mesmariusz 24.06.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 Witam. W ostatnich dniach położyłem rury PCV odprowadzające wodę z rynien wgłąb ogrodu. Chciałbym w te rowy (skoro już są wykopane), przed zasypaniem położyć również coś, co w przyszłości, w razie potrzeby pozwoli mi położyć kable elektryczne. Chcę sobie pozostawić możliwość na łatwe i szybkie pociągnięcie kabli wgłąb ogrodu, gdy zajdzie taka potrzeba. Jakiego materiału użyć (rurki sztywne / wąż elastyczny?) który pozwoli na łatwe przepchnięcie kabla na odcinku ok. 50 m? Dzięki piękne za podpowiedzi. PozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 24.06.2016 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 Przepchnięcie na 50m? Żaden materiał na to nie pozwoli Kup rury z pilotem, ewentualnie sam zrób sobie "pilota". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mesmariusz 24.06.2016 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 Są dostępne sztywne rury z tworzywa, średnica dajmy na to 30 mm. W to na prostym odcinku raczej wepchniesz (tak mi się wydaje) skrętkę, kabel 3x2.5 też wejść powinien. Pewnie będę celował w to. Ale wiem, że są też peszele, z tym, że to jest karbowane, i tu z przepchaniem kabla będzie już chyba problem (rurki są elastyczne i karbowane - być może gdy ziemia przykryje peszel, jego średnica się nie zachowa). Stąd pytam o inne materiały. Na pewno rury gazowe z tworzywa (te pomarańczowe) są gładkie i wytrzymałe, ale to chyba raczej drogi interes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 24.06.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 Są dostępne sztywne rury z tworzywa, średnica dajmy na to 30 mm. W to na prostym odcinku raczej wepchniesz (tak mi się wydaje) skrętkę, kabel 3x2.5 też wejść powinien. Pewnie będę celował w to. Ale wiem, że są też peszele, z tym, że to jest karbowane, i tu z przepchaniem kabla będzie już chyba problem (rurki są elastyczne i karbowane - być może gdy ziemia przykryje peszel, jego średnica się nie zachowa). Stąd pytam o inne materiały. Na pewno rury gazowe z tworzywa (te pomarańczowe) są gładkie i wytrzymałe, ale to chyba raczej drogi interes. Możesz sobie tam położyć np rury osłonowe AROT cena ok. 3-4zł za mb tylko pytanie po co, chyba po to by przyszły przewód w wodzie leżał. Nie lepiej w tej cenie położyć już przewody na zapas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts