jacek.zoo 27.06.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Witam, mam vitodensa 100, nie jestem z niego do konca zadowolony. Na sterowaniu pokojowym zle to dziala, duze skoki temp sa, na pogodowce tez nie do konca bo ma tylko jedna krzywa grzewcza, i przy zmianach temp na zewnatrz trzeba przestawiac bo w domu jest za zimno albo za cieplo. Czy jest jakis moful, sterownik czy dokladka dzieki ktorej bede mial mozliwosc wybrania innych krzywych grzewczych? Bo mam mozliwosc sprzedania tego pieca i wymiane na inny i wlasnie nie wiem co zrobic. Znajomy przechodzi z wegla na gaz i chcialby go wziac, myslalem o immergas victrix tylko wiadomo z wymiana pieca jest troche rozpierduchy w domu, i nie wiem co mam zrobic. Pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.06.2016 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 (edytowane) Prawdopodobnie w zależności jaki posiadasz sterownik pokojowy musisz dokupić sam pakiet pogodowy z czujnikiem zewnętrznym.Wtedy to do sterowania będziesz miał dostępnych więcej krzywych grzewczych którymi doprecyzujesz sterowanie do parametrów swojego domu.Pakiet to koszt ok. 1 tyś zł.Dla 140 m2 powierzchni mieszkalnej z Twoim ociepleniem piec 12kW to trochę mało, nie wiem o jakim Immergasie myślisz, tak więc radzę pomyśleć o mocy rzędu 14kW.U mnie bardzo dobrze sprawuje się pakiet Vaillant ze sterowaniem pogodowym. Edytowane 28 Czerwca 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 28.06.2016 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Prawdopodobnie w zależności jaki posiadasz sterownik pokojowy musisz dokupić sam pakiet pogodowy z czujnikiem zewnętrznym. Wtedy to do sterowania będziesz miał dostępnych więcej krzywych grzewczych którymi doprecyzujesz sterowanie do parametrów swojego domu. Pakiet to koszt ok. 1 tyś zł. Dla 140 m2 powierzchni mieszkalnej z Twoim ociepleniem piec 12kW to trochę mało, nie wiem o jakim Immergasie myślisz, tak więc radzę pomyśleć o mocy rzędu 14kW. U mnie bardzo dobrze sprawuje się pakiet Vaillant ze sterowaniem pogodowym. Sterownik pokojowy to zwykly salus, a jaki masz na mysli pakiet pogodowy? Bo nie wiem jakby to kialo dzialas bo do pieca wchodza tylko dwa kable, wlacz wylacz :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.06.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 W przypadku kotła Vitodens 100, tak jak Pan zauważył, mamy możliwość podpięcia regulatorów pokojowych działających na zasadzie wł/wył albo/i czujnika temperatury zewnętrznej który aktywuje nam krzywą grzewczą 1.4 Krzywej tej niemożna zmienić, można ja natomiast przesuwać równolegle.W przypadku gdy chce Pan mieć możliwość ustawienia dowolnej krzywej należy dokupić do kotła pakiet zestawu uzupełniającego do sterowania mieszaczem (Open Therm) z 1 termostatem pomieszczenia oraz czujnik temperatury wody w sprzęgle. Za pomocą tego zestawu można zbudować jeden obieg bezpośredni z dowolna krzywa grzewczą albo po dołożeniu kolejnego czujnika temperatury wody i zaworu 3-drogowego obieg z podmieszaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.06.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 (edytowane) Sterownik pokojowy to zwykly salus, a jaki masz na mysli pakiet pogodowy? Bo nie wiem jakby to kialo dzialas bo do pieca wchodza tylko dwa kable, wlacz wylacz :/ Sprawdź tutaj a jak się nie zgadza to podaj dokładnie typ kotła: http://wentylacja.com.pl/att/article/TopInfo-Vitodens-100-W-Promocja-2011-07-4293.pdf Nie wiem co ty dokładnie masz w tej chwili zamontowane ale tak jak mówi konsultant poprzez przesuwanie i pochylanie krzywej grzewczej nawet jednej powinieneś mieć możliwość dostosowania parametrów kotła do parametrów domu. Viessman w tej dziedzinie jest raczej mistrzem reklamy a rozwiązania w rzeczywistości bywają mierne. Najlepiej jak podasz typy wszystkich urządzeń jakie masz u siebie.... piec, regulator, czy jest czujnik temperatury zewnętrznej itp Edytowane 28 Czerwca 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 29.06.2016 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 skoro stawiasz tak odważny zarzut to pokaż mi inną automatykę niż vitotronic 200 mającą choć podobne możliwości nastaw Może następnym razem zanim cokolwiek napiszesz przeczekasz pierwszy okres swojego wzburzenia i przeczytasz jeszcze ze dwa razy ze zrozumieniem to co napisałem. Nie mówię o skrajnościach gdzie przytoczony przez Ciebie regulator jest OK ale o całości w której aby coś działało poprawnie należy dokopywać powalające cenowo kolejne gadżety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.06.2016 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 Sprawdź tutaj a jak się nie zgadza to podaj dokładnie typ kotła: http://wentylacja.com.pl/att/article/TopInfo-Vitodens-100-W-Promocja-2011-07-4293.pdf Nie wiem co ty dokładnie masz w tej chwili zamontowane ale tak jak mówi konsultant poprzez przesuwanie i pochylanie krzywej grzewczej nawet jednej Jeśli byłaby możliwość pochylania krzywej, to już nie byłaby jedna Tam można ją tylko przesuwać równolegle (offset) Viesmann z premedytacją obcina obcina kocioł z funkcji, które konkurencja ma w standardzie, tylko po to, by sprzedać wyższy model za 2x większe pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enka22 15.11.2016 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Jeśli byłaby możliwość pochylania krzywej, to już nie byłaby jedna Tam można ją tylko przesuwać równolegle (offset) Viesmann z premedytacją obcina obcina kocioł z funkcji, które konkurencja ma w standardzie, tylko po to, by sprzedać wyższy model za 2x większe pieniądze. Witaj, chcemy w domu zainstalować kocioł gazowy, instalator polecił nam kocioł Viessmann Vitodens 111-W 19kW (ok. 7000zł). Jedni mówią, że Viessmann jest super, inni że nie. Jaki kocioł polecisz konkurencyjny? nawiązuję do Twojej wypowiedzi, że konkurencja ma w standardzie funkcje. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 16.11.2016 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Witaj, chcemy w domu zainstalować kocioł gazowy, instalator polecił nam kocioł Viessmann Vitodens 111-W 19kW (ok. 7000zł). Jedni mówią, że Viessmann jest super, inni że nie. Jaki kocioł polecisz konkurencyjny? nawiązuję do Twojej wypowiedzi, że konkurencja ma w standardzie funkcje. Z góry dziękuję Witam! Jeśli wciąż jesteś zainteresowany urządzeniem marki Viessmann, to pamiętaj że prócz ceny liczy się również szybkość oraz jakość serwisu. Polecam zapoznać się z naszą ofertą serwisu24. W razie pytań co do naszych urządzeń - pisz śmiało. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomics 18.11.2016 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Z tym serwisem to też bez szału. Moi rodzice czekają już dwa miesiące na specjalistę żeby dokonał pierwszego uruchomienia. Jak dla mnie to porażka. Jestem w trakcie budowy domu i już wiem jakiej firmy kotła nie wybiorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 18.11.2016 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2016 Z tym serwisem to też bez szału. Moi rodzice czekają już dwa miesiące na specjalistę żeby dokonał pierwszego uruchomienia. Jak dla mnie to porażka. Jestem w trakcie budowy domu i już wiem jakiej firmy kotła nie wybiorę. Witam ! Postaram się przyśpieszyć sprawę, proszę tylko zatem o wysłanie w wiadomości prywatnej kontaktu do siebie, przekaże go niezwłocznie do działu technicznego. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 21.11.2016 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Witam ponownie ! Jeśli ktoś jeszcze czeka na pierwsze uruchomienie naszych urządzeń odsyłam do strony, gdzie można znaleźć najbliższą autoryzowaną firmę serwisową, która wykona to najszybciej TUTAJ. Wystarczy podać rodzaj urządzenia oraz swój kod pocztowy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomics 07.11.2017 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Coś ściemniasz albo twoi rodzice wybrali jakiegoś "cienkiego: instalatora. W przypadku kotłów wiszących firmy Viessmann uruchomienia dokonuje instalator. Nie każdy instalator kotłów gazowych ma autoryzację firmy Viessmann! A już napewno nie był cienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts