eryk77 20.06.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Wymyśliłem sobie 6 bloczków fundamentowych i do nich zakotwienie blaszaka dyblami. Ale pojawił się problem - nie mam jeszcze umowy z dostawcą energii a co za tym idzie - nie mam prądu. Jak więc zakotwiczyć blaszak? Podejrzewam, że wiertarką akumulatorową to sobie raczej w tych bloczkach nie powiercę za bardzo. Kombinuję czy nie obwiązać tych bloczków jakąś linką stalową i przepleść tę linkę potem o spód blaszaka. Ale czy to wystarczy? Może ktoś ma inny pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 20.06.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Rozumiem, że blaszak tymczasowy? Ja do swojego zrobilem 4 kotwy z drutu zebrowego 14, o długości ok 80 cm i wbilem w ziemię. Myślę, że takie zabezpieczenie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 20.06.2016 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 drut przyspawaj do jakiegoś kancioka zahacz i zakop spokojnie starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 20.06.2016 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Ja do swojego zrobilem 4 kotwy z drutu zebrowego 14, o długości ok 80 cm i wbilem w ziemięZaplotłeś ten drut jakoś o spód blaszaka i potem w ziemię? Bez żadnych bloczków? Nie ogarniam za bardzo. Jakbyś tak mógł krok po kroku wyjaśnić drut przyspawaj do jakiegoś kancioka zahacz i zakopA spawarkę do czego podłączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 20.06.2016 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Blaszak stoi na 6 bloczkach. Kotwy, wyglądają jak duże śledzie od namiotu, chwytają za kątownik idący po ziemi i są wbite w ziemię. Blaszak przetrwał piatkowa nawalnice więc uważam, że rozwiązanie zdało egzamin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 20.06.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 u mnie blaszak jest wYpoziomowany i lezy na betonowych klockach. Zakotiwcznie wyglada w ten sposób iz w pierwszym lepszym sklepie kupiłem aluminowe kątownik, Taki katownik chwyciłem w rece i z uazyme siły i kamienia zrobiułem z niego literkę L a nastepnie te krótszy bok zagiąłem tak by wraz z tym długim tworzył kąt ostry. Dłuższe ramie tej Lki wbiłe wziemie tak by w tym rozwarciu znajdowała sie podstawa blaszaka czyli ten kątownik ktory stykal sie z podłożem. Analogicznie posŧtąpiłem kilak razy w celu zakotwiczenia wszystkich boków blaszaka. PROSTO TANIO EFEKTWNIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 21.06.2016 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Blaszak stoi na 6 bloczkach. Kotwy, wyglądają jak duże śledzie od namiotu, chwytają za kątownik idący po ziemi i są wbite w ziemię Czyli bloczki betonowe służą tylko to posadowienia blaszaka? Nic nie jest do nich zakotwione? A te kotwy to są wbite pomiędzy bloczkami bezpośrednio do ziemi? Coś takiego? Piszesz o drutach 80cm. Na zagięcie pójdzie jakieś 10-15 cm i w ziemi zostaje około 60cm. Nie za mało? Ziemia po deszczu miękka, nie wyłażą te druty z ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 21.06.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Dokładnie tak, wypoziomowane bloczki, a w zasadzie to takie duże płyty zbrojone ok 50x50x5 służą tylko do posadowienia. Kotwy mam wbite w ziemię tak jak na Twoim rysunku, mnie wiecej 75-80 cm. Aha, drutu 14 raczej nie wygniesz, nawet z pomocą imadła - mi te kotwy wyspawał tato. Wydaje mi się, że takie zabezpieczenie jest wystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.06.2016 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Za jakiś czas czeka mnie ten sam problem . Na działce nie ma wody ani prądu . Kupować będę i tak generator a studnia będzie kopana ... Na poczatku myślałem aby wykopać 4 dziury w ziemii , zrobić beton i zabetonować jakieś mocowanie , ale to czasochłonne i problematyczne ... Pomyślałem więc aby kupić kilka bloczków betonowych i na tym postawić i kupić takie kotwy wkręcane w ziemię i je wkręcić i później za pomocą drutu połączyć te kotwy z konstrukcją blaszaka ... Mam na działce takie 4 kotwy pod huśtawką w ogrodzenie i dają radę. Czy to dobry pomysł ? Czy to by zdało egazmin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.06.2016 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Tak z ciekawości-masz linka do tych kotw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 22.06.2016 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 A może tak:http://swiatgarazy.com/blog/138-madry-polak-przed-szkoda-jak-umocowac-garaz-blaszany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.06.2016 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Tak się zastanawiam - do fundamentu to ok, można przekręcić blaszak srubami. Ale do luźno leżących bloczków to chyba nie zda egzaminu, w przypadku wichury odleci razem z bloczkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 22.06.2016 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Tak się zastanawiam - do fundamentu to ok, można przekręcić blaszak srubami. Ale do luźno leżących bloczków to chyba nie zda egzaminu, w przypadku wichury odleci razem z bloczkami u mnie w okolicy 2 blaszaki już odleciały, jeden nawet na moją działkę doleciał. Ja zakotwiłem kopiąc dołki zalewając betonem i wypuszczając kawałki drutu 6. Potem jak przywieźli blaszak skręciłem to do ramy. Przetrwało to kilka burz i było ok. W późniejszym czasie jak lałem fundament to zostało sporo betony więc wylałem sobie podłogę z b20 i teraz to już na pewno nie odleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.06.2016 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 No tak byłoby najlepiej, tylko że kolega zakładający temat i ja nie mamy na działce ani wody, ani prądu, więc z betonu nici. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.06.2016 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Tak z ciekawości-masz linka do tych kotw? https://www.obi.pl/decom/product/Polargos_Kotwa_do_hu%C5%9Btawki_50_cm/5734223 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 22.06.2016 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Ale do luźno leżących bloczków to chyba nie zda egzaminu, w przypadku wichury odleci razem z bloczkamiCzy ja wiem? Blaszak 350kg, bloczek betonowy 25kg, 6 bloczków - 150kg, razem 500kg. Ja rozumiem, że większa powierzchnia blaszaka ułatwia porwanie go z ziemi, ale to jest razem pół tony. Jaka wichura musiałaby być żeby go porwać z tymi bloczkami? Tornado? tylko że kolega zakładający temat i ja nie mamy na działce ani wody, ani prądu, więc z betonu nici.Wodę mam, ale bez prądu beton zrobię? https://www.obi.pl/decom/product/Polargos_Kotwa_do_hu%C5%9Btawki_50_cm/5734223Te kotwy to ważą 0.5kg. Tym chcesz blaszak kotwić? Ja bym się bał pudełka po butach tym kotwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siefinpird 22.06.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 (edytowane) Czy ja wiem? Blaszak 350kg, bloczek betonowy 25kg, 6 bloczków - 150kg, razem 500kg. Ja rozumiem, że większa powierzchnia blaszaka ułatwia porwanie go z ziemi, ale to jest razem pół tony. Jaka wichura musiałaby być żeby go porwać z tymi bloczkami? Tornado? A jaka powierzchnia blaszaka ? Moim zdnaiem to raczej ejgo powierzchnia ma tu dośc istotne znaczenie. A im wieksza powierzchnia im wieksze sciany tym mniej silny musi być wiatr by twój blaszak zmaienił sie w latającą sterte blach i kątowników. Wcale nie musi byc to torando.. Najpierw ci go podniesie.,.. pozniej przeniesie.. - zakładając oczywiście ze konstrukcja wytrzyma. - a to z kolei jest mało prawdopodobne. A jezeli juz wytrzyma to rywaklizacja wiatru z blaszakiem najczęściej konczy sie na przewróceniu go na dłuższy bok tudzieez - ale to juz znacznie rzadziej - na połozeniu na dachu. Powyżej masz opis jak z e zwyklego aluminownego kątownika zrobic L-kę która mozna przymocować blaszak do podłoża. Po co wiec chcesz sie paprać z betonem ? Fundament chcesz wylewać ? Edytowane 22 Czerwca 2016 przez siefinpird Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 22.06.2016 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Blaszak standard, 3x5 Powyżej masz opis jak z e zwyklego aluminownego kątownika zrobic L-kę która mozna przymocować blaszak do podłożaI takie kątowniki będą lepsze niż bloczki? Żeby kątowniki się jako tako trzymały to muszę najpierw usunąć wierzchnią warstwę ziemi i wbić je w twarde podłoże co najmniej pewnie z metr w ziemię. Do tego to chyba muszą byc jakieś konkretne, stalowe kątowniki. A kolega wyżej pisze o aluminiowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 22.06.2016 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Powyżej masz opis jak z e zwyklego aluminownego kątownika zrobic L-kę która mozna przymocować blaszak do podłoża. Po co wiec chcesz sie paprać z betonem ? Fundament chcesz wylewać ? przy glinie lub luźnych podłożach bałbym się mimo wszystko mocowania takimi szpilkami. Wiatr potrafi podnieść blaszak z betonem to i ze szpilką może se poradzić. Nikt nie każe ci lać całego fundamentu. Pod ściany rozkładasz płyty betonowe aby nie miał styczności z glebą a dodatkowo w 6 miejscach kopiesz dołki które zalewasz betonem i wbijasz pręt zakrzywiony. Koszt zabiegu .... może 15 zł No tak byłoby najlepiej, tylko że kolega zakładający temat i ja nie mamy na działce ani wody, ani prądu, więc z betonu nici. Do betonu nie potrzeba prądu. Wystarczy taczka i bańka z wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.06.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 https://www.obi.pl/decom/product/Polargos_Kotwa_do_hu%C5%9Btawki_50_cm/5734223 Wg mnie stanowczo za delikatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts