Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No widziałam, :) ale ja tam wolę sobie zostawić duzy margines błędu ;)

Poza tym jak mi taka firma wyceni moj dom to mam punkt odniesienia do prac systemem gospodarczym.

Wysłałam dzis do Asolta dane do OZC .Mam nadzieję, ze wszystkie potrzebne dane mam, bo konstruktor nadal się nie spieszy z oddaniem projektu.

wyceniłam sobie drzwi Lizurej z doswietlem wyszło 7380 zł z AFB ponad 8 tys. z CAL-a %132 z montazem, wiec jak nie znajdę czegoś ładniejszego to bedą te

https://www.drzwi-cal.pl/assets/door/Jagienka.jpg

Za okna ceny rózne. W większosci dawali promocję zimową wiec nie są miarodajne.

Na okna z Oknoplastu winergetic premium wyszło mi 22 tysiace -ale z HST i bez promocji zimiowej

Na okna Pagen z HST i duzo lepszymi parametrami z promocją zimową 21 tys, za te same tylko z Psk 12377 zl, więc raczej skończy się na PSK.

Mam też wyceny na drzwi wewnętrzne.

Obecnie mam drzwi Polskone, po trzech latach wyglądają strasznie. Na dodatek, jedna szybka wypadła z całą ramką i zniszczyła też resztę skrzydła (mam więc teraz w pokoju "wydawkę" i ryczę : kto zamawiał ruskie?!)

Oczywiście wolałabym drzwi drewniane ale mogą byc tez z MDF ale lepszej jakosci niz Polskone. Macie coś do polecenia? Białe, proste drzwi :)

Pokażę Wam kuchnię, jaką sobie wymyśliłam. Układ bardzo podobny do kuchni Gai kuchnia Ikea.jpg

i jeszcze elewacje

elew.polnoc.jpgelew.poł.jpg

Edytowane przez pesce

Elewacje proste i ładne. Odpytaj Malkul o drewno na elewacji. Ona ma juz jakiś czas. Nie pamiętam dobrze, ale chyba termo coś tam.

Kuchnia – znasz Juliannę16? Zobacz jej kuchnię. Bardzo podobny układ i warto zobaczyć, a w razie co odpytać włąscicielkę. Jest bardzo życzliwą osobą, choć rzadko zagląda na forum, bo dom już stoi i mieszkają mimo, że jeszcze wykańczają.

Pesce, czyli wybrałaś drewniane drzwi?

Pagen to firma działająca także w Myślenicach, więc ich inwigilowałam przed wyborem okien dla siebie. Czy ktoś Ci ich polecił?

Tak, zdecydowałam sie na drewniane, ale ich cena mnie oszałamia.

Odnośnie okien , to pojechalam kiedys na Zakopiańska i przeszłam sie po kilku salonach. Pan z Pagena bardzo sensownie mówił , na pewno nie był tam na stałe. Był na zastępstwo i odniosłam wrażenie ze jest wlasnie z Myslenic.

narazie zbieram ceny, potem bede szukała opinii o monterach :)

Jest tez Pagen w Wieliczce.

Pestko, byłam w kuchni Julianny:) rzeczywiście taki sam układ :) Bardzo obszernie oceniła użyteczność i funkcjonalność .

Widzę że prace idą do przodu :D

Możesz mi powiedzieć co przekonało Cię Pesce do drewnianych drzwi?

Jesteśmy na etapie zastanawiania się nad drzwiami i oknami więc temat bardzo na czasie :)

Działam w tym zakresie, w którym mogę :)

Drzwi mam od północy, wiec słońce im nie bedzie straszne . Natomiast widziałam drzwi metalowe gerdy całe popękane ( okleina) i wybrzuszone, po zaledwie 6 latach od montażu . Chce mieć dom w miarę ciepły, a metal i ciepło mi się wykluczają. Najlepsze byłyby drzwi aluminiowe, ale to juz inna bajka cenowa.

Hej pesce

Mam nadzieję, że już wszyscy zdrowi, a w razie czego polecam przyjmować po pół łyżeczki czystej witaminy C dziennie (np. rozpuszczona w prawdziwym soku/syropie malinowym lub wodzie z miodem).

Rzut domu wygląda już dużo funkcjonalniej i pomysł z siedziskiem pod fixem też jest niezły (sama planuję coś takiego w holo-bibliotece).

Co bym jeszcze zmieniła to okno w łazience. Obecnie mam łazienkę od północy z oknem 50x140 i jest strasznie ciemno jak na moje standardy, a łazienka połowę mniejsza niż Twoja. Może powiększ nieco to okno np. 90x140 (90 jako połowa większych okien powinna ładnie współgrać na elewacji).

Hej pesce

Mam nadzieję, że już wszyscy zdrowi, a w razie czego polecam przyjmować po pół łyżeczki czystej witaminy C dziennie (np. rozpuszczona w prawdziwym soku/syropie malinowym lub wodzie z miodem).

Rzut domu wygląda już dużo funkcjonalniej i pomysł z siedziskiem pod fixem też jest niezły (sama planuję coś takiego w holo-bibliotece).

Co bym jeszcze zmieniła to okno w łazience. Obecnie mam łazienkę od północy z oknem 50x140 i jest strasznie ciemno jak na moje standardy, a łazienka połowę mniejsza niż Twoja. Może powiększ nieco to okno np. 90x140 (90 jako połowa większych okien powinna ładnie współgrać na elewacji).

Dzięki za sugestie. Muszę spróbować tę wit. C , bo juz nie mamy sily . Ciągnie sie za nami niemiłosiernie.

Dzis podpisaliśmy akt notarialny!!!:wave:

Poza tym juz pod górkę.

Projektant ma kłopot ze stropem . Najpierw stwierdził że wiazary to nie, bo trzeba słupy postawić w salonie, potem ze spróbuje więźbę policzyć. Na koniec uznał ze jednak bedzie kłopot z więźba bo nie bedzie jak sufitów podwiesić i czy jednak nie zostawić wiązarów, ale wtedy te słupy.

No to stwierdziliśmy z mężem ze niech bedzie strop lany. Zwiąże konstrukcje, odpadną sufity podwieszane, bedzie lepsza izolacja od dachu no i więcej powierzchni na strychu.

Dostałam tez pierwsza wycenę od wykonawcy.

Troszkę mnie wbiło w fotel

41 tys. Za SSO z dachem w wypadku gdy biorę wiazary z montażem w innej firmie lub 56 tys. za całość z więźba i stropem lanym.

Kurczę duzo.

Oferta na silke ( mimo, ze prosiłam o wycenĘ silikatów z Kluczy ) tez bez szalu

Silka 8 cm kl 15-1,70zł/szt

Silka 12 cm kl 15-2,35 zł/szt

Silka 18 cm kl 15-3,35 zł/szt

Gratuluję podpisania aktu! :)

Wycena raczej z górnej półki, będzie płyta fundamentowa?

U mnie z piwnicą i poddaszem użytkowym, silka i 2 stropy lane, podstawowy koszt robocizny (bez dodatkowych kilku tys za nieprzewidziane hydroizolacyjne prace) z więźbą, bez krycia dachu 43tys. Była to średnia wycena, ale były też takie za ponad 100tys (bez materiałów), więc nie trać ducha ;)

Gratuluję podpisania aktu! :)

Wycena raczej z górnej półki, będzie płyta fundamentowa?

U mnie z piwnicą i poddaszem użytkowym, silka i 2 stropy lane, podstawowy koszt robocizny (bez dodatkowych kilku tys za nieprzewidziane hydroizolacyjne prace) z więźbą, bez krycia dachu 43tys. Była to średnia wycena, ale były też takie za ponad 100tys (bez materiałów), więc nie trać ducha ;)

No to rzeczywiście duzo taniej, dasz namiar na ekipę jesli byłaś zadowolona?

Dzis podpisaliśmy akt notarialny!!!:wave:

Poza tym juz pod górkę.

Projektant ma kłopot ze stropem . Najpierw stwierdził że wiazary to nie, bo trzeba słupy postawić w salonie, potem ze spróbuje więźbę policzyć. Na koniec uznał ze jednak bedzie kłopot z więźba bo nie bedzie jak sufitów podwiesić i czy jednak nie zostawić wiązarów, ale wtedy te słupy.

No to stwierdziliśmy z mężem ze niech bedzie strop lany. Zwiąże konstrukcje, odpadną sufity podwieszane, bedzie lepsza izolacja od dachu no i więcej powierzchni na strychu.

Dostałam tez pierwsza wycenę od wykonawcy.

Troszkę mnie wbiło w fotel

41 tys. Za SSO z dachem w wypadku gdy biorę wiazary z montażem w innej firmie lub 56 tys. za całość z więźba i stropem lanym.

Kurczę duzo.

Oferta na silke ( mimo, ze prosiłam o wycenĘ silikatów z Kluczy ) tez bez szalu

Silka 8 cm kl 15-1,70zł/szt

Silka 12 cm kl 15-2,35 zł/szt

Silka 18 cm kl 15-3,35 zł/szt

Gratuluję podpisania aktu :) To kolejny krok naprzód :)

Dziś będę zmagać się z wyceną za SSO.

Mamy 3 wyceny od różnych firm i wszystkie są zbliżone.

Edytowane przez Kamila.

Witam! :)

Płyta to droga rzecz... Nasz majster mówił, że koszt płyty to ok. 20 tys min za materiały.

Ale pocieszę Cię jak Niechaj - u nas były dwie wyceny za SSO na 120 tys, za robociznę ;)

stropy mamy lane, ale dach nie jest wylewany.

Była też wycena na 350 tys z materiałem i powiedziano mi, że taniej nie będzie, załatwiając sama wydałam 240 tys ;) za SSO z materiałem. Ale u nas szło mnóstwo betonu, mnóstwo!

Gratuluję aktu :D

Dzięki Dziewczyny.:)

Niechaj Liliputku Wam szczególnie za namiary. Czekam na wycenę i spotkanie. :)

Obliczenia stropu nadal trwają. Pestko, to co pokazałaś to strop katedralny . U mnie takiego nie planowałam wiec jakoś ten sufit podwieszany trzeba przymocować. Architekt z konstruktorem kombinują.

Swoją drogą piękny masz ten dom, żałuję ze nie pokazujesz więcej :)

U mnie też można by zrobić sufit na płasko :)

Pokazałam ze względu na tę długą belkę spinającą więźbę i brak słupa.

Ty masz ściany w przestrzeni otwartego dołu. Niech konstruktor wykombinuje jak zrobić więźbę i sufit b słupa. Uwierz mi, że go przeklniecie. Słup znaczy przeklniecie.

Jak weszliśmy do salonu i zobaczyliśmy nasz słup na środku, nie wiedzieliśmy czy to żart, czy złośliwość architektki. Ja zwyczajnie wpadłam w stupor, ani mówić, ani oddychać przez moment nie mogłam. Salon wielki, a przez ten słup nic sensownie nie dałoby się postawić i jeszcze ciągle by go trzeba omijać. Na szczęście kier-bud ściągnął konstruktorkę i został słup usunięty.

U mnie też można by zrobić sufit na płasko :)

Pokazałam ze względu na tę długą belkę spinającą więźbę i brak słupa.

Ty masz ściany w przestrzeni otwartego dołu. Niech konstruktor wykombinuje jak zrobić więźbę i sufit b słupa. Uwierz mi, że go przeklniecie. Słup znaczy przeklniecie.

Jak weszliśmy do salonu i zobaczyliśmy nasz słup na środku, nie wiedzieliśmy czy to żart, czy złośliwość architektki. Ja zwyczajnie wpadłam w stupor, ani mówić, ani oddychać przez moment nie mogłam. Salon wielki, a przez ten słup nic sensownie nie dałoby się postawić i jeszcze ciągle by go trzeba omijać. Na szczęście kier-bud ściągnął konstruktorkę i został słup usunięty.

Pestko

Za nic nie zgadzam sie na słup.Nie po to robię projekt indywidualny , żeby potykać sie o niechciane elementy architektoniczne.;)

Zamierzałam sobie zbudować mały, prosty domek a tu lipa.

Najpierw maz wymyślił czwarty pokój, teraz moja wizja wiązarów i lekkiego stropu uleciała .

Nic to. Sprawdzę wyceny innych wykonawców i moze wtedy jakoś ten strop bardziej do mnie przemówi.

Znam jego zalety ale to przecież właśnie etap projektu jest etapem ciecia kosztów.;)

Z innej beczki:

Szukam cały czas kominka. Znalazłam cudo! Skanthermu , ale okazało sie ze kosztuje prawie 13 tysięcy :jawdrop:

Pani przedstawicielka zaczęła mi wmawiać, ze piec do rekuperacji musi mieć specjalny system RLU i jak go nie bede miała to zaczadzę rodzinę.

Mowię ze przecież sa kozy do domów z rekuperacją i mają podłączenie powietrza z zewnątrz ale ona dalej swoje ze to nie wystarczy.

Na szczęście użytkownicy Forum rozwiali moje watpliwości i wyszło ze system RLU to właśnie podłączenie powietrza bezpośrednio z zewnątrz do komory spalania.

W chwili obecnej jestesmy zdecydowani na piecyk Romotop, jakiś stalowy.

image.jpg