Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zestaw podtynkowy wc - podlaczenie

Robi25

Recommended Posts

Witam.

Proszę o poradę czy są jakieś zasady podłączenia takiego zestawu do kanalizacji. Na dużo zdjęciach pokazane jest ze rura kanalizacyjna odchodzi pionowo w dol. Odległość do pionu mam 90cm.

W załączeniu zdjęcia 3 rozwiązań jakie przychodzą mi do głowy.

25062016281.jpg 20160625_153739.jpg20160625_154111.jpg

Edytowane przez Robi25

Rozwiązanie nr 3 wydaje się być najrozsądniejsze, nie ma zbędnych zmian kierunku przepływu i tym samym lepiej będzie spływało i nie będzie hałasowało. Jedynie wpadając do pionu będzie uderzać o ściankę bo przepływ będzie nabierał na sile. Unikać należy poziomych odcinków bo będą zastoje, a po jakimś czasie mogą pojawić się przecieki.

Rozwiązanie nr 3 wydaje się być najrozsądniejsze, nie ma zbędnych zmian kierunku przepływu i tym samym lepiej będzie spływało i nie będzie hałasowało. Jedynie wpadając do pionu będzie uderzać o ściankę bo przepływ będzie nabierał na sile. Unikać należy poziomych odcinków bo będą zastoje, a po jakimś czasie mogą pojawić się przecieki.

No ale czy to rozwiazanie to nie jest ze zbyt duzym spadkiem?

Czy nie powinno byc 2 procent?

Wiadomo że im lepszy spadek tym lepiej będzie spływało, ale tak jak wcześniej mówiłem będzie hałasować i uderzać o ściankę, dodatkowo może występować efekt lewarowania i zrywania syfonu i to nie tylko w WC ale także w innych miejscach podłączonych do pionu. Spadek nawet na oko jest większy niż owe 2 %:rolleyes:, ale przecież można zrobić próbę podłączając prowizorycznie i chlusnąć wiadro wody. Nie wiem jakie są opinie na temat elastycznych rur (harmonijek), ja taką miałem i sprawowała się całkiem dobrze, na niej można łatwo niwelować spadek i manewrować. Prawdę mówiąc to ja nie jestem zwolennikiem tych podtynkowych zestawów bo są kłopotliwe.

• 2 weeks później...