Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

COP powietrznych pomp ciepła.

gondoljerzy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 221
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety wbrew prywatnym opiniom i chaosem wprowadzanych przez sprzedawców tego typu PC nie cieszą się jakim kol wiek rocznym zużyciem. Raczej wszystkie profesjonalne opinie z netu i badania z ostatnich 7 lat dokładnie pokrywają się z moją opinią, że PC AW mają taki sam roczne koszty takie same jak gaz. .

Przypominam o cytacie z artykułu, który nam poleciłeś:

Osiągnięte średnie COP na poziomie 2,4 jest zgodne z danymi producenta. Po obniżeniu temperatury zasilania instalacji do 35oC wskaźnik COP powinien wynieść 3,4, a koszt ogrzewania powinien być trzykrotnie mniejszy niż ogrzewanie kotłem olejowym i o 20-30% niższy od kosztu ogrzewania kotłem gazowym kondensacyjnym

Mieszkam w blizniaku gdzie my mamy pompę ciepła, sąsiad ma identyczny blizniak (inny budynek obok, ta sama połówka co nasz), on grzeje gazem.

Rachunek za pazdziernik: my 110zł, oni 130zł

Rachunek za listopad: my 190zł, oni 240zł

Zużycie za grudzień u nas do dziś (22.12) ok 220zl, u sąsiada jeszcze nie wiem.

Wliczone opłaty stałe za gaz.

Wliczone CWU, obie rodziny 4 osobowe.

Sąsiedzi mają 23C na parterze i 22 na piętrze.

My mamy 22.5C na dole i 20.5C na górze (ciągle mamy problem z niewyregulowaną podłogówką).

Jak widać zużycie bardzo podobne, u nas nieco mniej wychodzi, ale mamy też niższą temperature na piętrze. Budynki są identycznie ocieplone z wyjątkiem dachu, sąsiad ma o wiele lepiej ocielony, u nas tylko 15cm wełny (będzie docieplony na dniach).

Plusy gazu: budynek szybciej reaguje na podniesienie temperatury na sterowniku kotla. U nas zwiekszenie temperatury skutkuje bardzo wolnym wzrostem temperatury w budynku. Pewnie to wynika z faktu że oni mają piecyk 24KW a nasza pompa tylko 9KW.

Inny plus gazu, całkowita cisza w budynku i na zewnątrz (minimalny szmer tylko obok piecyka), u nas pompa buczy w dzien i w nocy.

Oczywiscie podlogowka na calosci w obu budynkach.

P.S. Od pazdziernika mamy G12w ale w pojedyncze dni w grudniu pompa pracowała też w drogim okienku bo nie dawala rady dogrzać gory do 20C.

Niestety wbrew prywatnym opiniom i chaosem wprowadzanych przez sprzedawców tego typu PC nie cieszą się jakim kol wiek rocznym zużyciem. Raczej wszystkie profesjonalne opinie z netu i badania z ostatnich 7 lat dokładnie pokrywają się z moją opinią, że PC AW mają taki sam roczne koszty takie same jak gaz. Po za tym inni użytkownicy z muratora także potwierdzają że PC AW nie są konkurencją dla gazu. Rozumieniem złość sprzedawców, wymiana i naciąganie klientów na tego typu urządzenia to ich sposób na życie, raczej nie odpuszczą. Ale należy przestrzec przyszłych inwestorów przed tego typu inwestycjami. Zapewne zanim ktoś zainwestuje w marne COP tych PC AW które nie sprawdza się w tym klimacie, sam zasięgnie fachowej porady nie opierając się na bełkocie marketingowym sprzedawców tych PC. Ale co do PC BW, AW, to polecam, tu są ogromne oszczędności i wygoda. Po za tym co do panasonica należy się jeszcze przyjrzeć żywotności ich sprężarki, który jest 10 razy mniejszy niż copeland, a więc droga wymiana średnio co 5 lat. U najlepszych producentów PC stosuje się jedynie sprężarki copeland, jeżeli zależy im na żywotności i na sprawności. Nawet meeting wycofał się z tego typu sprężarek i montuje jedynie copeland. Co do panasonica to jedyna PC która strasznie boi się opublikować swoje parametry, podaje tylko zawyżony SCOP raczej z ich klimatu, gdzie klient nie ma możliwości zareklamować niezgodności towaru z opisem i domagać się odszkodowania za poniesione koszty. Firma Viessmann i inne nie mają problemu aby umieścić krzywe COP dla każdej produkowanej z nich PC AW. Klient raczej sam decyduje czy to mu się będzie opłacać, nie musi polegać nie reklamie sprzedawców. Pomijając fakt że PC AW w ogóle u żadnych sprzedawców nie mogą konkurować z kotłem gazowym to raczej co do panasonica i ich dokumentacją mającą na celu zatajenie sprawności tych PC raczej bym nie ryzykował zakupu ich urządzeń.

Tutaj na forum jest ciekawa dyskusja na temat opłacalnoći PC AW:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233989-Gaz-ziemny-lub-pompa-ciep%C5%82a-(powietrze-woda)-2015-co-wybra%C4%87-!

Tutaj na dal opinie ceny do ceny są takie same

http://www.instalator.pl/2015/03/rzeczywiste-koszty-eksploatacji-powietrznej-pompy-ciepla-3-zysk-na-grzaniu/

Niestety wbrew prywatnym odczuciom chwalącym swoje urządzenia sprzedawców nigdzie w necie nie ma nic aby potwierdzało opłacalność tych pc w stosunku co do gazu.

Witam ,

nie wiem skąd masz informacje o 10-krotnie mniejszej żywotności sprężarek Panasonica od Copelanda -z informacji do których dotarłem wygląda to tak :

-sprężarka rotacyjna Panasa ok 50 000 h

-sprężarka Copelanda ok 80 000h

Co do danych COP Panasonica , to w podstawowym katalogu są te dane +norma wg której jest to poświadczenie.

W DTR panasa są szczegółowe dane-z tabelkami i wykresami , poniżej przykład :

tabela sprawności.jpg

Tutaj przykładowe dwie strony z badania w znanej niemieckiej instytucji :

badanie str 1.jpg

badanie cd.jpg

Problem polega na tym ,że nie każdy producent podaje te dane jak np Panasonic.

W/w tematy były niejednokrotnie tutaj opisywane...

pzdr

Warto też przypomnieć o kreatywnej księgowości tego trolla -- tj. wyszło mu z jednej faktury 0,17 zł za gaz, gdy faktycznie w ujęciu rocznym wychodzi 0,24 zł albo i więcej.

Z taryfy przy przeliczniku PGNiG wyjdzie może i 0,17zł. Dla Warszawy jak przyjmiesz dla m3 gazu 9kWh i zmieścisz się w W-2.2 to zejdziesz poniżej 0,22zł. A jak masz pecha i ledwo się załapiesz na W-3.6 to zapłacisz i 0,25zł.

Niestety wbrew prywatnym opiniom i chaosem wprowadzanych przez sprzedawców tego typu PC nie cieszą się jakim kol wiek rocznym zużyciem. Raczej wszystkie profesjonalne opinie z netu i badania z ostatnich 7 lat dokładnie pokrywają się z moją opinią, że PC AW mają taki sam roczne koszty takie same jak gaz. Po za tym inni użytkownicy z muratora także potwierdzają że PC AW nie są konkurencją dla gazu. Rozumieniem złość sprzedawców, wymiana i naciąganie klientów na tego typu urządzenia to ich sposób na życie, raczej nie odpuszczą. Ale należy przestrzec przyszłych inwestorów przed tego typu inwestycjami. Zapewne zanim ktoś zainwestuje w marne COP tych PC AW które nie sprawdza się w tym klimacie, sam zasięgnie fachowej porady nie opierając się na bełkocie marketingowym sprzedawców tych PC. Ale co do PC BW, AW, to polecam, tu są ogromne oszczędności i wygoda. Po za tym co do panasonica należy się jeszcze przyjrzeć żywotności ich sprężarki, który jest 10 razy mniejszy niż copeland, a więc droga wymiana średnio co 5 lat. U najlepszych producentów PC stosuje się jedynie sprężarki copeland, jeżeli zależy im na żywotności i na sprawności. Nawet meeting wycofał się z tego typu sprężarek i montuje jedynie copeland. Co do panasonica to jedyna PC która strasznie boi się opublikować swoje parametry, podaje tylko zawyżony SCOP raczej z ich klimatu, gdzie klient nie ma możliwości zareklamować niezgodności towaru z opisem i domagać się odszkodowania za poniesione koszty. Firma Viessmann i inne nie mają problemu aby umieścić krzywe COP dla każdej produkowanej z nich PC AW. Klient raczej sam decyduje czy to mu się będzie opłacać, nie musi polegać nie reklamie sprzedawców. Pomijając fakt że PC AW w ogóle u żadnych sprzedawców nie mogą konkurować z kotłem gazowym to raczej co do panasonica i ich dokumentacją mającą na celu zatajenie sprawności tych PC raczej bym nie ryzykował zakupu ich urządzeń.

Tutaj na forum jest ciekawa dyskusja na temat opłacalnoći PC AW:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233989-Gaz-ziemny-lub-pompa-ciep%C5%82a-(powietrze-woda)-2015-co-wybra%C4%87-!

Tutaj na dal opinie ceny do ceny są takie same

http://www.instalator.pl/2015/03/rzeczywiste-koszty-eksploatacji-powietrznej-pompy-ciepla-3-zysk-na-grzaniu/

Niestety wbrew prywatnym odczuciom chwalącym swoje urządzenia sprzedawców nigdzie w necie nie ma nic aby potwierdzało opłacalność tych pc w stosunku co do gazu.

U mnie gazu ziemnego nie ma. Pompę zakupiłem w cenie butli+piec. Opłaty w skali roku mieszczą się w 2000zł. 2000zł : 1,50 (teraz już ponad 1,70) = 1333litry. Dałbym radę taką ilością gazu ogrzać wodę i dom?

Reszta to gdybanie i brednie.

Niestety podają jedynie SCOP roczne niestety to jedyna charakterystyka to jak się opłaca kupić ich PC względem innych marek PC. Brak opisu ich PC, sprawia że nie ma na czym oprzeć obliczeń, co raczej jest zamierzone przez producenta tej PC. Po za tym SCOP można w kreatywny sposób naciągać. Chociażby dlatego, że PC nie dość ze ma małą sprawność w nocy to jeszcze niewielką moc, a stratę nadrabia w dzień kiedy ceny prądu są najwyższe. Stad tak wysokie rachunki za energię elektryczną podczas testów tych PC, mimo ze osiąga możliwe sensowne średnie COP. COP PC WW i BW nie jest zależne od temperatury zewnętrznej, stad nie trzeba tworzyć kreatywnych przeliczników typu SCOP. Oszczędność PC w większości zależy od możliwości grzania podczas taniej taryfy. Stąd takie duże rachunki u instytucji wykonujących pomiary tych PC, a także i u prywatnych użytkowników. Niestety nawet miarę sensowne SCOP ze względu na pory dnia pracy tych urządzeń daje nadal wysokie rachunki za ogrzewanie porównywalne z cenami gazu. Edytowane przez wklaczynski

W miarę znosne S COP ze wzgledu na pory dnia pracy tych urządzeń daje nadal wysokie rachunki za ogrzewanie porownywalne z cenami gazu.

Nie porównywalne, a niższe o 20-30% zgodnie z artykułem do którego nas odesłałeś

Edytowane przez Tomaszs131
Korekta cytowanego postu.

Niestety podają jedynie scop rocze. Jedyna charskterystyka to jak sie oplaca kupic ich pc wzgledem innych marek pc. Nie ma na czym przec obliczen. Po za tym scop można w kreatywny sposób naciagac. Chociażby dlatego ze pc nie dość ze ma małą sprawność w nocy to jeczcze moc, a stratę nadrabia w dzień kiedy ceny pradu są najwyzsze. Z tad tak wysokie rachunki za energię elektryczną, mimo ze osiaga możliwe względne COP. COP PC WW i BW nie jest zależne od temperatury zewnętrznej, z tad nie trzeba tworzyć kreatywnych przeciwników. Oszczędność PC w wiekszosci zależy od morzliwosci grzania podczas taniej taryfy. Z tad takie duże rachunki u instytucji wykonujacych pomiary tych PC, a także i użytkowników. W miarę znosne S COP ze wzgledu na pory dnia pracy tych urządzeń daje nadal wysokie rachunki za ogrzewanie porownywalne z cenami gazu.

Ale piszesz raczej nie o panasie -w każdym katalogu są tabelki z COP. O SCOP-ie można sobie tylko ogólnie pisać.

Tu jest przykładowa strona z kat panasa

COP-y.jpg

Może patrzyłeś na jakąś skróconą ulotkę reklamową-ja użytkuję ok 12 PC Panasa (P/W i P/P) i w życiu bym tego nie kupił ,gdyby nie było podanych COP-ów i norm.

[ATTACH=CONFIG]403622[/ATTACH]

Widzę że gdzieś taką tabelkę zdobyłeś. Mimo że większych osiągów tego typu PC nie ma także u Viessmana ale ten nie wstydzi się publikować swoich osiągnięć, nawet tłumaczy to na nasz język. Tutaj trzeba się nieźle naszukać, niestety nie miałem, aż tyle czasu, dlatego zaspokajam się tabelkami i wykresami innych producentów, którzy mają podobne wyniki. Co do tych tabelek, to jasno widać że w temp 0°C do -7°C jaka jest u nas temp dzień noc od grudnia do marca osiągi są katastrofalne. Dlatego ta PC nadrabia straty w dzień gdzie są wysokie koszty energii. wiosną i jesienią jakieś mogą być okresy że wyrabia się w nocy i ma wyższe COP. Mimo ogólnego SCOP, to w całości traci na piłowaniu drogiej taryfy co się przekłada na tak wysokie rachunki za energię elektryczną. Wybaczcie dla mnie 3500 to drogo jeżeli mogę płacić 1500 rocznie, tak samo jak 7000 za LPG jest drogo dla tego co może płacić 3500 za gaz ziemny. Po przecież oczywiste że ostatecznie liczy się cena jaką płacimy za ogrzewanie. Żadne kreatywne SCOP nie zmieni tego co dzieje się w naszych portfelach, bo to ostateczne co nas tutaj interesuje wybierając rodzaj naszej kotłowni to kasa jaką rocznie zapłacimy, także koszty instalacji, które niestety także nie przemawiają na korzyść PC.

Złość sprzedawców, którym nie lubią takich wniosków u potencjalnych klientów, bo im chudną i nie dają się im nabijać portfele, nic tu nie zmieni. Mimo, że wyklepują tutaj po kilka tysięcy nie merytorycznych bełkotliwych i hejterskich postów, co niby miało by być niby dowodem na ich wiedzę w tematach ogrzewania i budownictwa, wyrabiając sobie niesłusznie rangi ekspertów. Ich złośliwe docinki bez podania faktów licząc jedynie na swój autorytet na forum nic nie zmienią, że to po prostu nie opłacalna się inwestycja w PC AW, jeżeli chodzi o zastąpienie tym ogrzewania na gaz. Jedyne z czym to może konkurować to olej opałowy, gaz LPG, grzałka elektryczna, itp... I to ostatecznie zauważy ich przyszły klient, którego po prostu nie uda się im złupić, co jest jedynym celem ich złośliwych wypowiedzi.

Edytowane przez wklaczynski

Widzę że gdzieś taką tabelkę zdobyłeś. Mimo że większych osiągów tego typu PC nie ma także u Viessmana ale ten nie wstydzi się publikować swoich osiągnięć, nawet tłumaczy to na nasz język. Tutaj trzeba się nieźle naszukać, niestety nie miałem, aż tyle czasu, dlatego zaspokajam się tabelkami i wykresami innych producentów, którzy mają podobne wyniki. Co do tych tabelek, to jasno widać że w temp 0°C do -7°C jaka jest u nas temp dzień noc od grudnia do marca osiągi są katastrofalne. Dlatego ta PC nadrabia straty w dzień gdzie są wysokie koszty energii. wiosną i jesienią jakieś mogą być okresy że wyrabia się w nocy i ma wyższe COP. Mimo ogólnego SCOP, to w całości traci na piłowaniu drogiej taryfy co się przekłada na tak wysokie rachunki za energię elektryczną. Wybaczcie dla mnie 3500 to drogo jeżeli mogę płacić 1500 rocznie, tak samo jak 7000 za LPG jest drogo dla tego co może płacić 3500 za gaz ziemny to oczywiste. Żadne kreatywne SCOP nie zmieni tego co dzieje się w naszych portfelach, bo to ostateczne co nas tutaj interesuje wybierając rodzaj naszej kotłowni.

Te tabelki są w każdym rocznym wydaniu katalogu panasa...

Uparcie głosisz nie rzetelne informacje nt Panasonica-nie wiem dlaczego , zobacz ile zrobiłem sprostowań Twoich słów poprzez załączone materiały ....

Odnośnie kwot za CO+CWU , to ważne są jeszcze :

-temperatury w domu (jedni mają 20 st , inni 23 st)

-ilość zużywanej CWU (jedni używają tylko prysznic , inni wannę)

W domach o małym zapotrzebowaniu gaz sieciowy jest na pewno faworytem (o ile koszt instalacji jest znacznie mniejszy od PC P/W) , jeśli ktoś chciałby chłodzić dom-wtedy już PC P/W wygrywa

Co do kosztów ogrzewania domów i CWU gazem -to wszyscy moi znajomi mają wyższe rachunki roczne od moich po uwzględnieniu ocieplenia ,m2 i temperatur (wszyscy prawie mają na 21 st , jak dla mnie za chłodno)

Widzę ,że porównujesz mój roczny koszt ok 3500pln -tylko ,że (po raz en-ty...) :

-nie mam w pobliżu gazu ziemnego

-mieszkam w terenie podgórskim

-mam grzejniki

-200m2

-przeciętne ocieplenie

-utrzymuje temp dzienne 22-23 st

-to jest za CO+CWU (4 os )

Koledzy z PC P/W , ale z podłogówką mają w podobnych domach połowę tej kwoty (np Map78 i inni) , domy z gruntówkami o ok 500 pln mniej od PW -ale za to znacznie większe koszty instalacji....

To już tyle razy było tu wałkowane...

Edytowane przez bobrow
uzupełnienie

Mieszkam w blizniaku gdzie my mamy pompę ciepła, sąsiad ma identyczny blizniak (inny budynek obok, ta sama połówka co nasz), on grzeje gazem.

I co miesiąc macie oboje faktyczne odczyty liczników?

I to całe koszty, włącznie z bytowymi? Czy tylko ogrzewania CO czy CO+CWU?

Wliczone opłaty stałe za gaz.

Wliczone CWU, obie rodziny 4 osobowe.

Sąsiedzi mają 23C na parterze i 22 na piętrze.

My mamy 22.5C na dole i 20.5C na górze (ciągle mamy problem z niewyregulowaną podłogówką).

Jak widać zużycie bardzo podobne, u nas nieco mniej wychodzi, ale mamy też niższą temperature na piętrze. Budynki są identycznie ocieplone z wyjątkiem dachu, sąsiad ma o wiele lepiej ocielony, u nas tylko 15cm wełny (będzie docieplony na dniach).

Plusy gazu: budynek szybciej reaguje na podniesienie temperatury na sterowniku kotla. U nas zwiekszenie temperatury skutkuje bardzo wolnym wzrostem temperatury w budynku. Pewnie to wynika z faktu że oni mają piecyk 24KW a nasza pompa tylko 9KW.

Inny plus gazu, całkowita cisza w budynku i na zewnątrz (minimalny szmer tylko obok piecyka), u nas pompa buczy w dzien i w nocy.

Oczywiscie podlogowka na calosci w obu budynkach.

P.S. Od pazdziernika mamy G12w ale w pojedyncze dni w grudniu pompa pracowała też w drogim okienku bo nie dawala rady dogrzać gory do 20C.

Porównanie jest o tyle jałowe, że każdy inaczej użytkuje dom, nawet z taką samą ilością mieszkańców.

Jak już było wspominane podawanie kosztu miesięcznego przy gazie jest bezcelowe, trzeba podać koszty z całego roku -- dopiero wtedy wychodzi rzeczywisty koszt.

Jeśli w całym domu jest podłogówka to dziwne że domy różnie reagują na podniesienie temperatury. Wynika z tego że sąsiad ma na podłodze anhydryt gdy Ty masz gruby beton, ew. w układzie są też zbyt małe kalafiory. Moc nominalna "grzałki" nie powinna mieć takiego znaczenia przy dobrze wykonanej instalacji.

Z gazem sieciowym jest niefajnie . Jak zaczynam oszczedzać w lecie bo mam kolektory to rachunki nie maleja w jakoś istotnie , bo opłata stała jest stała.

Opłata stała za gaz to kilka miesiecy ogrzewania małego domu i w gratisie obniżenie kosztów prądu bo tu opłata stała rozłoży sie na wiecej kWh.

Teraz ogrzewam 240 m2 dobrze zaizolowanego domu z reQ w temperaturach okolo zera wychodzi 20 kWh na dobę ( z ciepła wodą dla 2 osób)

@fachman19: a tak konkretnie? Jak jest mały dom, to opłaty stałe wynikające z taryfy są niskie jak nie ma zużycia. Jak mimo "oszczędności" w lecie rachunki nie maleją to znaczy, że gaz jest zamontowany awaryjnie, a grzane jest śmieciuchem, bo "gazem się nie opłaca".

Jeżeli opłat stałych przy gazie nie chcesz wliczać w cenę kWh, to w Warszawie cena kWh z gazu wyjdzie połowę ceny taniej taryfy w G12W w PGE. A jak widać po forum wszyscy kupują PC żeby grzać wyłącznie w taniej taryfie, a potem połowa grzeje częściowo w drogiej dla zachowania komfortu.

@fachman19: a tak konkretnie? Jak jest mały dom, to opłaty stałe wynikające z taryfy są niskie jak nie ma zużycia. Jak mimo "oszczędności" w lecie rachunki nie maleją to znaczy, że gaz jest zamontowany awaryjnie, a grzane jest śmieciuchem, bo "gazem się nie opłaca".

Jeżeli opłat stałych przy gazie nie chcesz wliczać w cenę kWh, to w Warszawie cena kWh z gazu wyjdzie połowę ceny taniej taryfy w G12W w PGE. A jak widać po forum wszyscy kupują PC żeby grzać wyłącznie w taniej taryfie, a potem połowa grzeje częściowo w drogiej dla zachowania komfortu.

ogólnie porównuję sobie ceny gazu w różnych rejonach. podeślij proszę skan rachunku.