Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

O matko! Pestko, dziekuję :) osiolkowi w żłoby dano. Dopiero 3 linki przejrzałam i juz mam zawrót głowy :)

Dla moich potrzeb mam szukać piecyków o najmniejszej mocy i z możliwością podłączenia powietrza z zewnątrz? ( bedzie WM)

Jesli salon z kuchnia bedą miały ok. 40 m to nie chciałabym żebyśmy się piekli podczas kominkowania :)

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozumiem, że nie chcesz powiększać powierzchni domu, a 4 sypialnie, to jest właśnie to co musisz mieć.

Mnie brakuje w domku:

• Garażu
  • Pomieszczenia na ogrodnicze narzędzia
  • Spiżarni

Garaż z mojego doświadczenia jest niezbędny:

• samochód poźną jesienią i zimą nawet w nieogrzewanym garażu nie wilgotnieje, nie trzeba go też odśnieżać;
  • rowery i inny sprzęt tego typu, jakieś warsztatowe rzeczy można mieć w garażu.

Pomieszczenie ogrodnicze

• jest potrzebne choćby po to, żeby było gdzie postawić kosiarkę, opryskiwacz, łopatę, grabie, siekierę do rąbania drewna;
  • w ogrodzie używa się chemii i lepiej tego w domu nie trzymać.

Spiżarnia – tego chyba nie muszę bronić.

Poza tym nie rezygnowałabym z możliwości zrobienia schodów na poddasze. Kto wie do czego może się ta przestrzeń przydać. To nie muszą być schody metrowej szerokości. Wystarczą 80 cm. Takie drewniane schody gotowe można kupić już za około 800 zł.

Gdybyście projektując dom zrobili parter o wysokości 280-285 cm, to te „robocze” schody można by zrobić o kącie nachylenia 45 stopni. To jest granica wygody chodzenia i wtedy pod schodami w pomieszczeniu (5) gospodarczym świetnie zmieści się kocioł kondensacyjny bufor wodny, pralka, a nawet sedes i mała umywalka. Przy 16 podniesieniach (stopniach) każdy stopień będzie miał 18,75 cm wysokości. Pomieszczenie gospodarcze wydaje mi się, że ma około 250 cm dłuższą ścianę. Myślę, że bez problemu można schody zrobić w literę L, czyli z jednym zabiegiem.

Trochę oczywiście architekt będzie musiał pomyśleć, ale uda się.

Drzwi pomieszczenia gospodarczego i łazienki, to jest problem do rozwiazania, bo zachaczają o siebie.

ORYGINAŁ

.Pesce-projekt_domu-Fano_E-parter.jpg

wersja ze spiżarnią i garażem

Pesce-projekt_domu-Fano_E-parter-2k.jpg

wersja tylko z garażem

Pesce-projekt_domu-Fano_E-parter-1k.jpg

Pestko, nie spodziewałam sie az takiej analizy :) bardzo, bardzo dziekuję

Mnie rownież brakuje garazu , ale coś za coś. Wiem, ze przydałby się .dla nas to jednak luksus i o ile czwarta sypialnia troszkę pokrzyżowała mi plany o małym niedrogim domku, to juz nie dam rady rozciągnąć tego domu. Uznaliśmy, ze zamiast pokoju dla auta bedzie pokój dla męża /gości/ i macochy.

Na poddaszu bedzie tylko stryszek. Na rzeczy ogrodowe i rowery planujemy domek ogrodniczy z tylu działki ( pewnie to bedzie blaszak po budowie.

Działka, jak pisałam wcześniej jest dość wąska wiec garaż pewnie i tak by nie wszedł .

Jesli chodzi o drzwi które sie zahaczają, to myślałam żeby jedna przenieść na inna ścianę ( naprzeciw pokoju) .

Edytowane przez pesce

Aaa, co za emocje:) właśnie wróciłam od Architekta i mam wstępną koncepcję podziału przestrzeni.

Na pewno zmniejszymy okna .

Jest juz decyzja o podziale działki , czekamy na uprawomocnienie. We wtorek jestem umówiona z geologiem na badanie gruntu.

Kurczę, coś na pewno drgnęło

image.jpg

image.jpg

Edytowane przez pesce

Pamiętaj o odpowiedniej wysokości podłoga-parapet w kuchni, żebyś nie musiała okna, jak Gaja2, wykuwać i podnosić do góry, bo się szafki, zmywarka nie mieściły.

Mam w kuchni 2 okna : wschodnie jakieś 150x150 i południowe o połowę węższe. Oprócz tego, ponieważ kuchnia jest półotwarta na salon, oświetla ją latem późnym popołudniem słońce wpadające przez okna dachowe na płn-zach połaci dachu. Jestem z tej ilości światła bardzo zadowolona.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?228692-Inspiracje-kominkowe&p=7243670&highlight=westfire#post7243670

Od postu 1197 do 1226 pokazałam trochę małych piecyków wolnostojących. Są tam też Westfire. Popatrz może coś jeszcze ci się spodoba.

Ale najpierw odpowiedz sobie na pytanie jaką funkcję ma ten sprzęcik spełniać w domku :)

Wcześniej napisałaś kilka rzeczy, które sugerowały, że chcesz może nawet kominek zduński. Kominek może ogrzewać cały dom nie koniecznie dlatego, że ma instalację DGP.

Te Westfire, ktore wkleiłać to piecyki wolnostojące, po naszemu kozy.

Edytowane przez pestka56

Oj, byłam i widziałam :) piękne :)

Napisałam skrót myślowy, bo najcześciej mowię koza , ale odkąd zaczęłam szukać to wszędzie widzę " piec wolnostojący" i jakoś mi wyszło we wpisie skrótowo .

Jak pisałam wcześniej koza ma byc głownie dla klimatu. Na planie widać gdzie bedzie stała , wiec nie moze zajmować duzo miejsca, a chciałabym żeby płomień był dobrze widoczny.

Ponadto , musi mieć słaba moc . Na wybór ostateczny mam jeszcze sporo czasu, ale juz wszelkie plany tak bardzo mńie cieszą, że chcę zawęzić sobie wybór.

bardzo dziekuje Ci Pestko , ze bywasz tu u mńie i prowadzisz mnie za rękę :)

Aaaaa, mam projekt !Narazie bez branżystów i bez zagospodarowania terenu, bo czekam na mapę do celów projektowych.

Ale chyba wszystko ustaliliby, czekam na akceptacje męża.

Bryła tez juz jest. Narazie w 2D.

Rany ciesze sie niezmiernie.

Nie mogę go wstawić bo mam w PDF na mailu a na tablet nie moge go sciągnąć.

Na pewno sie pochwale jak bede miała dostęp do komputera :)

PS

Pestko, mysle ze koło 4-5 tysięcy, wiec chyba na westfire mnie nie bedzie stać ;)

Tylko pilnuj drobiazgów już na etapie planowania.

Teraz na kominkowym jest dobra dyskusja o kominach, wyczystkach i szybrach

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166279-KOMINKI-Pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-komink%C3%B3w&p=7354590#post7354590

Zaczęłam czytać Pestko, ale dla mnie to czarna magia. Muszę rzetelnie nad tym przysiąść. Kolejna rzecz do opanowania. Myślałam ze komin to komin, jeden dymowy, drugi spalinowy Do tego dopływ powietrza koza i mam klimacik . Oj, jak sie pomyliłam ;)

Chyba juz na pewno ostateczna wersja ;) po drodze dwa razy zmniejszalam i powiększyłam okna;)image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Latam nad ziemią pół metra :)