Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Firanka do łazienki

mada27

Recommended Posts

Dziewczyny, doradźcie jaką wybrać firanę, łazienka chyba taka średnia ok 8m2, drzwi białe, okno białe, parapet też, kafle z tej serii:

http://realonda.com/en/productos/serie/31x56-porcelanico-alhambra (tylko te beżowe),

Zdjęć łazienki nie mam, bo zacznie się robić w środę, ale pomysłu na firankę też nie mam, nawet nie wiem w którym kierunku szukać. Okno duże, takie jak w pokojach (chyba 140 szerokości?)

z góry dziękuję

Dziękuję;) nie wiem jeszcze jak ta łazienka wyjdzie, bo na razie jest tylko w mojej głowie;)

A z firanką też mi się właśnie pojawił tiul ostatnio, tylko nie wiem czy taka do parapetu czy krótsza i jako kształt, ale to pewnie potem się zobaczy, myślę że pójdę w gładką bez wzorów, tylko kusi mnie jakiś rancik, czy falbanka u dołu... Ale to już może naciapane być za bardzo

Piękne są te płytki, naprawdę takie "koronkowe", a w jakim kolorze będziesz je miała? I jakiego rodzaju dodatki, meble? a szybę w łazience masz mleczną czy zwykłą? Bo to ważne czy musisz się zasłonić czy tylko dla ozdoby? Jak możesz wrzuć zdjęcie ściany z oknem. Ja ostatnio jestem w temacie dekoracji okna do łazienki:)

Mebli to prawie nie będzie, jedna wisząca szafka, myślę ze w kolorze białym i okno też białe i parapet i wiadomo wanna i umywalna też biała, a prysznic to wnękowy, na razie będzie biała zasłonka a potem drzwi szkalne, i blat z płytek (tych gładkich) na razie pod blatem nie będzie szafek, ale może za rok dwa się zabuduje i też planuję białe.

Te płytki są raczej w chłodnym odcieniu, lub taki pomieszany ciepły z chłodnym, a w sklepie wydawały mi się w ciepłym i nawet żałowałam że okna brązowego nie mam, ale jak przyjechały to są bardzo podobne do koloru tynku ;p trochę jaśniejsze może, ale ładne dość

Zdjęć to na razie nie ma co robić, bo jeszcze nawet jedna płytka na ścianie nie leży, ale mam chyba wizualizacje tej łazienki to zobaczę czy mogę wstawić (w sensie czy umiem;)

Szybę mam zwykłą, okno dzielone symetrycznie, ale jest roleta z włącznikiem przy wejściu, jednak zasłonić trochę też bym się chciała

3.jpg

1.jpg

Edytowane przez mada27

Mebli to prawie nie będzie, jedna wisząca szafka, myślę ze w kolorze białym i okno też białe i parapet i wiadomo wanna i umywalna też biała, a prysznic to wnękowy, na razie będzie biała zasłonka a potem drzwi szkalne, i blat z płytek (tych gładkich) na razie pod blatem nie będzie szafek, ale może za rok dwa się zabuduje i też planuję białe.

Te płytki są raczej w chłodnym odcieniu, lub taki pomieszany ciepły z chłodnym, a w sklepie wydawały mi się w ciepłym i nawet żałowałam że okna brązowego nie mam, ale jak przyjechały to są bardzo podobne do koloru tynku ;p trochę jaśniejsze może, ale ładne dość

Zdjęć to na razie nie ma co robić, bo jeszcze nawet jedna płytka na ścianie nie leży, ale mam chyba wizualizacje tej łazienki to zobaczę czy mogę wstawić (w sensie czy umiem;)

Szybę mam zwykłą, okno dzielone symetrycznie, ale jest roleta z włącznikiem przy wejściu, jednak zasłonić trochę też bym się chciała

[ATTACH=CONFIG]359480[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]359481[/ATTACH]

Pięknie będzie! Myślę, że do takich płytek i takiego stylu świetnie by pasowała roleta austriacka z tafty lub z tafty i firany jak na tym zdjęciu.

mg_0315.jpg

Tu jest w kuchni ale chodzi o efekt. Z tego co się zorientowałam to roleta z tego zdjęcia jest uszyta z jedwabiu, ale tafta jest dużo tańsza a podobny efakt można uzyskać. Firankową roetę możesz sobie spuścić niżej by uzyskać intymność a tą z tafty zrobiłabym w kolorze płytek lub odrobinę ciemniejszą.

te płytki i wizualizacja nie wyglądają ikeowo :-) Ja tamte zdjęcia znalazłam na jakmiś blogu. Te rolety pasują również i do bardziej nowoczesnych wnętrz, spójrz dpp_170.jpg:

na tej stronie firanelle można sobie zamówić na wymiar rolety takie

ja teraz ciągle chodzę po stronach z firankami i blogach o wytroju wnętrz. Mam takie płytki, z którymi można iść w stronę glamour albo spa. I chyba zrobbię właśnie drewaniane dodatki. Na oknie nie muszę niczego dawać bo mam mleczną szybę, ale chcę karnisz i firanę ala len zawieszoną niedbale na karniszy, dotykajcą do podłogi.

u siebie firane chcę zrobić cos w tym stylu:

AM ANTHEA 2.jpg

uprzedzając pytania te zdjęcie to ze strony z płytkiami IMOLA

Edytowane przez joanna.kaczmarek61

Bardzo podoba mi się ta imola, cała łazienka i firana, płytki boskie!

Jednak u mnie chwilowo zeszło to na drugi plan, bo wykonawca nas oszukał. Szukam teraz nowego.

Ma być w sobotę obejrzeć co i jak, więc może jakoś pójdzie, mam nadzieję ze nie przeciągnie się do października...

A na jakim etapie Twoja budowa?

Bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi i zdjęcia w kwestii mojej firany;)

No właśnie już kilka razy gdzieś czytałam, że ktoś nie za bardzo lubi firany w łazience...;) mi to się zawsze jakoś wydawało, że to po prostu od wnętrza zależy

Szyby mlecznej nie chciałam robić, po prostu żeby można było jednak z tego okna korzystać - nie tylko do wietrzenia, ale również do patrzenia ;)

Bardzo podoba mi się ta imola, cała łazienka i firana, płytki boskie!

Jednak u mnie chwilowo zeszło to na drugi plan, bo wykonawca nas oszukał. Szukam teraz nowego.

Ma być w sobotę obejrzeć co i jak, więc może jakoś pójdzie, mam nadzieję ze nie przeciągnie się do października...

A na jakim etapie Twoja budowa?

Bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi i zdjęcia w kwestii mojej firany;)

U nas obecnie fachowcy kończą poprawki ze szpachlowaniem i malowaniem. Teraz intensywnie wietrzymy by wilgoć wyszła i by można było położyć drewniane podłogi i schody. A u nas szyba melczna już była (szeregówka). Schody i podłogi będą drewniane, dębowe.

U nas dolna łazienka (bez okna) wyszła bardzo ekonomiczna a i fajna, płytki zamówiłam przez internet, Hiszpańskie, ala marmur.

IMG_1611[1].jpg

Nad wc będzie kiedyś szafka albo białe fronty albo zlustra albo z płyty przypominajacej drewno.

Na górną wydaliśmy z 6 x tyle, dużo droższe płytki ale i łazienka sporo wieksza, na razie mało efaktownie to wygląda ale myśle, że drewnianymi meblami i ładną naturalną firaną oraz jakiś fajnym oświetleniem nadorbimy ten brak wyrazu.

IMG_0923[1].jpg

IMG_0918[1].jpg

IMG_0759[1].jpg

Edytowane przez joanna.kaczmarek61

Joanna piękne obie!!! i umywalkę w małym wc będę miała też roca gap;) a miski obie roca nexo ;)

Chyba mamy troszkę podobny gust

W takim razie będę Cię męczyć jeszcze co do wnętrz, żebyś coś doradzała;)

i w małym wc też mam plan tę umywalkę zrobić bez szafki, a szafkę, płytką wiszącą nad wc

Joanna piękne obie!!! i umywalkę w małym wc będę miała też roca gap;) a miski obie roca nexo ;)

Chyba mamy troszkę podobny gust

W takim razie będę Cię męczyć jeszcze co do wnętrz, żebyś coś doradzała;)

i w małym wc też mam plan tę umywalkę zrobić bez szafki, a szafkę, płytką wiszącą nad wc

:-)

A Ty urządzasz dom?

No to jak tak sobie doradzamy to spójrz na kuchnię płytki popularne obecnie już leżą, wyglądają świetnie, każdy mi odradzał, że niepraktyczne jak sos wejdzie w białą fugę i już szukałam dużych płytek 60cm na całą odległość między meblami, ale stolarz mówi niech Pani robi tak jak Pani się podoba i dobrze, jestem bardzo zadowolona:-)IMG_1420[1].jpg

Też je chciałem ;) klasyczne, piękne

A jakie mebelki?

u mnie w kuchni stanęło na tych:

http://www.vivesceramica.com/en/products/wall-tiles/red-body/serie/piece.html?sid=652&pid=3GC8 - aneks z pasthun bianco i w środku pasek z oromo gris

i tez miałam problem z fugą, bo biała najlepiej pasuje, wzięliśmy epoksydową mapei, nie wiem czy to prawda ze się brudzi mniej, zobaczymy

a podłoga:

http://www.alekafelki.pl/produkt/realonda-eternity-45x45-3-kolory kolor eternity cemento, już leżą, te ładnie położył, w rzeczywistości są jaśniejsze

A kuchnia, klasyczny bodbyn szary, blat biały