ta jest bardzo zbliżona wśród kotłów kondensacyjnych. Dodatkowo kocioł przed startem musi sobie przedmuchać komorę, więc minimalnie zwiększa się strata kominowa z tego powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.06.2016 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 I to jest bardzo ciekawa odpowiedz. Dzięki Skutki przewymiarowania kotła gazowego w takim razie maja mniejsze konserwację niż w przypadku kotłów na paliwo stałe. Czyli spalanie 5 procent większe. A co się dzieje przez częstrze wł /wył? Czy to spalanie jest większe o 5 procent przez to że się wł i wył? Generalnie kocioł zanim ustabilizuje pracę to zmienia obroty wentylatora, wchodzi na wysokie obroty, zwalnia, coś mierzy, jesli taka sytuacja miałaby sie powtarzać kilkadziesiat razy na dobę, to nie wiem, czy to dobrze zrobi tym podzespołom. No i każdy start, to jakas strata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.06.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Generalna zasada jest taka, że im mniejsza temperatura zasilania i powrotu tym lepsza sprawność wymiany ciepła w kotle i mniej go idzie w komin. Szczególnie przy kotłach kondensacyjnych.Trzeba brać pod uwagę to że palnik zbytnio nie lubi być zapalany i gaszony a częste zapalanie na pewno wpływa skracając jego żywotność. Jeśli te zasady są prawdziwe i niepodważalne to kocioł z mocą minimalną 3kW zejdzie sobie spokojnie z wysterowaniem palnika do swojej minimalnej gdyż tyle potrzebuje w danej chwili, natomiast kocioł z mocą 7kW aby uzyskać zadaną temperaturę zasilania wyłączy się i załączy ponownie regulując czasami załączenia i postoju wymaganą temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 17.06.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 No i każdy start, to jakas strata. Każdy start , to strata . Ale każde zatrzymanie to zysk:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.06.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Każdy start , to strata . Ale każde zatrzymanie to zysk:cool: Dlatego mój kocioł stoi przez większość doby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.06.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Dlatego mój kocioł stoi przez większość doby Z tego wynika że Twoja podłoga jest zimna także przez większość doby, a komfortu nigdy nie da się pogodzić z oszczędnościami. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.06.2016 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 (edytowane) Przez większość doby nie korzystam z podłóg mojego domu.A kiedy korzystam, kocioł pracuje - podłoga jest przyjmie letnia. Gdyby kocioł pracował calą dobę z mocą 1.9kW i temp zasilania 27C to wszyscy narzekaliby na zimne podłogi.... Edytowane 17 Czerwca 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.06.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Te cuda to rozumiem że za pomocą programowanych na regulatorze okien czasowych. Niestety trudno zmusić wszystkich domowników aby mieli ten sam tryb życia co ja Skoro jednak wypróbowałeś obydwie opcję to jak to wyszło na zużyciu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.06.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 My mamy podobny rytm dnia, wiec nie ma problemu.Nie robilem porównań, bo na okna czasowe zmieniłem juz w pierwszym miesiącu pierwszego sezonu grzewczego, po kilkunastu dniach grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 17.06.2016 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Z tego wynika że Twoja podłoga jest zimna także przez większość doby, a komfortu nigdy nie da się pogodzić z oszczędnościami. . Często się zdarza ,że klienci zgłaszają awarię bo grzejniki są zimne . Wtedy należy otworzyć okna . Ale to mało oszczędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.06.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Często się zdarza ,że klienci zgłaszają awarię bo grzejniki są zimne . Wtedy należy otworzyć okna . Ale to mało oszczędne. Czyżby nick fachman miał określać fachowca . To kolejna Twoja uszczypliwa uwaga nie wnosząca nic do tematu więc z 19- nastki powinieneś sobie zrobić 20-stkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts