Emila3000 16.09.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 Ja pomyslalabym nad pokojem dla męża na poddaszu, nawet w zwykłej parterowce. Na strychu jest sporo miejsca. Okna mogą być na ścianie szczytowej. Ja mam na pietrze moja pracownie, gabinet męża, kino, siłownię, pokój gościnny i pralnie i dużą garderobe na ciuchy sezonowe. Pokoje do których nie trzeba wchodzić codziennie. Adaptacja poddasza może być tańsza niż budowa rozległej parteroski - mniejsze fundamenty, mniejesza powierzchnia dachu do pokrycia. Mniej murowania bo na poddaszu wykorzystujesz dach jako sciany pokojów. Dach mam bez okapów bez ścianki kolankowej. Ocieplony od góry i tak musisz czy to rozlegly strop czy dach na mniejszym domu a strop może być jakiś lżejszy, fortepianu przecież mąż nie wstawi tam schodu też fortuny nie kosztują. Za 2-3 tys można kupić gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 16.09.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 O to, to, męża na poddasze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 16.09.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2016 O to, to, męża na poddasze! i mąż i żona zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.09.2016 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 w parterówce pokój do pracy można mieć na antresoli (o konstrukcji drewnianej). Tylko przynajmniej w części domu zrobić wysoki dach. http://dom-drewniany.pl/wp-content/uploads/2016/02/shutterstock_155928695_oTD-640x280.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 18.09.2016 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Nooo czadowy pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 18.09.2016 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Tylko antresola nie będzie funkcjonowała dobrze, jak ewentualny pokój gościnny. A gdybyś poszukała projektu z garderobą i tą garderobę przerobiła na pokój komputerowy? Jeśli miałby być to tylko pokój komputerowy, nie musi być wcale duży. Jeśli zaś rzeczywiscie potrzebny Ci pełnowymiarowy pokój, który miałby być czyjąś sypialnią, to może lepiej szukać projektów z sypialniami na poddaszu i pokojem gościnnym/gabinetem na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pesce 18.09.2016 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Drodzy moi czytelnicy:)Pomysł piękny plus do tego ze bardzo, ale to bardzo podoba mi sie wysoki sufit i odsłonięte belki. Niestety, moj maz musi mieć pokój zamknięty . On w tym pokoju nie bedzie pracował tylko grał. Ma duży komputer, monitor i głośniki. Do tego komunikacja ze współgraczami. Mnie to wkurza i się foszę, czasem niestety panowie sobie przeklną i wole żeby dzieci tego nie słyszały. Poza tym w przyszłości pewnie bede musiała sie zaopiekować moja macochą, która obecnie ma 64 lata.wowczas dodatkowy pokój przyda się dla niej. Jesli nie uda się zrobic parterówki to wtedy pójdę w poddasze, mimo , ze wolałabym tego uniknąć. Wtedy "gabinet" na dole i sypialnie na gorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 18.09.2016 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 pesce, skoro miałby być to pokój dla seniora, to na pewno będzie bardziej komfortowo właśnie by był on na parterze ze swobodnym dostępem do osobnej łazienki, być może nawet z oknem tarasowym, dzięki któremu będzie można wyjść z pokoju na ogród. Daje to dużą intymność i nikt nikomu nie siedzi na głowie. MZP pozwala Ci na parterówkę, w razie czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pesce 18.09.2016 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Tylko antresola nie będzie funkcjonowała dobrze, jak ewentualny pokój gościnny. A gdybyś poszukała projektu z garderobą i tą garderobę przerobiła na pokój komputerowy? Jeśli miałby być to tylko pokój komputerowy, nie musi być wcale duży. Jeśli zaś rzeczywiscie potrzebny Ci pełnowymiarowy pokój, który miałby być czyjąś sypialnią, to może lepiej szukać projektów z sypialniami na poddaszu i pokojem gościnnym/gabinetem na parterze. Pisałyśmy rownocześnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pesce 18.09.2016 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 pesce, skoro miałby być to pokój dla seniora, to na pewno będzie bardziej komfortowo właśnie by był on na parterze ze swobodnym dostępem do osobnej łazienki, być może nawet z oknem tarasowym, dzięki któremu będzie można wyjść z pokoju na ogród. Daje to dużą intymność i nikt nikomu nie siedzi na głowie. MZP pozwala Ci na parterówkę, w razie czego? Tak, mamy sporą dowolność . Dla pewności pojadę do Urzedu Gminy i wezmę wypis i wyrys planu. Chciałam pokazać Wam dzialke, ale zdjecia mam tylko na mailu i za nic nie moge ich zapisać na tablet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.09.2016 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Jesli nie uda się zrobic parterówki to wtedy pójdę w poddasze, mimo , ze wolałabym tego uniknąć. Wtedy "gabinet" na dole i sypialnie na gorze. A może dzieciaki na górę a rodzice i goście na parterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pesce 18.09.2016 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 A może dzieciaki na górę a rodzice i goście na parterze? Raczej żeby równo rozłożyła sie powierzchnia to tak, jak pisałam wcześniej A co myślicie o takim układzie? Oczywiście bez garazu i przesunelabym salon tak aby wyprostować ścianę To projekt http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3299/projekt-domu-posejdon-nf40/lustrzane_odbicie/1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 18.09.2016 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 Ponieważ jestem zdecydowaną fanką parterówek, to na pewno optuję za takim rozwiązaniem. W tym ostatnim projekcie strasznie długi korytarz... Najbardziej podobał mi się ten projekt, który wstawiła Elfir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.09.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2016 a po usunięciu garażu, gdzie kotłownia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 20.09.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Pesce, nie rób sobie takiego pociągu z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 20.09.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Przemyśl dokładnie kto będzie mieszkał w domu. Kiedy prawdopodobnie weźmiemy macoche, kiedy dzieci się wyprowadza na swoje. Sypialnie dorosłych najlepiej zrobić na parterze, nastolatkom może być wygodniej na piętrze. Głośna muzyka, goście być może zostający na noc. Np. Najpierw na dole sypialnia wasza plus 2 dziecięce pokoje. Na górze maz plus pokoj giscinny. Moze byc niewykonczony na razie. później dzieciaki na gore wyprowadzić. Na dole zostaja: wy, mama i komp męża. Górę później kiedy się dzieciaki wyprowadza można odciąć od ogrzewania, będą pokoje gościnne kiedy dzieci ze swoimi rodzinami przyjadą. Parterowka jest 20% droższa w budowie niż z poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 20.09.2016 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Parterowka jest 20% droższa w budowie niż z poddaszem. Na odwrót Przy nieużytkowym poddaszu nie trzeba betonowego stropu, który ciągnie sporo z kieszeni, odpadają też instalacje, tynki itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 20.09.2016 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Na odwrót Przy nieużytkowym poddaszu nie trzeba betonowego stropu, który ciągnie sporo z kieszeni, odpadają też instalacje, tynki itd. A koszt 2x większych fundamentów i dachu? Ktoś to ostatnio liczył... i wyszło mu to co napisałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pesce 20.09.2016 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Ponieważ jestem zdecydowaną fanką parterówek, to na pewno optuję za takim rozwiązaniem. W tym ostatnim projekcie strasznie długi korytarz... Najbardziej podobał mi się ten projekt, który wstawiła Elfir. Tez najbardziej mi odpowiada projekt wstawiony przez Elfir, musiałabym zmienić sypialnie z salonem, jakoś mi nie odpowiada salon od ulicy i północy. a po usunięciu garażu, gdzie kotłownia? Kotłowni jako takiej nie potrzebuje, wystarczy wygospodarować miejsce przy w łazience. Bedzie pompa lub gaz. Pesce, nie rób sobie takiego pociągu z domu. No właśnie tego bardzo bym chciała uniknąć. 14 m2 na korytarz tez mi nie odpowiada Przemyśl dokładnie kto będzie mieszkał w domu. Kiedy prawdopodobnie weźmiemy macoche, kiedy dzieci się wyprowadza na swoje. Sypialnie dorosłych najlepiej zrobić na parterze, nastolatkom może być wygodniej na piętrze. Głośna muzyka, goście być może zostający na noc. Np. Najpierw na dole sypialnia wasza plus 2 dziecięce pokoje. Na górze maz plus pokoj giscinny. Moze byc niewykonczony na razie. później dzieciaki na gore wyprowadzić. Na dole zostaja: wy, mama i komp męża. Górę później kiedy się dzieciaki wyprowadza można odciąć od ogrzewania, będą pokoje gościnne kiedy dzieci ze swoimi rodzinami przyjadą. Parterowka jest 20% droższa w budowie niż z poddaszem. Emilo, chce dom budować na teraz. Nie za ileś tam lat. Moze siekiedys wzbogacimy, moze zbiedniejemy, moze będziemy mieli wypadek. dom ma mieć 3 sypialnie( nasza moze byc najmniejsza) plus ten komputerowy/ gościnny / Basiny. Nie wiem kiedy macocha do nas przyjdzie. Jest osobą aktywna zawodowo i zapewne tak bedzie jeszcze wiele lat. Mysle ze dopiero kiedy bedzie potrzebowała opieki.obecnie mieszka sama w 3 pokojowym mieszkaniu, a my w czwórkę w 2 pokojach, więc raczej jej wygodnie. Emila, czy parterówka generuje koszty z uwagi na fundament i większy dach? Dodam, ze planuje dach bezokapowy , wiec tu tez bedą mniejsze powierzchnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pesce 20.09.2016 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 A koszt 2x większych fundamentów i dachu? Ktoś to ostatnio liczył... i wyszło mu to co napisałam... No i pisałyśmy rownocześnie:) Mysle ze wiele jest za i przeciw. Schody(koszt i powierzchnia) Strop betonowy Ocieplenie połaci dachowych Okna dachowe Wymurowane i ocieplenie szczytów Poza tym powierzchnia pomieszczeń na poddaszu nie bedzie nigdy taka sama jak na parterze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts