Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie ma bata :) 3 osoby (jak na razie) mówią to samo, musisz zmienić :lol2:

No, to już cztery osoby tak mówią :)

Witaj pesce,

Przybyłam tu za Tobą z wątu "Etap projektu - etap cięcia kosztów budowy" w celu wtrącenia swoich paru groszy w kwestii zmian w projekcie :p

Pomijając kwestię mikroskopijnych pokoików, chciałam zwrócić uwagę na okno łazienkowe i to, co już wcześniej Pestka zauważyła, przesunięcie ścianki sypialniano-łazienkowej w celu wygospodarowania miejsca na szafę z półkami.

Ja jednak poszłabym nawet dalej i całą tą ścianę przesunęła w głąb łazienki. Wyszłam z założenia, że po co komu takie łazienkowe zakamarki. Myślałam o takim ustawieniu wanny jak na inspiracji Emili, i właśnie od długości wanny zależałaby szerokość łazienki. Przy wannie w zabudowie wystarczyłaby szerokość 180cm.

Zakłądając, że wanna w zabudowie miałaby szer. 80cm, to zmieściłyby się jeszcze 2 nieduże umywalki (a moze jedna dłuuga z 2 kranami?), bidet i kibelek.

W sypialni drzwi szafy można "stopić" ze ścianą oklejając je wzorzystą tapetą - uskoki szaf też nie będą się wtedy rzucały w oczy. Oczywiście najlepiej gdyby szafy byłyby robione na zamówienie i zajmowały całą ścianę.

Można by wtedy zlikwidować szafę na wprost wejścia z wiatrołapu i zamienić ją na regał z książkami (nie wiem, czy posiadacie księgozbiór), zyskując te 30-40cm dla salonu. Można też pozostawić tylko samą ściankę i zrobić na niej galerię zdjęć rodzinnych, czy grafik, a wówczas salon zyska 60cm głębokości i będzie można będzie spokojnie zmieścić dowolnie wybrany kominek czy kozę.

Edytowane przez moniss

Można też wnęki zbudować pod PAX jeżeli będzie taka możliwość. Tak samo kuchnie dopasować do kuchni z Ikea. Warto na etapie projektowania umeblować sobie wstępnie cały dom, żeby nie bylo niespodzianek. Później albo kupić w Ikea lub jak będzie kasa zrobić na zamówienie.

Wnętrza fajnie projektuje się w sweet home 3d. Rozbudowany darmowy program.

Można też wnęki zbudować pod PAX jeżeli będzie taka możliwość. Tak samo kuchnie dopasować do kuchni z Ikea. Warto na etapie projektowania umeblować sobie wstępnie cały dom, żeby nie bylo niespodzianek. Później albo kupić w Ikea lub jak będzie kasa zrobić na zamówienie.

Popieram :yes: Meblowanie na etapie projektu to bardzo rozsądny pomysł.

Na poczatku właśnie myślałam o wykorzystaniu PAXa w tej sypialni :)

O, właśnie :) Emi super, że o tym napisałaś. Dom powinno się projektować mając już wizję kuchni, łazienki, schodów (jeśli są) i kominka (jeśli ma być). Potem nie ma niespodzianek w typie, że coś się nie mieści.

Moniss witaj i rozgościł sie proszę :)

Dziewczyny, bardzo cenne rady. Układ kuchni mam juz w głowie , niestety, dopóki mąż nie przywiezie komputera na tablecie nic nie zrobię. Mam papier milimetrowy, ale chyba juz poczekam na komputer.

Łazienkę mam zamiar dostosować do sprzętów. O umywalce właśnie takiej podwójnej myślałam tzn z dwoma kranami. Przyjaciółka ma i podoba mi sie to rozwiazanie, choć jest dość płytka.

I dokładnie chciałam zrobic wnękę na cała szerokość ściany w sypialni na szafę.

Pokoje juz takie zostaną. Taki mamy styl życia ze i tak siedzimy na kupie sypialnie bedą właściwie do spania i wyciszenia się. Pokój komputerowy to królestwo mojego męża i tyle musi mu wystarczyć ;) na komputer i sofę wystarczy miejsca.

Za namową Pestki założyłam konto na pinterescie i zbieram inspiracje.

Tu układ kuchni jaki widziałabym u siebie i barek

[ATTACH=CONFIG]375952[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]375953[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]375954[/ATTACH]

Edytowane przez pesce

• 3 weeks później...

Witajcie w Nowym Roku:) wszystkim odwiedzającym i piszącym życzę wszelkiej pomyślności . Oby nam sie darzyło :)

Trochę chorowaliśmy wieęc nic nie udało mi sie załatwić w tym czasie. Dzis za to ruszyłam z kopyta. Niestety urzędy juz dają sie we znaki i tak nowa mapa ma byc dopiero jutro. Ciekawe czy rzeczywiście uda mi sie ja odebrać. Bez tego nie moge kupić działki, geodeta nie moze zacząć robić mapy do celów projektowych.

Moj projekt utknął u branżystów .

Za to dzis dostałam pierwsza wycenę na okna bez promocji zimowej.

Oknoplast winergetic premium jednostronny antracyt, środek biały z ciepłym montażem ; 5 okien 180x140 uchylnych , jedno fix, jedno łazienkowe 70x140 i HST 280x230 za niecałe 22 tysiące.

Oglądałam tez drzwi. Oczywiście Cal fantastyczne, ale cena rownież za proste drzwi z doświetlem 5000 :(

Napiszcie prosze jakie lepiej rozważyć stalowe czy drewniane?

W sobotę jestem umówiona na spotkanie z pierwszym potencjalnym wykonawcą.

Pan sie przyznał ze nigdy nie robił płyty, konstruktor ma mi zaprojektować właśnie płytę. Teraz nie wiem czy ryzykować i dać komuś sie uczyć na moim domu? Pan nie lęka sie nowych wyzwań, stwierdził, ze ńie zrobi inaczej niż jest w projekcie.

Kurczę, dzis jestem podekscytowana znowu:) włącza mi się tryb zadaniowy :)

Moj maz tylko powtarza " ja nie wiem, ja sie nie znam" zaczynam sie bać na prawdę , ze z tym wszystkim zostanę sama a maz przyjedzie pomalować ściany .

Pesce, wszystkiego pozytywnego na budowie i w życiu.

Ty się nie oglądaj na męża. Ważniejsze, żeby nie przeszkadzał :) Nie Ty jedna stajesz na tym forum przed takim wyzwaniem. Zobacz jaki dom wybudowały np. Barbara74 i Chloe. I jak sprawnie im to poszło. Oczywiście nie obyło się bez mniejszych i większych zonków, ale dały radę :)

Ja mam drewniane, ale u mnie tradycyjnie, zero fixów i zero przesuwnych. Jedynie drzwi tarasowe mam otwierane na zewnątrz.

Pesce, wszystkiego dobrego!

Mężem się nie martw, mój też na początku miał takie podejście, a teraz zachwycony nowym domem, sam planuje kolejne etapy i najchętniej sam by wszystko robił ;) Im się to zmienia ;)

Stalowe czy drewniane - oj jest dylemat, u mnie średnio co 3 m-ce inna decyzja ;) Chyba jednak stanie na drewnianych. Był czas, że narzekałam na drewniane, bo teraz w domu mam 4 zewnętrzne drewniane, ale jak poczytałam o wadach stalowych i porównałam z wadami moich drewnianych, to zostaję przy drewnie ;)

Poczytaj opinie i rozważ, które dla Ciebie będą najlepsze :)

Dzięki Pestko, Motherku :) Wam tez powodzenia w Nowym Roku :) spełnienia marzen

Mother, cały czas sie zastanawiam, ale to pewnie pieśni przyszłości. Muszę założyć budżet i potem wybierać. Zobaczcie Twoje drzwi i moze sie zakocham :) te u Niechaj bedą fantastyczne :)

Dzis miałam dzień urzędowy. Na szczęście wreszcie wszystko udało mi sie załatwić, choć właściwie to dopiero papiery do kupna działki .

Rozmawiałam tez z konstruktorem, który wymyślił żeby dać jednak strop lany. Chodziło mu o wsparcie płatwi. Przez chwile dałam się omamić , ze moze to. I dobry pomysł, a potem wytoczyłam swoje argumenty i stanęło na tym, ze sobie jeszcze raz przeliczy i spróbuje wymyślić coś ze słupami.

Dostałam tez wycenę na montaż rekuperacji

Z thessla green airPack base 300 , na ventiflex za 14950 zł plus 8 %Vat, z Zehnder comfo air q350 W basIc za 16800 plUs vAT

Edytowane przez pesce

• 2 weeks później...

Mam juz projekt po zmianach. Czyli przesunęłam komin bardziej na szafę w holu żeby zrobic miejsce w mini łazience. Zrobiłam sobie projekt kuchni ( bardzo wstępny) ale dzięki temu przesunęłam ściankę miedzy wiatrołapem a kuchnią. Tym samym zmńiejszylam doświetle o 10 cm.. Po wstępnych wycenach drzwi drewnianych chyba jednak zrezygnuje tez z doświetla i wezmę drzwi z szybką . Wykonawcy liczą sobie ok. 2000 zł za samo doświetle.

Zmńiejszylam łazienkę i wstawiłam szafę na cała ścianę w sypialni :)

Zmieniłam orientacje okna w łazience ;) oraz fix w jadalni powiększyłam i obniżyłem tak żeby mozna było usiąść na parapecie .

Mam juz kilka ofert na WM , PC i podłogówkę, na okna i drzwi.

Czekam az konstruktor chociaż dach mi przeliczy żebym mogła podesłać wykonawcy do wyceny, bo bez tego nie chce nawet zakreślić zakresu cenowego.

No i. Chorujemy, wszyscy naraz a potem po kolei. Z Franem byłam w szpitalu i miał zdiagnozowana grypę, tydzień pózniej ja wylądowałam na SOR-ze bo błędnik mi zaświrował , teraz maz i córka maja zapalenie zatok.

W akcie desperacji zamówiliśmy oczyszczacz powietrza.

No i bardzo ważna sprawa:)

W czwartek podpisujemy akt kupna działki :) wreszcie!!!!

edit, nie mogę wstawic pdfa z projektem :(projekt.jpg

Edytowane przez pesce
projekt

O rety, ale przeboje chorobowo-szpitalane - zdrówka, obyście pakiet choróbsk na cały rok już wykorzystali! :)

Finalna wersja projektu bardzo mi się podoba, sprytna "kotłownia" w łazience (będzie jakaś zasłonka/drzwi przesuwne by schować rurki, czy industrialne klimaty?:) ), wiatrołap niewielki ale ustawny (mam na takiej samej powierzchni aż 4 pary drzwi, więc wszystko będzie na styk). Fajnie, że pokoje dziecięce prawie takie same - ale będziesz w nich trzymać wszystkie młodociane rzeczy, czy pokój-gabinet przeznaczysz w części na garderobę? Córka miała pokój 8,5m2, był ustawny choć wąski i długi, a zrobiłby się całkiem komfortowy gdybym miała gdzie wywalić z niego szafę ;)

Fix w jadalni popieram, zdecydowanie :D

Trzymam kciuki za czwartkowe podpisywanie

O rety, ale przeboje chorobowo-szpitalane - zdrówka, obyście pakiet choróbsk na cały rok już wykorzystali! :)

Finalna wersja projektu bardzo mi się podoba, sprytna "kotłownia" w łazience (będzie jakaś zasłonka/drzwi przesuwne by schować rurki, czy industrialne klimaty?:) ), wiatrołap niewielki ale ustawny (mam na takiej samej powierzchni aż 4 pary drzwi, więc wszystko będzie na styk). Fajnie, że pokoje dziecięce prawie takie same - ale będziesz w nich trzymać wszystkie młodociane rzeczy, czy pokój-gabinet przeznaczysz w części na garderobę? Córka miała pokój 8,5m2, był ustawny choć wąski i długi, a zrobiłby się całkiem komfortowy gdybym miała gdzie wywalić z niego szafę ;)

Fix w jadalni popieram, zdecydowanie :D

Trzymam kciuki za czwartkowe podpisywanie

Cały czas myślałam żeby to jakoś oddzielić. Myślałam o żaluzji spuszczonej z sufitu , ale to bedzie zależało jak mi sie tam urządzenia pomieszczą.

Prysznic mam zamiar zrobic walk-in tylko z szyba wiec mogłabym przesunąć drzwi .

Juz nie chce architektowi zawracać tym głowy, bo chce żebyśmy juz dalej szli z projektem.

Szafy , choć małe musza byc w pokoju dzieci. Lena ma teraz tez pokój 8,5 m2 i daje radę .a szafę ma podwójna ( jej i Frana).

Mam teraz mega szafę w naszej sypialni, tam bedą rzeczy mało używane, sezonowe.

Musimy sie pomieścić . Coś za coś . I tak uważam, ze będziemy mieli na prawdę duzo miejsca.

W gabinecie tez bedzie szafa , wiec tam tez coś pójdzie :) no i stryszek.

W przedpokoju planuję jedną szafę i siedzisko.

Bardzo fajny projekt wyszedł :D

I oby szybko tydzień zleciał do czwartku! ;)

Cieszę się. Tez tak uważam :)

Juz nie mogę doczekać sie czwartku, mimo, ze maz mega chory, ale dostał taki antybiotyk ze po jednej dawcę go puszcza .

Przewidziałabym jeszcze wejście na strych. To się bardzo przyda.

A wejście jest przewidziane w korytarzu, nie wiem tylko gdzie, bo to zobaczę jak dach będzie zaprojektowany.

Kiedys wysyłałam prośbę o wycenę z8 do New House. Stan deweloperski zaproponowali mi na 360 tys. Z materiałem.

Teraz wysłałam im obecny projekt ale zmieniłam troszkę założenia ( wtedy liczyli mi silikaty 24, teraz 18).

Ciekawa jestem co wyjdzie .