siwy211 23.06.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2016 (edytowane) Mam problem, planuje z żoną postawić dom do którego będzie przyklejony 2 stanowiskowy garaż z jedną bramą garażową. Nad garażem będzie poddasze użytkowe, które bedzie w pewnym momencie zaadaptowane na pokoje, garderoby czy inne duperele. Ponieważ ma być jedna szeroka brama garażowa to nad nią będzie musiał się znajdować długi podciąg. I teraz moja rozterka. https://drive.google.com/file/d/0B9Cnp5fSznzAWGFRQzVfRnloeTg/view W wariancie A belki stropowe są ustawione "w pionie" od ściany nośnej z tyłu do ściany na której są drzwi garażowe i podciąg. Czyli cały ciężar stropu poprzez belki stropowe (długości do 5.5m ) będzie w większości spoczywał na około 6 metrowym podciągu. W wariancie B belki stropowe są ustawione "w poziomie" na ścianach nośnych a sam podciąg będzie przenosił tylko ciężar bezpośrednio nad nim bez całego stropu. Niestety powoduje to że belki stropowe wydłużają sie do około 7metrów. Który wariant jest bezpieczniejszy? 1. Czy można zrobić bardzo wytrzymały podciąg nad bramą garażową który będzie miał tyle stali ze weźmie na klata ciężar stropu który ma ponad 50m2?\ 2. Czy belki stropowe o długości około 7 metrów nie będą zbyt długie by nie wymagały dodatkowych podpór w samym garażu? Edytowane 23 Czerwca 2016 przez siwy211 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peppawutz 26.06.2016 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Są 7-metrowe belki stropowe - np. do stropów gęstożebrowych Porotherm. Będzie jednak trochę zabawy w zbrojenie krzyżowe belek i tzw. żebra rozdzielcze, żeby nie robiło się ugięcie na stropie. Niemniej jednak moim zdaniem spokojnie dałoby się to wymurować bez kolejnego podciągu w garażu. U mnie wykorzystane są belki 6,5 metra, więc powiedzmy, że jest podobna sytuacja... Proponowałbym jednak zadać ten temat jakiemuś konstruktorowi, który by przeliczył obciążenia. Inaczej tego się nie da sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Clinu 26.06.2016 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 (...) Który wariant jest bezpieczniejszy? 1. Czy można zrobić bardzo wytrzymały podciąg nad bramą garażową który będzie miał tyle stali ze weźmie na klata ciężar stropu który ma ponad 50m2?\ 2. Czy belki stropowe o długości około 7 metrów nie będą zbyt długie by nie wymagały dodatkowych podpór w samym garażu? Ktoś to i tak będzie musiał zaprojektować więc obydwa warianty będą bezpieczne. Pytanie, który będzie tańszy? znając wszystkie dane, konstruktor zoptymalizuje i dobierze rozwiązanie. Ad.1 Można. Ad.2 Są stropy o takich rozpiętościach Na pierwszy rzut oka wybrałbym wersję z podciągiem, ale bez obliczeń to można kulą w płot strzelać, a nikt za darmo obliczeń i odpowiedzialności na siebie nie weźmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 28.06.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Ja mam nad garażem belki stropowe 7 metrów porothermu bez podciągów, ale z kilkoma żebrami rozdzielczymi, żeby się nie klawiszowało. Gdybym miał murować jeszcze raz to bym zrobił jednak z podciągiem, bo funkcjonalnie nic by mi nie popsuł, ale jednak na pewno byłoby bezpieczniej i stabilniej. Ugięcie stropu mam minimalne - widać dopiero jak przyłożyć długą łatę budowlaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy211 29.06.2016 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Ja mam nad garażem belki stropowe 7 metrów porothermu bez podciągów, ale z kilkoma żebrami rozdzielczymi, żeby się nie klawiszowało. Gdybym miał murować jeszcze raz to bym zrobił jednak z podciągiem, bo funkcjonalnie nic by mi nie popsuł, ale jednak na pewno byłoby bezpieczniej i stabilniej. Ugięcie stropu mam minimalne - widać dopiero jak przyłożyć długą łatę budowlaną No właśnie tego ugięcia się obawiam. Na tą chwile jest tylko koncepcja na zagospodarowanie przestrzeni nad garażem jako strych i graciarnie ale kto wie czy kiedyś nie postawi się tam np bilarda czy innej ciężkiej cholery. A nie chciał bym zeby mi takie coś zaparkowało na samochodzie Zobaczymy co mi architekt przeliczy jak już projekt będzie ustalony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy211 05.09.2017 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 A co sądzicie o wzmocnieniu terivy pasami belek żelbetowych jak na zdjęciach Info tu http://receptynadom.pl/wzmocnic-stropy-gestozebrowe-scianami-dzialowymi/ Zrobiło by sie na długich belkach 3 wiersze bloczków 1 monolit, 3 wiersze bloczków 1 monolit itd Rozmawiałem z murarzem ale marudzi ze to ugnie sie jeszcze bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.09.2017 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 (edytowane) Po pierwsze 6,5 m dla Terivy nie będzie tu żadnym problemem. Mam u siebie w projekcie Opałek 1G nad salonem belki 6,5mb z dwoma żebrami rozdzielczymi z pustakiem keramzytowym 8 kanałowym, natomiast mniej więcej na środku stropu spoczywa murowana ściana z betonu komórkowego jako działówka poddasza.Belki Terivy równie dobrze mogą być oparte na 7 m nadprożu ale warunkiem tego jest jego wysokość która moim zdaniem powinna wynosić min. 50cm bez wieńca Rozwiązanie polegające na monolitycznych belkach także odciąży trochę strop i nie doprowadzi do ugięcia jak to twierdzi Twój murarz.Podejrzewam że jemu nie chce się tego zbroić i kręcić. Edytowane 5 Września 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy211 05.09.2017 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Dzieki Mareks77 za infoZ tym że moje belki nad garażem będą miały długość równo 7m wiec chyba trzeba będzie je podzielić 3 żebrami rozdzielczymi. Innym pomysłem jaki mam to zrobienie tam stropu teriva 4,0/2 który ma wysokość 30cm i max długość belek 8m, więc zakładam ze jest w jakiś sposób mniej podatny na uginanie i przy belkach 7m powinien być w miarę bezpieczny. Czy może się myle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 05.09.2017 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Ja tam zwolennikiem terivy nie jestem, bo to taka pomyłka budowlana, Murarz mysli że dodatkowy ciężar dojdzie i dlatego obawy. Jak masz tam poddasze nieużytkowe to 4/2 wstaw, jak masz tam użytkowe to zastanów się czy nie taniej jest zrobić nad garażem monolit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts