Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozłącznik instalacyjny Hager SBN340 jak podłączyć?

Recommended Posts

Domyślałem się :cool: , ale czy czasem nie jest tak, że równie dobrze można wprowadzić zasilanie od dołu? Gdzieś widziałem, że w tym rozłączniku zasilanie wprowadzone zostało od dołu, więc jak to jest? dzięki wielkie. Edytowane przez Miszcz Jaszczonb

Dobra, z tego co widzę po schemacie to jest taka sama zasada i budowa, jak wyłącznika nadmiaroprądowego z tym, że rozłącznik nie ma charakterystyki, sam się nie wyłączy. Wynikało by z tego, że nie ma znaczenia z której strony wchodzi zasilanie. To samo tyczy się wyłączników nadmiaroprądowych Hagera, na górze jest 1 a i tak ludzie zasilanie wprowadzają od dołu a odbiory u góry. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić. Dziękuję.

Masz schemat na panelu. Co prawda jest on bardziej poglądowy ale pokazuje styki stałe i rozłączne. W środku tak to nie wygląda ale idea jest zachowana :). Tutaj nie ma to dużego znaczenia bo to prosty rozłącznik. Gdybyś montował rozdzielnie i rozdzielnice stosując elementy w których rozłącznik po rozłączeniu uziemia obwód rozłączany to wtedy można się martwić :). No i chyba warto zachować porządek w rozdzielnicy, popatrz jak masz inne elementy podłączone i stosuj ład żeby później było bezpieczniej i łatwiej

Stosowanie styków nieparzystych jako stronę zasilania to niepisana zasada świadcząca o elektryku. Ale nie jest to warunek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania aparatu jak również (tutaj) mający wpływ na bezpieczeństwo.

Przynajmniej próbuje coś wnieść do tematu. Ty nic nie wnosisz prócz zamieszania, więc po co piszesz ślonzoku?

Bez przesady. Nie musimy się obrzucać nawzajem błotem.

Schemacik na obudowie jest inny od schemaciku na kolegi załączniku :D

Troszkę inny ale zasada identyczna.

Tak jak już wspomnieli moi poprzednicy może prześledź swoje wpisy w tym temacie i zamiast powtarzać po innych, lub ironicznie komentować i wreszcie zbierzesz się sam w sobie i napiszesz coś sensownego.......... Np. przytoczysz jakąś stosowną Normę :lol2:

Edytowane przez Mareks77

Tak więc, jak już wspomnieli poprzednicy wg schematu na obudowie styki stałe wprowadzamy od góry, czyli zasilanie, taka zasada, jednak równie dobrze w tym rozłączniku można wprowadzić zasilanie od dołu i będzie tak samo działać. Dziękuję za pomocne odpowiedzi.

Pozdrawiam

:o, ale mi dowaliłeś, normalnie leżę i kwiczę :p . Z geografii miałem zawsze 5. Tylko po to się udzielałeś w tym temacie. Jak jesteś taki "douczony" to po co ty w ogóle zaglądasz? przecież nic do tematu nie wniosłeś, jeszcze byki robisz i przepraszasz taki z ciebie mistrz. Wolę być miszczem niż takim mistrzem jak ty, ela, pepa czy jakiś petru. Filozof z ciebie, masz kompleks i musisz się dowartościować. Przykre i żałosne, niestety. Ciekawe czy jesteś na tyle głupi, żeby ciągnąć to dalej bo duma twoja został kopa między nogi.

Pozdrawiam

Edytowane przez Miszcz Jaszczonb

Dajcie już sobie spokój. Sosnowiczanin to nie Ślązak chociaż leży w tym samym województwie i do Katowic zaledwie kilka km. Śląsk leżał pod zaborem Pruskim natomiast Sosnowiec przechodził z rąk do rąk aż wylądował u Rosjan.

Tak więc jak prawdziwy Hanys chciał jechać do Sosnowca to musiał sobie wizę wyrabiać i na odwrót.

chłopek roztropek nie spał całą noc, myślał co napisać, aż w sobotę rano zebrał się na odwagę, rezoner i zadufek. Poważnie?! 5:50 rano?. Idź do warzywniaka, połóż łeb na wadze i wciśnij napis: Burak. Słyszałem że jeździsz na odkurzaczu do biedronki :D , zresztą kiepskim.