Jacuwacu 22.06.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2016 Witam, po krótce opowiem jak wygląda u mnie sytuacja. W kwietniu została wywiercona studnia głębinowa 34 m. Rura jaka jest założona to 125 mm. Warstwa wody zaczyna się już na głębokości 8 m. Tyle informacji o studni. Firma, która wykonywała odwiert , przepompowała tą studnię i u nich woda leciała non stop tj w godzinach 9-17. Pompę jaką włożyli do środka w celu wstępnego przepompowania miała wydajność 80 L/min. Poradzili mi abym zanurzył swoją pompę na głębokości 20-22 m. W dniu dzisiejszym podłączyłem swoją pompę firmy IBO 105 L/min., która została zanurzona na głębokości 24 m. Wszystko byłoby ok gdyby nie fakt, że woda skończyła się po 3 minutach. Następnie muszę odczekać pewien czas 5-10 min i znowu leci woda przez około 3 minuty. Sytuacja jest dość dziwna, bo jak pisałem gdy firma wykonująca odwiert pompowała tą studnię to u nich była ciągłość dostarczania wody. Pytanie do Was, gdzie leży problem ?? Dodam, jeszcze że na razie leci dość brudna woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.06.2016 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Problem lezy w zle wykonanej studni. Wiele rzeczy moglo zostac spaprane. Zla warstwa wodonosna, zly filtr na i wokol rury studziennej, zle odizolowanie warstwy wodonosnej od gory.Studnia po uruchomieniu i przepompowaniu nie powinna dawac brudnej wody! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 23.06.2016 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Pompę jaką włożyli do środka w celu wstępnego przepompowania miała wydajność 80 L/min to pompa używana przez studniarzy a tu Twoja - 105 L/min widzisz różnicę? poza tym pompę dobiera się też na ciśnienie, nie tylko na wydajność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.06.2016 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 to pompa używana przez studniarzy a tu Twoja - 105 L/min widzisz różnicę? poza tym pompę dobiera się też na ciśnienie, nie tylko na wydajność Tia. pompa 80L - pompowanie non-stop. Pompa 105L - pompowanie 30% czasu. Nie smierdzi Ci to? Do tego brudna woda leci!! Ja juz widziałem kiedys "Studnie" z ktorej leciałą brudna woda, i miałą sie przeczyszczic, przepompwac. Po tygodniu przestała leciec wogole. Czy autor widział to pompowanie 9-17 czy tylko uslyszał o tym od studniarzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.06.2016 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Autor chyba tylko słyszał. Z uwagi na poziom wody 8m i głębokość studni 34m ciśnienie jest ale z racji czasu po jakim woda wraca do poziomu po odpompowaniu myślę o złym lub już zamulonym filtrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 23.06.2016 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Jak w takim razie sprawdzić poprawność wykonania studni. Skąd wiedzieć czy studniarze nie będą naciągali na kolejne metry? Wiercenie studni to raptem 1 dzień pracy, można więc stać i się patrzeć, ale jak oszacować potrzebną głębokość, skoro w usługi radiestetów absolutnie nie wierzę ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.06.2016 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Jak w takim razie sprawdzić poprawność wykonania studni. Skąd wiedzieć czy studniarze nie będą naciągali na kolejne metry? Wiercenie studni to raptem 1 dzień pracy, można więc stać i się patrzeć, ale jak oszacować potrzebną głębokość, skoro w usługi radiestetów absolutnie nie wierzę ?! Jak to ze wszystkim na budowie, trzeba sie znac na tyle, zeby sie dac naciąc. Albo miec kierownika budowy ktory sie na tyle zna na wszystkich zeby przypilnowac. Albo poczytac na forum ktory studniarz jest polecany. Naprawde widziałem takich ktorzy chyba wiertnice po "pijaku w karty wygrali" wiec postanowili studnie wiercic. Wiedzy o tym co jest pod ziemia w zasadzie zerowa.. Istnieja badania nieinwazyjne geofizyczne ktore dosyc dokladnie pokazuja co masz pod ziemia. U mnie robione tzw. badanie elektrooporowe zgodziło sie dosyc dokladnie z tym co było pod ziemia. Czy sa inne tego nie wiem. Studnia to: - odpowiednia rura studzienna - zdarzaja sie tacy co zwykla kanalizacyjna potrafia wepchnac, a ta jest za slaba, powinna byc stalowa (choc to pewnie drogo) lub z grubego PVC - filtr na rurze studziennej, dodatkowo obsypany zwirem filtracyjnym dobranym do rodzaju warstwy wodonosnej. I to nie jest przypadkowy piasek wziety z kupki na budowie!! - zabezpiecznie warstwy wodonosnej poprzez odizolowanie materiałem izolacyjnym wokoł rury studzinnej. To sa jakies drogie pęczniejace glinki wiec niektorzy przyoszczedza. - pompowanie oczyszczajace z duza wydajnoscia, trwajace kilkanascie godzin, 24h - okreslenie wydajnosci studni. Po tym wszystkim studnia musi dawac czysta wode ze zmierzona wydajnoscia i popracuje te 20-25lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 23.06.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Tia. pompa 80L - pompowanie non-stop. Pompa 105L - pompowanie 30% czasu. Nie smierdzi Ci to? Do tego brudna woda leci!! Ja juz widziałem kiedys "Studnie" z ktorej leciałą brudna woda, i miałą sie przeczyszczic, przepompwac. Po tygodniu przestała leciec wogole. Czy autor widział to pompowanie 9-17 czy tylko uslyszał o tym od studniarzy? nie, bo to że nominalnie tyle pompa ma, nie znaczy że z taką wdajnością pracowała, bo wydajność zależy też od ciśnienia studniarz powinien podać wydajność studni, ale też wymagane ciśnenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.06.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 nie, bo to że nominalnie tyle pompa ma, nie znaczy że z taką wdajnością pracowała, bo wydajność zależy też od ciśnienia studniarz powinien podać wydajność studni, ale też wymagane ciśnenie Studniarz przepompowywał studnie "bez cisnienia". Trochę głupio by było przepompowywac studnie w hydrofor jakis, prawda? Czyli jego pompa pracowała z maksymalna wydajnoscia (minus rzeczone 8m słupa wody do góry). Jesli autor wsadziłswoja pompe, to albo zrobił to samo (wiec ma tylko 8m + jakies opory) badz podlaczył juz do jakiegos hydrofru. Stawiam na pierwsze, bo pisał o pompowaniu non-stop. Czy raczej probie pompowania non stop. Tak wiec praca jego pompy i dlugość przerw w pracy pompy az "woda" najdzie jest podejrzanie duza. Tak, pompe się dobiera do wydajnosci studni, ale z opisu wydajnosc a zwlaszcza jakosc tej studni wyglada moim skromnym zdaniem, podejrzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacuwacu 23.06.2016 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Witam, dziękuję wszystkim za opinie. Jeżeli chodzi o pompowanie to osobiście byłem przy 1h ciągłego pompowania reszta to informacje od firmy i od sąsiada, który podglądać co się dzieje. Dzisiaj sytuacja wygląda następująco. Na początek około 15-20 sekund leci brudna woda i z każdym litrem leci czystsza aż do przezroczystej. Jednakże dalej pozostaje problem braku wody po 3 minutach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.06.2016 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Witam, dziękuję wszystkim za opinie. Jeżeli chodzi o pompowanie to osobiście byłem przy 1h ciągłego pompowania reszta to informacje od firmy i od sąsiada, który podglądać co się dzieje. Dzisiaj sytuacja wygląda następująco. Na początek około 15-20 sekund leci brudna woda i z każdym litrem leci czystsza aż do przezroczystej. Jednakże dalej pozostaje problem braku wody po 3 minutach. Jak tam pompa nie jest teraz, za mocna, czy za słaba, brudna woda nie ma prawa leciec z dobrze zrobionej studni. Skąd ten brud, co zostało źle zrobione, tego nie wiem. Jeszcze pytanie co to za brud jest. Jakiego koloru ta woda leci? W wodach głebinowaych jest bardzo czesto żelazo. Jesli żelazo sie w studni utleni, to pewnie może leciec taka brązowa, żoltawa, metna woda. Jak wypompujesz to co stoi w rurze studziennej izacigniesz prosto z warstwy wodnosnej to woda powinna byc wtedy w miare transparentna, ale odstawiona w słoiku zrobi się metna, żólta, z brazowymi kłaczkami opadajacymi na dno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacuwacu 23.06.2016 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 Woda wg mojej oceny ma kolor czarny a podczas początkowego pompowania wydaje się być z piaskiem/mułem. Postaram się jutro pobrać próbkę do słoika lub butelki tej początkowej wody jak i w końcowej fazie.Rozmawiałem z wykonawcą i przyjedzie w przyszłym tygodniu. Przez telefon jedynie mówił ze pompa może być za mocna.Jeszcze jedno jak rozmawiałem z sąsiadem, który nie używał studni przez okres miesiąca również na początku miał taką zmuloną wodę lecz leciała cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.06.2016 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 Wina pompy oczywiście...... jakże by inaczej bo przecież nie wykonawcy.Za mocna pompa mogła by oczywiście zassać trochę piasku i mułu gdyby nie fakt że znajduje się ona powyżej filtra w rurze w którym słup wody powinien być czysty. Tak więc oprócz filtra warstwy filtrującej nie ma tam w ogóle.Jeśli by wykonawca powiedział że wydajność pompy przekracza wydajność źródła to inna bajka i się z tym zgadzam gdyby nie fakt że dzień wcześniej pompa o wydajności 20% mniejszej pompowała 8 godzin non-stop.Należy jeszcze wziąć poprawkę na wydajność pompy studniarza która pewnikiem leciwa i z 80l/min. pozostało jej już chyba ok. 50l/min.I to może być klucz do całej sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacuwacu 30.06.2016 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Witam ponownie, trochę się nie odzywałem ale czekałem na fachowca co stwierdzi. Ogólnie z dnia na dzień widać poprawę. Woda leci czysta a po 3 minutach zmniejsza się jej ciśnienie. A nie tak jak wcześniej przestawala lecieć w ogóle. Zanim zastosuje się do rady zmiany pompy na słabsza, chciałbym ją jeszcze opuścić ze 3-4 metry. Czy myślicie że bufor od dna 5 m jest wystarczający oraz czy takie opuszczenie może zmienić jej parametry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 30.06.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Witam ponownie, trochę się nie odzywałem ale czekałem na fachowca co stwierdzi. Ogólnie z dnia na dzień widać poprawę. Woda leci czysta a po 3 minutach zmniejsza się jej ciśnienie. A nie tak jak wcześniej przestawala lecieć w ogóle. Zanim zastosuje się do rady zmiany pompy na słabsza, chciałbym ją jeszcze opuścić ze 3-4 metry. Czy myślicie że bufor od dna 5 m jest wystarczający oraz czy takie opuszczenie może zmienić jej parametry ? Nikt niestety nie ma szklanej kuli. Nikt Ci nie powie czy 5m to dosc cze nie, zwlaszcza ze Twoja studnia nie grzeszy jakoscia wykonania. Jeszcze raz. Poprawnie wykonana studnia powinna byc przeplukana az do ustabilizowania jakosci wody i wydajnosci i miec okreslona wydajnosci i depresje w czasie pompowania z taka wydjnoscia. Przykladodowo: wydajnosc to 3m3/h a depresja 3m. Wtedy wiesz jaka pompe kupic i gdzie ja mozesz powiesic. W Twoim przypadku mozesz co najwyzej moneta rzucic, wzglednie zapytac pseudo fachoffca, ktory z gory wiadomo co Ci powie: "panie przeplócze sie, bedzie dobże" itd itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts