mnowak355 26.06.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 WitamChciałbym zrobić mały remont instalacji i zastanawiam się nad umiejscowieniem zasobnika CWU. Gdzie z punktu widzenia poprawności wykonania instalacji powinien znajdować się zasobnik CWU- Blisko kotła a ciepła woda doprowadzona w obiegu do odbiorników, czy bliżej odbiorników a woda od kotła do ogrzewania zasobnika doprowadzona dalej.Bardzo proszę o informacje lub link do podobnego tematu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 26.06.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Bliżej odbiorników = wyższy komfort i mniej wody trafi do konalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 27.06.2016 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Witam Chciałbym zrobić mały remont instalacji i zastanawiam się nad umiejscowieniem zasobnika CWU. Gdzie z punktu widzenia poprawności wykonania instalacji powinien znajdować się zasobnik CWU- Blisko kotła a ciepła woda doprowadzona w obiegu do odbiorników, czy bliżej odbiorników a woda od kotła do ogrzewania zasobnika doprowadzona dalej. Bardzo proszę o informacje lub link do podobnego tematu. Pozdrawiam Witaj! A jak daleko masz od kotła do odbiorników? To jakaś duża instalacja? W standardowych instalacjach zasobnik jest w kotłowni, tak zresztą wykonane są niektóre kotły - np kotły gazowe z wbudowanymi zasobnikami na cwu i instalacje takie działają bez zarzutów (Zobacz TUTAJ) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.08.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Z uwagi na poprawność instalacji zasobniki montuje się najczęściej jak najbliżej kotła.Taka instalacja z uwagi na wyższą temperaturę ładowania zasobnika zapewnia najmniejsze straty ciepła.Naturalnie dalsza instalacja CWU do odbiorników powinna być bardzo dobrze zaizolowana tak aby straty ciepła były jak najmniejsze.Dla zapewnienia komfortu użytkowania tak aby ciepła woda była dostępna bez oczekiwania aż dotrze do odbiorników stosuje się instalację z cyrkulacją gdzie ciepła woda krąży cały czas pomiędzy zbiornikiem a punktem jak najbliższym wszystkich punktów poboru.Zapotrzebowanie na ciepłą wodę jest zwykle czasowe czyli najczęściej potrzebna jest ona rano, następnie w porze obiadowej oraz wieczorem dlatego w celu jak najmniejszych strat związanych z ucieczką ciepła przez cyrkulację uruchamianie pompy ryrkulacyjnej stosuje się programatory czasowe lub regulatory kotła z taką funkcją które potrafią załączyć pompę cyrkulacyjną tylko w okresach wzmożonego zapotrzebowania na cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 01.01.2017 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Dziękuję za odpowiedzi Panowie. Nie odzywałem się ob dużo ostatnio miałem pracy ale wezmę pod uwagę Wasze podpowiedzi. Mam w domu starą instalację i nie bardzo chcę ją dewastować. Muszę dokładnie przemyśleć jak włączyć ciepłą wodę do istniejących przewodów i zrobić cyrkulację tak żeby ciepła woda była najbliżej kotła.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.01.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 "Mam w domu starą instalację i nie bardzo chcę ją dewastować." To nie bardzo się da coś sensownego z nią zrobić... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts