Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

COP powietrznych pomp ciepła.

gondoljerzy

Recommended Posts

Witam. (wycięty niezrozumiały bełkot)

Mam grzeczną prośbę, nie powołuj się na mnie -- albowiem nie chcę być z takim trolem jak ty w żaden sposób utożsamiany. Jeszcze ktoś pomyśli, że podobnie myślimy...

Ps. bobrow, Varme nie pisał do Ciebie, tylko do trolla -- z tym że posty chyba do kosza poleciały.

Edytowane przez Myjk

• Odpowiedzi 221
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jaki cel pisania tutaj - żeby ci co tu zajżą mogli mieć swój osąd na temat PC na podstawie argumentów i faktów ,a nie dyrdymał ...

Chodzi Ci o Clarneta ? Ok - przepraszam za „reklamę” , z drugiej strony Clarnet twierdzi że jestem uczulony na Daikina ...

A kol Wklaczyński chyba ma problem z czytaniem - tyle razy prosiłem o przeczytanie mojej stopki , jeśli się chce wypowiadać nt mojej chałupy ...

Tam jest przecież tyle konkretnych danych porównawczych- np ostatni sezon zużycie na PC 8100kWh za 3650 pln brutto...

Może czas odpuścić...

Dzięki kolego borow. Tutaj zgadzam się całkowicie. Forum jest dla szukających prawdy i myślących ludzi a nie dla tych co chcą aby prawda była tylko po ich stronie, często czerpiących z tego zyski.

Co do czytania, to nie wiem ale ciężko sie zrozumieć. Przecież ja także w wielu postach przyjmuję 8100kWh za 3650 pln brutto, jedynie raz odniosłem się do twojego omyłkowego kosztu gzie podałeś dzień i noc 60/40 i wtedy koszt był około 5tys, ale nie mam podstaw ci nie wierzyć. Powierzchnie budynku 200m², piętrowy, itp.... w tym garaż podobnie jak u mnie, oprócz grzejników ja mam 100% podłogówki. Twój koszt ogrzewania jest dla mnie wzorcowy, ale uważam jedynie że wyższy jak mój który od czasu wymiany PC na 21kWh 1800zł rocznie. W czym tu problem?

Edytowane przez wklaczynski

Tak, z tym ze jego post znikł. I mój faktycznie poprzedza post kol. Bobrow

Co z tego że coś tam zostało usunięte. Twoje posty rozumiem sprzedajesz to i nie na rękę tobie aby ludzie próbowali analizować beznadziejne COP tych PC AW. W przypadku AW zysk jest prosty szybka instalacja, numer telefonu klienta do sitka szukacie nowego. Liczy wam się interes a więc celowo musicie zamydlać prawdę, więc z wami można się pospierać. Znam wasze cele i mam do was szacunek, bo nie działacie złośliwie. Ale Myjk to nie wiem po co tu się przyplątał. Może ma jakąś PC ale gruntową, nic nie pisze merytorycznego, zero wiedzy na jaki kol wiek temat, chciał tu po prostu zasinieć, poziom wypowiedzi jaki reprezentuje to trolling nic więcej, nawet jego zawiść nie wynika z różnicy poglądów na temat PC bo tu żadnych poglądów nie przedstawił. Po prostu zwąchał pożywkę dla trola.

Panwie dajcie wreszcie spokój. Kolega wklaczynski zarejestrował się rok pózniej ode mnie i dziw bierze, ze nie rozpoznaje forumowiczów po nicku- wszystkich pokolei bezpodstawnie posądza o szemrany marketing, za każdym razem chybiony.

Niestety nikt nie raczył zauważyć, ze wasze nawzajem opluwanie się, z wątku zrobiło bagno.

Edytowane przez Tomaszs131
Literówka.

Dobra panowie instalatorzy i sprzedawcy macie tu swoje panasoniki powietrze-woda:

http://systemy.instalacyjne.pl/?p=3669

Przeczytajcie całość, szczególnie polecam tabelkę COP wykonaną w trakcie profesjonalnego badania. Szczególnie proszę zwrócić uwagę na wynik badania czyli fragment:

"Koszty ogrzewania pokrywają się z instalacją opartą na kotle kondensacyjnym zasilanym gazem ziemnym. Pompa ciepła nie wymagała jednak montowania kosztownych przyłączy i instalacji kominowej oraz ponoszenia dodatkowych kosztów. W stosunku do kotła na olej opałowy koszt jest niemal dwukrotnie niższy."

Oczywiście większość z was zaprzeczy, bo o biznes trzeba dbać. Badania tych waszych urządzeń panasonica za 40tys zł, jasno przedstawiają że te kreatywne scop, możecie tu kombinować, obniżać GZ do 30°C ale COP max 3.4, pododawane przez producenta cudowne osiągi tych PC chyba tyczą się raczej Afryki. Niżej jak 30% oszczędności jak w stosunku co do gazu nie zejdziecie. Miłej lektury, oczywiście założę się że to dla was brednie jak reszta profesjonalnych analiz podawana w linkach i dostępna na google.

Edytowane przez wklaczynski

Badania tych waszych urządzeń panasonica za 40tys zł, jasno przedstawiają że te kreatywne scop, możecie tu kombinować, obniżać GZ do 30°C ale COP max 3.4, pododawane przez producenta cudowne osiągi tych PC chyba tyczą się raczej Afryki. Niżej jak 30% oszczędności jak w stosunku co do gazu nie zejdziecie. Miłej lektury, oczywiście założę się że to dla was brednie jak reszta profesjonalnych analiz podawana w linkach i dostępna na google.

Wystarczy zrobić podłogówkę, robic do m zgodnynz WT2017 (albo lepiej ocieplić) i uwzględnić grzanie CWU nawet w lecie gdzie masz temperaturę 20, 30 albo i więcej stopni. A przy kaloryferach w nędznie ocieplonym biurowcu to musiał być niezly COP skoro to tekst Panasonica.

Dobra panowie instalatorzy i sprzedawcy macie tu swoje panasoniki powietrze-woda:

Przeczytajcie całość, szczególnie polecam tabelkę COP wykonaną w trakcie profesjonalnego badania. Szczególnie proszę zwrócić uwagę na wynik badania czyli fragment:

"Koszty ogrzewania pokrywają się z instalacją opartą na kotle kondensacyjnym zasilanym gazem ziemnym. Pompa ciepła nie wymagała jednak montowania kosztownych przyłączy i instalacji kominowej oraz ponoszenia dodatkowych kosztów. W stosunku do kotła na olej opałowy koszt jest niemal dwukrotnie niższy."

Oczywiście większość z was zaprzeczy, bo o biznes trzeba dbać. Badania tych waszych urządzeń panasonica za 40tys zł, jasno przedstawiają że te kreatywne scop, możecie tu kombinować, obniżać GZ do 30°C ale COP max 3.4, pododawane przez producenta cudowne osiągi tych PC chyba tyczą się raczej Afryki. Niżej jak 30% oszczędności jak w stosunku co do gazu nie zejdziecie. Miłej lektury, oczywiście założę się że to dla was brednie jak reszta profesjonalnych analiz podawana w linkach i dostępna na google.

Brednie o tyle, że:

Pompa ciepła zainstalowana w firmie Mag Instal ma moc 16 kW i ogrzewa powierzchnię biurową wynoszącą 220 m2. Ciepło rozprowadzane jest za pomocą tradycyjnych grzejników płytowych. Wymusza to stosowanie najwyższej temperatury zasilania jaką może dać pompa – 55oC

Ty kpisz, czy dajesz pokaz swojej indolencji, przytaczając takie testy ?

Jeśli w takich warunkach, pompa ciepła dała wynik równy kosztom z gazu (który był wówczas tańszy) to przy zasilaniu podłogówki temp 30-34C wynik będzie wyraźnie lepszy.

Wklejaj dalej takie testy, to się samozaorasz dokumentnie :)

Zapomniałeś jeszcze przytoczyć wnioski:

Osiągnięte średnie COP na poziomie 2,4 jest zgodne z danymi producenta. Po obniżeniu temperatury zasilania instalacji do 35oC wskaźnik COP powinien wynieść 3,4, a koszt ogrzewania powinien być trzykrotnie mniejszy niż ogrzewanie kotłem olejowym i o 20-30% niższy od kosztu ogrzewania kotłem gazowym kondensacyjnym. Należy również pamiętać, że ogrzewanie pompą ciepła jest praktycznie bezobsługowe.
Edytowane przez fotohobby

Brednie o tyle, że:

Ty kpisz, czy dajesz pokaz swojej indolencji, przytaczając takie testy ?

Jeśli w takich warunkach, pompa ciepła dała wynik równy kosztom z gazu (który był wówczas tańszy) to przy zasilaniu podłogówki temp 30-34C wynik będzie wyraźnie lepszy.

Dziwnym jakimś sposobem w ciągu ostatnich trzech lat (od tego czasu mam opomiarowanie) osiągam SCOP rzędu 3,7.

Nie należę przy tym do wyjątków.

Bez gimnastyki, buforów, hybryd gazowych i innych wynalazków.

Polegam wyłącznie na technice T-Capa i siłach natury.

Niektórym nie mieści to się w głowie.

Pozdrawiam

Pratchawie

Widać kolega mocno nie w temacie, nie śledzi forum, wątków o pompach ale za to chętnie się w jednym z nich udziela.. Zaczyna mnie to mocno irytować bo podany przez Ciebie koszt instalacji jest mocno przesadzony i to o co najmniej 13 kzł. Pytanie czy czynisz to z własnej nie wiedzy, czy może z celowym, marketingowym rozmysłem?

2 lata temu kupowałem Tcapa9kw. Najtańsza oferta wtedy to 22 tysie (ze zbiornikiem CWU i robocizną) - instalator okolo 200km ode mnie, zapłaciłem 25 - instalator mieszka 20 km ode mnie. Zapewne Panasoniki nie staniały - tym bardziej ze wyszedł nowy model. wklaczynski o co Ci chodzi ?

Chodzi o trollowanie PC i prądu na rzecz gazu. Do tego trzeba zaliczyć przewalanie kosztów instalacji (vide PC 40 zamiast 25), przewalanie na kWh energii (vide 0.17 za gaz, jak średnio wychodzi 0.24) tak aby udowodnić zasadność montażu gazu. Nie twierdzę że gaz jest zły, no ale to co ten koleś tutaj odprawia woła o pomstę do nieba (albo moderatora). ;) Liczyłem to wielokrotnie na potrzeby swojego domu -- zebrałem dziesiątki jak nie setki opinii użytkowników tak gazowców jak i pompiarzy i nigdzie nie wychodziły takie brednie jak powyżej.

Koledzy ,

trzy lata temu kupiłem 9 kW T-cap 3 f z 8% vatem za 23 500 pln , w tym roku kupiłem 9kW T-cap 1f do firmy za 18 000 pln netto...

Po mojej stronie był zakup zas CWU (ok 4000 pln brutto), instalacja elektryczna (to co niezbędne , bez opomiarowania - ok 600pln) , pompa wtórna (350 pln) i buforek/sprzęgło (ok 800 pln) , termostat (ok 300 pln)

pzdr

Hehe, wklaczynski zrobił ciekawy test. Podważył sens stosowania pompy PC PW i niech bóg da, że się myli i bredzi bo również zainstalowałem u siebie taka pompę. Też liczyłem i stwierdziłem, że się mi to opłaca (brak gazu a palaczem nie chciałem zostać). Ale nie o tym chciałem. Przeczytałem tyle, ile dałem rady i co? Jest to czyjaś opinia, może z doświadczenia, możne nie - kogo to obchodzi. No właśnie widać, że obchodzi niektórych forumowiczów w nadzwyczaj wysokim stopniu. Mało tego czytając naprawdę sporo forum, często zauważam, że niektóre wpisy wręcz są powielane przez te same osoby n-razy. No można być pasjonatem, owszem... zaraz zostanę zjedzony....

Hehe, wklaczynski zrobił ciekawy test. Podważył sens stosowania pompy PC PW i niech bóg da, że się myli i bredzi bo również zainstalowałem u siebie taka pompę. Też liczyłem i stwierdziłem, że się mi to opłaca (brak gazu a palaczem nie chciałem zostać). Ale nie o tym chciałem. Przeczytałem tyle, ile dałem rady i co? Jest to czyjaś opinia, może z doświadczenia, możne nie - kogo to obchodzi. No właśnie widać, że obchodzi niektórych forumowiczów w nadzwyczaj wysokim stopniu. Mało tego czytając naprawdę sporo forum, często zauważam, że niektóre wpisy wręcz są powielane przez te same osoby n-razy. No można być pasjonatem, owszem... zaraz zostanę zjedzony....

Widzisz, jako inwestor który kiedyś szukał informacji, rzetelnych informacji, w znacznej części musiałem się przedzierać przez takie brednie. Filtrowanie tego zajęło znaczną ilość czasu. Wiele osób na to nie ma nerwów, nie ma odpowiedniej wiedzy, a nawet nie chce mieć, w końcu nie ma czasu na przewalanie i analizowanie tematu przez rok albo i dłużej celem wyciągnięcia własnych wniosków. Dlatego może czasem się ludzie tutaj powtarzają, ale z pewnością nie po to, żeby podobnym sobie (inwestorom jak my sami) krzywdę zrobić. Może i jest to jakaś tam "własna" opinia, natomiast taka "opinia" jest niewątpliwie szkodliwa dla inwestorów tutaj zaglądających i nie powinna być pozostawiona sama sobie.