Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

poddasze uzytkowe

Recommended Posts

• 1 month później...

Zrobiłam odbicie lustrzane poddasza, następnie dosunęłam schody do ściany na górze rzutu - teraz powinno być lepiej widać z której strony zostawić miejsce na komunikację. Założyłam, że schody mają parametry jak w oryginale czyli wymiary i kierunek biegu(strzałka pokazuje w którą stronę się wychodzi na poddaszu) - nawiasem mówiąc takie schody 20x20cm(wys.i gł. stopni) są chyba niezbyt wygodne, na dodatek z zabiegiem na końcu i początku. Zwróć uwagę, że obrys ścian poddasza nie pokrywa się ze ścianami parteru - jest trochę więcej miejsca niż się wydaje na pierwszy rzut oka bo wewnętrznym obrysem ścian jest linia którą poprawiłam na czerwono.

poddasze.jpg

Gdyby to było projektowanie na wcześniejszym etapie budowy to radziłabym zrobienie na parterze dwóch pokoi dla dzieci a na poddaszu sypialnia rodziców, łazienka i strych, ewentualnie pralnia - a tak to przez salon prowadzi droga do niezbyt wygodnych schodów, dzieciarnia ze swoimi kolegami będzie przebiegać przed telewizorem...

1) Przy łazience narysowałam pralnio-suszarnię ale może być zwykły schowek, ewentualnie nie dzielić tej przestrzeni, wstawić tam na końcu wannę a ścianę z drzwiami do łazienki wyrównać(powiększając tym samym hol - można będzie przesunąć drzwi do pokoi dzieci).

1.jpg

alicyja, super robota.. jednak ze schodów zrezygnowalismy i sami drewniane zamowimy.... dzis takie cos z zanką zrobilismy

wersja robocza oczywiscie, 2 pokoje dla dzieci, lazienka i to w ksztalcie L to garderoba + jakas graciarnia..... pierdoły trzeba gdzies zapchac...piwnicy nie ma ....

poddasze1.jpg

Edytowane przez t@dzik

• 2 weeks później...

Łazienka niby duża ale powierzchnia nad którą skos jest wyżej niż 190cm dość mała(jeśli ścianę stawiacie równo ze słupkiem). Chyba że wprowadziliście jakieś inne zmiany do oryginalnych planów(wyższa ściana kolankowa, większy kąt nachylenia dachu...). Może się Wam przydadzą takie przykładowe porady dotyczące urządzania łazienki ze skosami:

http://muratordom.pl/lazienka/pomysly-i-aranzacje/wygodna-lazienka-na-poddaszu-7-projektow-lazienek-pod-skosami,121_10565.html

http://muratordom.pl/lazienka/pomysly-i-aranzacje/aranzacja-lazienki-na-poddaszu-najwazniejsze-zasady-projektowania-przestrzeni-pod-skosami,121_9292.html

• 4 months później...

I MAMY KLUCZE !!!! :jawdrop: . Zaczynamy wykonczenie naszego domku. Chciałbym zacząc od poddasza, tam jest najwięcej roboty. Jak na razie mamy tylko "gołe ytongi czy jakoś tak które dzielą pokoje, wełne na dachu 15 cm o wspolczynnkiku chyba 0.039 miedzy krokwiami i wyprowadzone rurki do łazienki :) oraz ogrzewanie podłogowe. Co dalej :

-wydaje mi się że chyba na pierwszy ogień powinny isc docieplanie dachu , czym? Kierownik budowy mówi niczym. Ja mówie 10 cm czyms o wspolczynnkiku niszzym. Ale i tynki tez chce kłasc, no i elektryka by sie juz mogła robić u góry. Chyba zaczne od tego ostatniego.

Z racji że absolutnie nie mam pojęcia o budowlance, proszę o cierpliwość i wyrozumialość.

Edytowane przez t@dzik