R4DZ1U 21.06.2016 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 witam. jestem zainteresowany kupnem domu, który jest w większej części po remoncie (sytuacja rodzinna zmusza właściciela do sprzedaży). Są nowe instalacje CO, kanaliza, woda i elektryka. Instalacja jest nowa w całym domu wraz ze skrzynką an podwórku i wszystkim co idzie od niej do domu. Są zrobione odbiory, na co są papiery. Tylko dom nie ma obecnie podłączonego prądu od dostawcy (z uwagi na to, że od roku nikt tam nie mieszka, właściciel za granicą - odcięte są wszystkie media). Czy bez tego jakoś mogę zweryfikować poprawność instalacji elektrycznej? w tych czasach nie należy wierzyć papierom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.06.2016 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 (edytowane) Wezwij elektryka niech się przyjrzy i zrobi pomiary.Jeśli wszystkie dokumenty są to do ponownego podłączenia tylko tyle a później też on się przyda bo instalacja jest zazwyczaj w niektórych pomieszczeniach robiona pod właściciela tak więc w zależności od planowanego umeblowania może konieczne będą małe przeróbki aby dostosować ją do Twojej wygody. Edytowane 21 Czerwca 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R4DZ1U 21.06.2016 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 (edytowane) Wezwij elektryka niech się przyjrzy i zrobi pomiary. Jeśli wszystkie dokumenty są to do ponownego podłączenia tylko tyle a później też on się przyda bo instalacja jest zazwyczaj w niektórych pomieszczeniach robiona pod właściciela tak więc w zależności od planowanego umeblowania może konieczne będą małe przeróbki aby dostosować ją do Twojej wygody. a czy pomiary można porobić, bez podłączonego prądu? Bo chciałbym to sprawdzić przed kupnem, a podłączenie prądu przez obecnego właściciela będzie wiązało się koniecznością jego przyjazdu do PL specjalnie w tym celu, a później i tak przepisanie tego na mnie. Edytowane 21 Czerwca 2016 przez R4DZ1U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.06.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Mówię tu o pomiarach dotyczących sprawności instalacji w celu zakupu domu a nie o pełnych pomiarach odbiorczych które w dokumentach od byłego właściciela powinieneś dostać.Dla samego zakupu wystarczą zwykłe oględziny, pomiary rezystancji izolacji oraz ciągłości przewodów ochronnych które można wykonać bez podłączenia.Mam nadzieję że dom był kiedyś podłączony do sieci i do tego wystarczy zgłosić się do Zakładów Energetycznych aby wznowił dostawę energii, przepisać umowę na nowego właściciela.Zwykły remont także jeśli chodzi o instalację wewnętrzną energetyki nie interesuje, ale radzę sprawdzić czy to był zwykły remont czy budowa i budynek jest zasilany według taryfy budowlanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R4DZ1U 21.06.2016 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 dom był zasilany. tylko właściciel wyjechał za granicę i odcięli wszystkie media (prąd, woda, gaz). później miał być wynajęty, więc był zrobiony remont, ale właściciel doszedł do wniosku, że woli jednak sprzedać i mieć większą kasę od razu. Papiery dotyczące odbioru instalacji elektrycznej są, nie wiem jakie, będę miał je w tym tygodniu, ale podobno jest wszystko co być powinno, więc gdy je będę miał dopytam w energetyce czy są ok. Głównie mi chodziło o sprawdzenie poprawności i jakości, żeby nie okazało się, że po podpięciu prądu będą jakieś problemy z instalacją. Dobrze, że można to sprawdzić bez prądu, bo wpadł mi też do głowy pomysł podpięcia prądotwórczego agregatu spalinowego, bo takowy posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.06.2016 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 (edytowane) Kwestia działania to inna sprawa i podłączenie agregatu najlepiej jak odbędzie się w czasie wizyty elektryka po dokonaniu przez niego podanych pomiarów.One pokażą stan kabli użytych do remontu instalacji i wychwycą pierwsze błędy ale ostateczne działanie najszybciej sprawdzić po podłączeniu agregatu gdyż sprawdzanie podłączenia każdego punktu rozgałęźnego jest czasochłonne.W zależności od stanu instalacji w domu na czas sprawdzenia radzę zabezpieczyć się w brakujące oprawki żarówek, żarówki.Elektryka podczas wizyty zapewnij sam tak aby określił on stan instalacji dla Ciebie i nie był on wynajęty przez sprzedającego ( znajomym sprzedającego ) który określi stan instalacji w samych superlatywach i będzie to odbiegające od faktycznego jej stanu. Edytowane 21 Czerwca 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R4DZ1U 21.06.2016 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 bardzo dzięki Mareks77. wszystko co chciałem już wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts