Robi25 26.06.2016 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 (edytowane) Witam. Proszę o poradę czy są jakieś zasady podłączenia takiego zestawu do kanalizacji. Na dużo zdjęciach pokazane jest ze rura kanalizacyjna odchodzi pionowo w dol. Odległość do pionu mam 90cm. W załączeniu zdjęcia 3 rozwiązań jakie przychodzą mi do głowy. Edytowane 26 Czerwca 2016 przez Robi25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 26.06.2016 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2016 Rozwiązanie nr 3 wydaje się być najrozsądniejsze, nie ma zbędnych zmian kierunku przepływu i tym samym lepiej będzie spływało i nie będzie hałasowało. Jedynie wpadając do pionu będzie uderzać o ściankę bo przepływ będzie nabierał na sile. Unikać należy poziomych odcinków bo będą zastoje, a po jakimś czasie mogą pojawić się przecieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 27.06.2016 05:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Rozwiązanie nr 3 wydaje się być najrozsądniejsze, nie ma zbędnych zmian kierunku przepływu i tym samym lepiej będzie spływało i nie będzie hałasowało. Jedynie wpadając do pionu będzie uderzać o ściankę bo przepływ będzie nabierał na sile. Unikać należy poziomych odcinków bo będą zastoje, a po jakimś czasie mogą pojawić się przecieki. No ale czy to rozwiazanie to nie jest ze zbyt duzym spadkiem? Czy nie powinno byc 2 procent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.06.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Wiadomo że im lepszy spadek tym lepiej będzie spływało, ale tak jak wcześniej mówiłem będzie hałasować i uderzać o ściankę, dodatkowo może występować efekt lewarowania i zrywania syfonu i to nie tylko w WC ale także w innych miejscach podłączonych do pionu. Spadek nawet na oko jest większy niż owe 2 %, ale przecież można zrobić próbę podłączając prowizorycznie i chlusnąć wiadro wody. Nie wiem jakie są opinie na temat elastycznych rur (harmonijek), ja taką miałem i sprawowała się całkiem dobrze, na niej można łatwo niwelować spadek i manewrować. Prawdę mówiąc to ja nie jestem zwolennikiem tych podtynkowych zestawów bo są kłopotliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.06.2016 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 To na ostatniej fotce jest ok i nie szukajcie przysłowiowej dziury w całym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.07.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Ostatnia propozycja będzie ok pod warunkiem że zastosujesz dwa kolanka po 45* przy samym stelażu.Nieczystości skręcające ostro o 90* zawsze z biegiem czasu utworzą pewien osad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts