chilli banana 11.02.2018 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Nad szafkami jak widać gniazdka 230V z portami USB do łądowania telefonów. Na przeciwległej toaletka małży matko, wasze dzienniki są dla mnie skarbnicą wiedzy - nie wiedziałam, że są gniazdka z USB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kukuku2 12.02.2018 03:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Mam pytanie czy te gniazdka z USB mają jakiś wyłącznik, czy pracują non stop . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 12.02.2018 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Pracuja jak jest cos podłaczone, to tak jak gniazdka np w laptopie natomiast sama gotowość to pewnie <1W/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 12.02.2018 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 (edytowane) W Anglii sa z wyłącznikami prawie kazde gniazdka te USB tez i to jest super sprawa Edytowane 12 Lutego 2018 przez Tomi78__ ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 13.02.2018 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 W Anglii sa z wyłącznikami prawie kazde gniazdka te USB tez i to jest super sprawa Ale oni jeżdżą po drugiej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 14.02.2018 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Mielenie styropianu 3.0 Kolejne podejście. Patent przypomniany przez Grenda, który widziałem kiedyś na yt. Komentarz: Najlepszy z dotychczasowych sposobów, jednakże nie bez wad. Nie radzi sobie z dużymi kawałkami -szczególnie chodzi o płaszczyzny. Muszę ręcznie łamać i po jednym dniu będę miał zakwasy w nadgarstkach. Z góry odpuszczam łamanie w rękach styro innego jak elewacyjny, miękki EPS. Nawet z podłogowym EPS 100/120 więcej wysiłu z ręcznym kruszeniem niż efektu. Zrobiłem około połowę i już widzę, że będzie tego może warstwa 10cm na całym powierzchni stropu. Styro mam gratis, ale ze 200 wydałem na paliwo i wynajem przyczepki. Za niecałe 800zł kupiłbym 15cm najtańszej wełny w LM. Czyli wyszło na to, że to kolejny mój pomysł, gdzie w imię niewielkich oszczędności trzeba się sporo narobić - 2 dni od rana do wieczora, a robota nie jest lekka. Ciągłe schylanie i mozolne ręczne krouszenie. Nie licząc czasu na zwiezienie tego na budowę (jeden cały dzień) i wciągania tego na strych przez kilka długich godzin w parne lato. Pytanie czy warto pozostawię otwarte. Jak ktoś ma dużo czasu i zapału do roboty to dlaczego nie Ja już za daleko zabrnąłem.... może ktoś na moich błędach usprawni metodę mielenia, albo inną część tego procesu. Jak siedziałem wczoraj na strychu i łamałem styro drętwiejącymi nadgarstkami to pomyślałem sobie, że to kolejny mój patent dla zdesperowanych IKolejną myślą było to, aby napisać na forum, aby czytający mój dziennik nie zachwycali się tylko faktem, że dom można wybudować tak tanio. Bo na forum widać zazwyczaj tylko foto przed i po. Nie widać ilości pracy jaką trzeba włożyć w dany etap. Tu mój apel: Drodzy czytelnicy, miejcie na uwadze, że część prac wykonanych na tej budowie jest kontrowersyjnych w kwestii stosunku włożonego wysiłku do zaoszczędzonych pieniędzy. PS. No ale myślę tak podczas prawie każdego etapu, a później się zapomina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 14.02.2018 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 ja znalazłem firmę co za 100zł zmieliła mi pozostałości styro. Transport kosztował mnie drugie 100zł i za 200zł mam pięknie zmielony styropian... również próbowałem to zrobić samemu ale z kiepskim rezultatem... wyszło tego ok 7m3.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 14.02.2018 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Heh kosiarka, czego to ludzie nie wymyślą. Ale bardzo cenna uwaga do samodzielnego mielenia styro. Dobrze Ci idzie, u mnie niestety przestój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 16.02.2018 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Wrzucę kilka pytań/uwag do układania podłogi.Zdaje się masz ogrzewanie podłogowe i czy na pewno są to podkłady na ogrzewanie. Bez folii aluminiowej ?A wygrzałeś wcześniej podłoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 16.02.2018 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Ja bym po ludziach na wsi poszukał jakiejś sieczkarni vel rozdrabniacza do słomy i zaproponował kilka groszy za wynajem. Lekkie to, nie trzeba silnika nawet, a robotę zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 16.02.2018 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 20m3 gotowego regranulatu kosztowało mnie 900 zł z dostawą około 100km, ale to było parę lat temu. Aplikacja w porównaniu do wełny to sama przyjemność. Uzupełniałem swoimi odpadkami styropianu, ale głównie rodzynkowo, czyli wrzucając większe kawałki w zasyp. A próbowałeś przed mieleniem traktować styropian siekierą zamiast rwać w rękach? Z tanią wełną marketową spróbowałem i podziękowałem. Jak upychanie watą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 17.02.2018 23:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 (edytowane) @Przemek - u mnie za mało wiejska okolica. Dałem radę obgonić połowę kosiarką to dam radę i resztę. Mielę tylko elewacyjny, miękki. Resztę wrzucam w kawałkach. @grobag - dzięki za tip z siekierką. Może się sprawdzić, ale musiałbym kupić, bo moja wyzionęła ducha @19Tomek - to są zwykłe podkłady. Zupełnie świadomie kupiony zwykłe 3mm xps. Jednak możliwe, że faktycznie pośpieszyłem się z układaniem paneli przed wygraniem podłogi. Ostatnio przyszło mi to na myśl i z resztą poczekam aż odpalę podłogówkę. Jeśli jest tam jakaś wilgoć to niech sobie łatwo odparuje. Zajrzałem przed chwilą do działu z dziennikami "normalnych" ludzi (czyt. nie samorobów). Kurna to jednak jest inny świat... Trzydziestolatkowie z budżetem na dom 140m na poziomie prawie 600k. Inwestor wybiera tylko "godne zaufania, markowe" produkty dużych koncernów i słucha ekipy, która mówi że 5cm styro na fundament jest git. Szuka oszczędności chcąc zasypać fundamenty ziemią etc... Wszystko przyprawione rozważaniem o wielu napotkanych problemach ludzi pierwszego świata... ehh Z nowinek mojej budowy: Napisałem do projektanta, który robił mi adaptację domu, że przyszedł czas rozpoczęcie przygody z garażem czyli całą papierologia od nowa. Projekt, adaptacja,geodeta, KB itd czyli $$$. Wspomniałem mu, że planuję robić na szkielecie drewnianym. Przypomnę jeszcze, że od granicy działki do domu zostawiłem 9m (3m odległości + 6m planowanego garażu). No i otrzymuję odpowiedź, że drewniany to trzeba zachować 6m od granicy działki Sprawdzam od razu w google i faktycznie tak jest. Drewniany ze względu na P.POŻ musi być dalej od granicy. A ja sprzedałem pustaki, które zostały po rezygnacji z murowanych szczytów! Jak żyć panie premierze!?! Wraca zapomniana koncepcja garażu "wolnostojącego". Kiedyś postawiłem domek letniskowy vel budynek gospodarczy na zgłoszenie i papierów faktycznie jest tyle co nic. No i odpadają wszystkie wspomniane przed chwilą $$$. Jednak chciałem, aby garaż był przy domu - szukam definicji słowa "wolnostojący". Nigdzie nie jest określona odległość, która musi separować taki wolnostojący budynek. Znalazłem jakieś interpretacje sądów, gdzie napisano tylko, że konstrukcyjnie nie może być połączony z innym budynkiem. No to zrobiłem szkic rzutów, wrysowałem odręcznie na mapce i wypełniłem wniosek zgłoszenia garażu o wymiarach 5,9x5,93m oddalony od domu o całe 10cm. Pan w starostwie nie widział przeciwwskazań. Teraz czekam 30 dni, które ma urząd na wniesienie sprzeciwu. We wniosku musiałem określić sposób wykonania - napisałem, że drewniany. Zobaczymy... Chciałbym zacząć temat już teraz, żeby kupić jeszcze w tartaku drewno wycinane zimą. Wstępne koszty budowy mojego bieda-garażu obliczyłem na ok 10tyś + brama. 1200 - konstrukcja z kantówki 1200 - deska elewacyjna 1200 - OSB 8mm od wewnątrz 1400 - styro 10cm grafit 400 - kotwy słupów 1200 - blacha na dach 1500 - kostka brukowa 1000 - podbudowa 900 - łącza cisielskie i inne Edytowane 17 Lutego 2018 przez Daniellos_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 18.02.2018 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Daniel, a na zgłoszenie nie jest 21 dni? co do budowy domu za 600k czy tylko ja myślę o emeryturze i studiach dzieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 18.02.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Daniel, a na zgłoszenie nie jest 21 dni? co do budowy domu za 600k czy tylko ja myślę o emeryturze i studiach dzieci? Wiesz jak ktoś jest zielony i chce mieć wybudowane, to tak wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 18.02.2018 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Wiesz jak ktoś jest zielony i chce mieć wybudowane, to tak wychodzi. wiesz, ja jestem zielona i chcę mieć wybudowane w końcu mimo to, wiązanie się takim kredytem na całe życie do mnie nie przemawia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 18.02.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 wiesz, ja jestem zielona i chcę mieć wybudowane w końcu mimo to, wiązanie się takim kredytem na całe życie do mnie nie przemawia.. Jak już czytasz dzienniki samorobów, to już taka zielona nie jesteś. Przynajmniej wiesz, że można coś zrobić inaczej, często też taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 18.02.2018 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 A czy 600k to tak "dużo"? Znam ludzi (i tym sie nie chwalę, tylko przykład) którzy dali się ogolić na 850k za 180mkw netto albo takich, którzy PC z odwiertami gdzie same wiercenie to 28kzł i moim pytaniu o rentowność odpowiadają: to się nie opłaca ale robie to raczej na pokaz więc wiesz, nie można ludzi mierzyć swoją miarą. Na mnie ludzie czasami też patrzą jak na jakiegoś bogola bo wielka chata, a i jeszcze MA BYĆ dachówka ceramiczna czy PC a i reku ale nadal nie ma bo wszystko robie sam nawet po 12h dziennie taki ze mnie kuźwa bogol. A najfajniejsze ubieranie rano tych łachmanów całych w kurzu i wszelkich plamach smierdzących od potu choć co chwilę prane. Wstyd ludziom się pokazać rano na osiedlu jak wsiadam do auta na wczesniej rozłożone na siedzeniu prześcieradło by go sobą nir usyfić. Tak kuźwa właśnie wygląda bogol. Ale ta myśl co robię, co osiągam daje taki banan na ryju, ze w dupie mam co powie/pomysli sąsiad na osiedlu gdy mnie takiego zobaczy Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 18.02.2018 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 A czy 600k to tak "dużo"? Znam ludzi (i tym sie nie chwalę, tylko przykład) którzy dali się ogolić na 850k za 180mkw netto albo takich, którzy PC z odwiertami gdzie same wiercenie to 28kzł i moim pytaniu o rentowność odpowiadają: więc wiesz, nie można ludzi mierzyć swoją miarą. Na mnie ludzie czasami też patrzą jak na jakiegoś bogola bo wielka chata, a i jeszcze MA BYĆ dachówka ceramiczna czy PC a i reku ale nadal nie ma bo wszystko robie sam nawet po 12h dziennie taki ze mnie kuźwa bogol. A najfajniejsze ubieranie rano tych łachmanów całych w kurzu i wszelkich plamach smierdzących od potu choć co chwilę prane. Wstyd ludziom się pokazać rano na osiedlu jak wsiadam do auta na wczesniej rozłożone na siedzeniu prześcieradło by go sobą nir usyfić. Tak kuźwa właśnie wygląda bogol. Ale ta myśl co robię, co osiągam daje taki banan na ryju, ze w dupie mam co powie/pomysli sąsiad na osiedlu gdy mnie takiego zobaczy Pozdrawiam Karol tak, myślę, że 600k za 140m2 jak na polskie zarobki to dużo dolicz koszt odsetek i nie, nie mierzę innych swoją miarą, wyraziłam tylko zdziwienie, że przecież pieniądze można też inaczej spożytkować niż pakując w chałupę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 18.02.2018 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Chciałbym zacząć temat już teraz, żeby kupić jeszcze w tartaku drewno wycinane zimą. Wstępne koszty budowy mojego bieda-garażu obliczyłem na ok 10tyś + brama. 1200 - konstrukcja z kantówki 1200 - deska elewacyjna 1200 - OSB 8mm od wewnątrz 1400 - styro 10cm grafit 400 - kotwy słupów 1200 - blacha na dach 1500 - kostka brukowa 1000 - podbudowa 900 - łącza cisielskie i inne Daniel a nie myślałeś może o konstrukcji garażu z blaszaka. Potem go ocieplić. Nie byłaby to prostsza i zarazem tańsza opcja? Karster inteligentny człowiek nie przejmuje się opinią innych, w niczym to nie pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 18.02.2018 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Co do oszczędności to tanio można kupić płyty PIR drugiego gatunku albo same rdzenie na kilogramy... np na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts